Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Bár a kutya a Húsevők körébe tartozik, a vadon élő kutya vagy farkas nem csak húst eszik, hanem megeszi az egész zsákmányállatot.

Ebből különösen szívesen fogyasztják el a belsőségeket és a teli gyomrot és beleket azok előemésztett tartalmával együtt-így a húsevők számára is hasznosítható növényeket és füveket is. Ezenkívül a vadállatok nagyon sokat mozognak, és nagyon nagy életkörülmények között élnek (nagyon nagy  vadászterület, nem minden nap sikeres a vadászat, a falka és a vadászterület védelme az ellenséggel szemben).

A mi mai kutyánk lényegesen kényelmesebben él. Életkörülményei- már csak a legutóbbi évtizedeket nézve is-jelentősen változtak, és nagymértékben alkalmazkodtak a mi saját magas életszínvonalunkhoz-ennek negatív következményeivel együtt. A kevesebb mozgás és a túlgondoskodás következtében ugyanazok a civilizációs megbetegedések alakulnak ki náluk, mint nálunk embereknél: szív és érrendszeri problémák, túlsúly, stb.!

Korábban ez másként volt: túlnyomórészt munkakutyák voltak (pásztor, házőrző, vadászkutya, stb.) azaz robosztus fajták vagy azok keverékei, amelyeknek keményem meg kellett dolgozniuk létfenntartásukért! A „kísérőkutya”, amelyet az ember állatszeretetből társként tartott maga mellett, nem volt olyan elterjedt. Az etetés inkább spártai volt: szűk porciók voltak  ( a magán kutyatartás inkább luxus volt!, többnyire ételmaradékokból vagy vágóhídi hulladékokból. nem kevés kutya emellett „maga” látta el magát (egerek, nyulak, szanaszét hagyott hulladékok).

Ma megváltoztak a körülmények: jelentősen több a családban tartott kutya, mint valódi munkakutya, és nagyon széles a fajtaválaszték. Gyakran túl kevés mozgást és túl tartalmas, kiegyensúlyozatlan, egyoldalú vagy helytelen táplálékot adunk négylábúinknak. Ennek következménye a tartásból, etetésből eredő és egyes fajtákra jellemző megbetegedések, valamint a környezeti hatásra bekövetkező panaszok elsősorban allergiák) jelentősen gyakoribbá válása.

Hogyan előzzük meg a bajt? Három fontos kiindulópont van, amellyel kapcsolatban mindannyiunknak van kötelessége: Optimálisabbá tenni a tartási körülményeket (nemcsak egy kört kell tenni kutyasétáltatás alatt, hanem aktívabban kell az állattal foglalkozni!) a felelősségteljes tenyésztői intézkedések és végül a táplálás optimalizálása segíthetnek ezenkívül kutyáink életkörülményeit úgy alakítani, hogy egészségesen öregedhessenek meg!

Megtekintések: 136

Válasz erre a beszélgetésre

Istenem a szívem szakad meg azokért a kutyusokért amik ellepik Nagyváradot Szegénykék fáznak éhesek gazdátlanok Ha tehetném farmot vennék minden kóbor kutyust össze gyüjtenék és a fent le írt körülmények közt etetném altatnám egyáltalán SZERETNÉM őket Bocsi!!!!!!!!! Rob ibi
Kedves Kati !
tökéletesen igazad van !szerintem az az állatkínzás, ha kutyákat csak lakásban tartják, nem mozognak és csak tömik őket
multinaci kutyakajával, így azok semmi tápláló házikaja maradékot nem esznek meg !
peti
Péter Kedves Itt Mamijóka Arra keresem a választ hogy hogy oldjam meg a kóbor kutyák sanyargatott életét? ibi
hát én szibériai huskyt tenyésztek már lassan 15 éve, sportolok velük (kutyaszánozok).
a kutyák etetése szerintem túl van "tudományosítva".
A természetes körülmények között etett kutya, egészséges, kitartó, erős.
A tápokkal etett kutya egészséges és egyre hosszabb életű.
Persze nekem, mint tenyésztőnek sokkal kényelmesebb, ha táppal etetem kutyáimat, de nekem önző céljaim is vannak, első szeretek lenni a kutyaszánversenyeken, ezért én keverem nekik a kaját, de nem csinálok belőlük gombócot.
Már sokmindent kipróbáltam, de arra jöttem rá, hogy a legjobb, ha én porciózom ki nekik azt amire szükségük van.
Télen, mikor sokkal nagyobb az igénybevétel, akkor tömörebb kaja, nyáron, mikor semmi kedvük a mozgáshoz, akkor csak vékonyan.
Érdekes, hogy a szomszédomban lakó juhásznak a kutyái, jól néznek ki, mozgékonyak, és amikor meglátogatnak, hiába kínálgatom táppal, nem eszik meg, de a disznók ételét szív esen eszik.
Betegségben egy sem pusztult még el, a legtöbben farkas általi halállal végzik.

a kóbor kutyák szerintem jobban érzik magukat az utcán, mint valahol bezárva. a mai fógyasztó társadalom, pedig annyi ételmaradékot kidob, hogy abból simán megélnek. az más, hogy az emberek egy részét zavarják, és ettől nagy marketingje van a kóborkutyák örökbefogadásának.

A mi kutyánk mindent megeszik. Eddig egyedül a kovászos uborkát utasította vissza, ki tudja, miért. Imádja viszont a sütemények minden fajtáját és megőrül a csokiért... ha kap, rágás nélkül nyeli a csemegét...

Természetesen az említett végletek egyáltalán nem mindennaposak az étrendjében. Igyekszünk kiegyensúlyozottan etetni, száraz tápot, konzervet és a mi asztali maradékunkat kapja. Az utóbbi a kedvence.

Nemrégen azonban valami baj történt. Három napig nem nyúlt az ételhez, gubbasztott, reszketett. Úgy döntöttünk, nem szabad tovább várni, állatorvoshoz vittük, aki az alapos vizsgálat után mérgezési tüneteket állapított meg. Azóta is törjük a fejünket, vajon hogy történhetett ez? Lényeg, hogy kutyusunk egy adag nyugtató után infúziót kapott és ma már "kutyabaja". Igaz, hogy két hétig nem fogyaszthat fehérjét, de húsvét után majd pótoljuk a mulasztást! Addig marad a napi rizsadag, egy kis fokhagymával megbolondítva...

Még egy furcsaság: a nyugtató hatására úgy viselkedett, mint egy részeg. Egy darabig dűlöngélve ugatott a kerítés mellett, aztán betámolygott a házába és másnapig aludt...

a csokoládéval vigyáznék, mert a kakao a kutya szervezetére mérgezö hatással bir. általában az édességek - akárcsak az emberek esetében - nemigen kedvezöek, a kutya foga is szuvasodhat. a hagyma, fokhagyma, so, bors, stb füszer ugyancsak nem egészséges számára. ha már rizset bolonditani, talán murokkal, peterzselyemmel lehetne megprobálni.
Jaj, ezt nem tudtam! Köszönöm a jó tanácsot. Egyébként nagyon régen kapott csokit, biztosan nem az ártott neki.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek