Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

             Kedves Barátaim!

              Azért inditottam ezt a fórumot,hogy minél jobban bemutassuk szűkebb szülőföldünket a nagyvilágnak,azoknak akik csak hírből ismerik,vagy még onnan sem e gyönyörű tájat,a Kárpátmedence egyik gyöngyszemét.Kérlek járuljatok hozzá,leírva népszokásainkat,népművészetünket,bemutatva a kalotaszegi emberek életét,kemény munkáját,vendégszeretetét.

              Olyan népszokásaink élnek még falvainkban,melyeknek megörökítése és közzététele mindnyájunk kötelessége.Megkezdve a születéstől,családi és vallási ünnepeinken keresztül,egészen az,életünket bezáró napokig.

               

                Elsőnek egy olyan közösséget szeretnék bemutatni,amilyen tudomásom szerint nem létezik sehol,ha van is hozzá hasonló,de ilyen nincs csak Bánffyhunyadon. EZ AZ UTCA.

                 Ez nem egy közterület,hanem egy társulás,szövetség de nevezhetjük segélyszolgálatnak is ami a mai napig él és működik.

                  A multban B.hunyadon 4-5 " UTCA" folytatta azt a tevékenységet,amit megpróbálok legjobb tudásom szerint leírni.

                   Az UTCA mint olyan magába foglalta 1-2 utca férfi lakoságát,kiknek a vezetője egy DÉKÁNY volt akit egy évre bíztak meg.Az UTCA válalta magára,az őt szolgáló tagok hozzátartozóinak teljeskörű temetkezési munkálatok elvégzését.Amikor egy családba haláleset történt,a család egy tagja vagy megbizottja elment a Dékányhoz és bejelentette a halálesetet.Ettől kezdve a Dékány kötelessége volt értesíteni a soron következő sírásókat. ( a sírásás sorba járt -mint a falusi bíróság- megkezdve az1.házszámtól. ) akiket egy családtag kikísért a temetőbe,megmutatván a kiásandó sírhelyet.2-3 ember végezte a sírásást,kiket a család ellátott étellel itallal,este vacsorával.

                    A Dékány háznál tartották a temetkezési kellékeket (ravatalozó,fekete irásutáni varottasok edények,evőeszközök ),minden ami a temetéshez szükséges volt,és az ezt követő torhoz.Szintén a Dékányháztól vitték ki a szerszámokat ,lapátokat,ásót,csákányt.

                     A temetés napján a Dékány,az utca tulajdonába lévő két faragott táblát ( két sulykolót) melyre felvolt írva a temetés időpontja ( h...órakor harangszóra hallgasanak) átvitte a két szomszédnak,jobbról és balról  elinditván két irányba,hírül adva mindenkinek a temetés időpontját. Ahol a két tábla összetalálkozott, az az illető visszavitte a táblákat a dékánynak.Igy mindenki tudomást szerzett a temetés időpontjáról. Az UTCA férfi tagjai vitték ki a halottat a temetőbe,sok esetbe bérelt gyászkocsival és végezték el a hantolást és a koszoruk.virágok elhelyezését.

                   Az UTCA másik hivatalnoka a SZÓSZÓLÓ kötelessége volt a temetőbe a halottat elbúcsúztatni.Ha erre nem volt képes fogadott maga helyett "szószólót".

                    Nem minden lakosa az utcának szolgálta az UTCÁT.Természetesen a ő halottaikiat is eltemette az UTCA  persze fizetés fejében.Az így bevételezett pénzből pótolta a közösség a szerszámokat,kellékeket.A megmaradt összegget az UTCA tagok a január első vasárnapján összehívott ( a fent leírt táblás módszerrel) közgyülésen,saját maguk megvendégelésére költötték,persze egy bizonyos összeget tartalékoltak az elkövetkező évre.

                     Ezen a közgyülésen a Dékány és a Szószóló tisztesség átszállt a soron következő (házszám szerint) két Utcatagra.Jegyzőkönyvvel átlett adva az UTCA vagyonának leltára és készpénze.

                      Kedves Bánffyhunyadi barátaim,elnézéseteket kérem ha kihagytam volna valamit,szivesen veszem kiegészítő szavaitokat.

                                                         Mindenkire Isten áldását kérve,

                                                                                  Tisztelettel Csőregi Márton

Megtekintések: 88

Válasz erre a beszélgetésre

Ez igy van ahogy leirtad Marci batyam,csak sajnos mar Banffyhunyadon jo par utcaba mar nem mukodik,mivel a fiatal hazasok nem valaljak az utcai elkotelezettseget .Tobben arra hivatkozva,hogy a szolgalatukbol nem tudnak hianyozni.A volt 6-7 utcai  valalkozasbol alig maradt 4 amelyek meg mukodnek,es tovabb viszik a hagyomanyt eleg nagy nehezsegekkel. Ezt onnan tudom,hogy a mi utcankba 2011 be en voltam a DEKANY es sajnos nehezen tudtam meggyozni az utca tagokat a temetesek  reszvetelere.Az utcagyules alkalmaval hoztunk nehany hatarozatot amely nagyon remelem segiteni fog a jobb mukodesre.         Tiszelettel egy Csebernye -i utcatag Banffyhunyadrol.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek