Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Kedves barataim szeretnek felvetni egy temat ami a "SZORVANY" elnevezest kivenne a kozhasznalatbol. Urugykent teszem fel Erdely regi es valos terkepet. Gondolatom abbol fakadt hogy kulfoldon az utobbi evekben a "romakat" romanoknak itelik meg neha teljesen helytelenul es ma mar a roman kozvelemeny is koveteli a ciganyoknak a "roma" elnevezes megszunteteset. Nahat....akkor meg miert kell peldaul Maramaros - Bihar stb. megyeket "SZORVANYNAK" csufolni? Ez az elnevezes tobb erzest kelt legalabb is bennem. Az egyik az hogy a hargitai nepekhez kepest en masodrendu szekelynek erzem magam a masik az hogy ez elnevezes fondorlatosan azt erezteti hogy a Szekelyfold kizarolag csak Hargita vagy Kovaszna. Ez meg ha a regi Szekelyfold terkepet vesszuk alapul igencsak teves hogy ne mondjam hazug es felrevezeto amit csak politikusok tudnak oly fondorlatosan kitalalni. Vitat kezdemenyezek minek folytan ha a tobbseg a fenti erveleseket igaznak talalja akkor kozosen hassunk a "SZORVANY" kifejezes mindenkori torlesere. 

Megtekintések: 153

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Szomarkas a hangulatom....
Egy regi slager. Egy regi mondas szerint "a let meghatarozza a tudatot" - Probalom magmagyarazni magamnak statisztikai alapokon hogy hogyan is van ? A "Receptek" cimu beszelgetes 17 ora alatt 348 megnezesnek orven ami tulajdonkeppen rendben van mert nem hazuttolja meg azt a tenyt hogy mi magyarok szertjuk a hasunkat es valoban a tradicionalis Szekely konyha egezseges is. A "Viccek" cimu beszelgetes mar joval tulhaladta 15 ora alatt a 348 - as szamot ami megint rendben van mert mai tulsagosan zajlo vilagunkban jol jon az "erzestelenito" fajdalom csillapito Szekely humor. Az 1 napja feltett vitainditonak szant "Partium" vitakezdo nulla megnezese arra vall hogy az altalanos koztudatunk tartozkodik - meg mindig - a politikusok altal kihelyezett csapdakra - felrevezetesekre - lehet hogy en nem latom jol eppen ezert inditottam vitat. Nemzeti Szekely ontudatunkat talan jobban fenntartjak az edes-keseru nosztalgiak, az eves es a jelensegek viccekbe kodositese. Termeszetes hogy szuksegunk van az egezseges taplalkozasra a jo humorra de ez nem akadalyozhatja meg elorelatasunkat sorsunk ugyen. Koszonom ki idaig elovasta soraim.
Koszonom hogy felfigyelt de mindjart az elejen - engem nem a " kissebsegi" szorvany jelzo mergesit es meg csak nem is johet szoba hogy valaki evel megsertsen. Engem az hoz izgalomba hogy....varjunk csak! Mikor jott letre - mikor szuletett meg ez aa Erdely mellekieket jelzo szo? Es hogy MIERT?. Az elso kerdesre nem tudok megfelelni csak a masodikra. Velemenyem szerint ha megfigyeljuk jo erossen a tortenelmi terkepet Szekelyfoldunknek ott szo sem volt SZORVANYROL - marmint geografiai es nepessegi szorvanyrol. Na most mar - ha jol megnezzuk a tortenelmi terkepet Szekelyfodunknek es keressuk illetve behatarozzuk a mai szorvanynak keresztelt teruleteket azt vesszuk eszre hogy Erdely szive mestersegesen el van zarva a szorvanyoktol korbe korbe. Na ezert!! Mert ha egyszer "kenyertoresre" kerulne sor akkor ottmarad a "sziv" - egyedul....! Kedves barataim ezert tartom egy ravasz buktatonak a "szorvany" elnevezest es ugyan olyan csapdanak mint a "tuloldalon" kitalalt (nem is regen) ROMA elnevezeset a cigany fajnak....hadd tevesszek ossze a roman fajjal azok a "muveletlen" emberek a nagyvilagban. Mert ugy a "nagyvilag" tortenelmi ismerete hianyos es ugy sem fognak allast foglani az igazsag mellett mert nem ismerik.... Egymagaba veve a "szorvany" elnevezes ugyan helyes DE tortenelmi alapokra teve megtevesztes!! Tud erre gombot varrni??? Koszonom.

Kedves Gyula!    Teljesen egyetértek Veled.Mi az ,hogy SZORVÁNY ? Honnan szóródtak szét és hogyan?Az az érzése az embernek,hogy másodrendű emberek élnek ott akik elhagyták a nagy tömbben élőket.Ök is Erdélyiek és szerintem nehezebb számukra az identitás megtartása,mivel erősebb a külső hatás mint a tiszta magyar településeken.

                                                                                                                             Üdv.Marci-bá.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek