Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A dalai láma megígérte, hogy szeptemberben Erdélybe látogat. Vajon összehasonlítható-e Tibet és Erdély? Ön mit gondol?

Megtekintések: 316

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Kedves Barátom,
A Mátrában, a szentkúti katolikus búcsújáróhely szomszédságában, Taron van a tibeti buddhista egyház hazai ágának szentélye - sztupája - amelyet a Dalai Láma szentelt föl. A mellette található, többépületes kiállítás külön terme foglalkozik Csoma Sándorral, akit ez az egyház a szentjének tekint. Tehát igenis van kapcsolat, mint ahogy a kiállítás más részeiből kiderül a tibetiekkel, koreaiakkal, mongolokkal, ujgurokkal, a kazakisztáni madzsarokkal is a rokonságunk, merthogy a hunoktól eredtünk mindannyian. Mindenkinek a figyelmébe ajánlom ezt a megszentelt helyet, ahol a magyar őstörténet tisztességes tárgyalása is megtalálható.
Szeretettel
Dr. Székely András Bertalan
Ezt az összehasonlitàst màr nagyon rég megkockàztattam , nekem egészen természetesnek tûnik , mivel ugyanûgy egy szép nagy terület elkobzàsàrôl van szô mind a két esetben .
A pàrhuzam Mao Ce Tung és Csaoseszku között is magàtôl adôdik , mindkettô despota nacionalista , és mindkettô a hagyomànyos életmôd összezûzàsàn és szétzilàlàsàn munkàlkodott . ( embereket vàrosba tömöriteni ,
kezelhetô proletàr tömeget formàlni belôlük , àltalànos kulturàlis és vallàsos amnéziàt provokàlva )
Templomok lerombolàsa , emberek osszeverése és megölése szerves részét képezi ennek a technikànak .
Megitélésem szerint a két elnyomott nép lelkialkatàt tekintve is hasonlît , egyuttal a vilàg kevés megmaradt reménységének tartalékàt képezik . Köszi a kérdést , jôlesett irni rôla egy pàr sort
Albert
Üdv!

Abból a tényből kiindulva, hogy az ősmagyarok világszerte éltek, laktak...
Táltosaink mindig tudták hol az a hely, ahol a nemzet élheti életét. Elsődleges szempont a tiszta hegyi levegő, víz, stb.
A szakrális helyeinkről nem is beszélve...
Bizonyára a dalai láma többet is tud, mint amennyit elmond....

Szeretettel,
V.Éva.
Igen, összehasonlítható. Mind Tibet, mind Erdély hegyes-dombos vidéken terül el. A külömbség csak a hegyek tengerszinthez viszonyított magasságából adódik. Mivel a tibetiek is hegyvidéken élő emberek, gondolom találhatunk sok közös vonást az Erdély magasabb pontjain élők között. És van egy közös hősünk: Kőrösi Csoma Sándor!
Egy Argentin láma környezete jobban hasonlit a tibeti világhoz mint Erdély ! Kőrősi Cs. S. Székely láma volt !
Kedves Erdélyiek!
Isten adta nekünk Kőrösi Csoma Sándort és Ő küldte Tibetbe. Most a dalai láma jön Erdélybe. Bíztos ,hogy nem véletlen. Legyen meg az Isten akarata, reménykedjünk......mert ha Isten velünk, akkor kicsoda ellenünk. Szeretettel Szakács Lehel
Én inkább a különbséget látom, mert nem elvetendő tény, hogy mi keresztények vagyunk (ezért maradtunk meg ennyi ideig ezen a földön), a Dalai láma, Tibet, mint tudjuk több istenbe hisz. Igen a Dalai láma többet tud, mint amennyit elmond....
A Dalai Láma üzenete a Magyaroknak 2006
http://www.youtube.com/watch?v=CsvJbnGuHBA

"Magyarok!


Bár népük nagy múltra tekint vissza, a szabadság és a demokrácia terén még fiatalnak számítanak. A lehetőség mindazon által eljött az Önök számára, hogy kibontakoztassák képességeiket és megmutassák a világnak szellemüket, kezdeményező képességüket. Ehhez azonban az önbizalom elengedhetetlen. Éppen ezért akármilyen nehéz is, bármilyen akadállyal, nehézséggel néznek szembe, nem szabad, hogy elveszítsék a reményt és az elhivatottságukat. Bizakodónak kell maradniuk!

Egy tibeti mondás úgy tartja: 9 kudarc 9 próbálkozást jelent.

Biztos vagyok abban, hogy egy ilyen nagy múltú nemzet fényes jövő előtt áll. Kérem, dolgozzanak továbbra is keményen, és távlatokban gondolkodjanak! Tartsák szem előtt azokat a nemes célokat, amelyek a közös érdekeket szolgálják. Az emberek sokszor - és ez a politikusokra különösen igaz- elvesznek az apró részletekben. Ez nem helyes. Gondolkodjanak távlatokban! Ez az én tanácsom. Köszönöm."

A nepáli papok:

2005-ben kijelentették, hogy mindennap imádkoztak a Földért. Most "vajúdik a Föld és a Kárpát-medencében szüli a jövőt."

A nepáli Fehér Királyi Kolostor vezetője magyarországi tartózkodása idején így szólt a magyarokhoz:

"Önök, magyarok elképzelni sem tudják, milyen büszkék lehetnek nemzetükre, magyarságukra. Mi biztosan tudjuk, hogy a világ szellemi, lelki és spirituális megújhodása az Önök országából fog elindulni. A világ szívcsakrája az Önök országában, a Pilisben található. Ez a spirituális megújhodás már megindult Önöknél!"

Pio Atya

"Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni.

Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában, páratlan dicsőségben lesz részük.

Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre.

Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak

és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!"

Padre Pio (1887-1968)
"Tárd ki karjaidat a változásnak, de ne engedd el az értékeidet." Tenzin Gjatco

"Sose add fel. Bármi történjék is, ne add fel. Erősítsd meg szíved. Országodban túl sok energiát fordítanak az ész fejlesztésére, ahelyett, hogy szívüket edzenék. Légy együtt érző, a barátaidon kívül mindenki mással is. Légy együtt érző, dolgozz lelked és egyben a világ békéjéért. Dolgozz a békéért, és hallgass rám: sose add fel. Nem számít mi folyik körülötted, nem számít mi történik, Sose add fel." Tenzin Gjatco
Az az élcelődő humor, móka és mégis egyedi, mély meghittség, lelki kitartás valamiben más mint az európai népeké,...keleties misztikumu. Bizonyosan, Keleten vannak a rokonaink,...mongolok, ujgurok, kazakok területén is és akár a tibetiek is lehetnek azok. Kőrösi Csoma Sándort már odavitte a szimata,...ösztönös megérzése és tudása.
Mindenképpen egy hegyi és magasfennsíki lovasnép leszármazottjai ezek mind, és mi is....Az a keleti béke, igazi Csend a mi Hazánk. Mélyebb szabadságszeretet és nemzettudat mint a környező nyugati népeké...
Több szempontból nem hasonlítható össze, mint ahányból igen. Persze, Kőrösi összeköt, a hegyek - mint élettér - összekötnek, sőt vannak a történetünkben is hasonló elemek (mindkét terület elvesztette önállóságát), de szerintem kár beleerőltetni olyan őstörténeti elméleteket, amelyek nem bizonyítottak vagy a két népcsoport kollektív lelkisége között keresni nem létező kapcsolatokat. Ennyi erővel akár az észak amerikai indiánokat is párhuzamba állíthatjuk önmagunkkal.
Ázsiához gyökerek fűznek, ez nem vitás, én mégis óvakodnék közvetlen párhuzamot vonni Erdély és Tibet között, egyszerűen azért, mert hiányoznak bizonyító erővel bíró források.
Arra nézve pedig, hogy a hunok lennének a mi közös őseink - egyelőre semmilyen eddig általam olvasott szakmunka nem volt képes meggyőző ervekkel szolgálni.
A kérdésfelvetésnek mindenképpen nagyon örülök, mert (főleg) az Interneten rengeteg dilettáns "őstörténetre" vonatkozó elmélet kering, ezek közül nem egy hozza fel példának a tibeti-magyar, tibeti-székely vérrokonsági kapcsolatot, jó lenne ezek között egyszer rendet tenni, az önjelölt történészeket pedig helyretenni.
Ugyanis egy idő után a sok gyártott - vagy nem kellően bizonyított elméletnek köszönhetően a nevetség tárgyává válhatunk, jó szomszédainkhoz hasonlóan, akik nem képesek elszakadni attól a bizonyos kontinuitás-elmélettől...
Maradok ezentúl is Őszentsége a Dalai Láma és Tibet őszinte tisztelője, Erdélynek hű csemetéje:

Nagy-Vajda Domokos
A vérrokonságnál szellemi rokonság tóbbet ér , ezért jobb is nem belebonyolódni a sógorság -komaság vitájába

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2023   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek