Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Értékelés:
  • Jelenleg 0/5 csillag.

Megtekintések: 53

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Tállai Enikő Augusztus 5, 2011, 8:39pm
Köszönöm Sándor a tudósítást, ami elég szégyenteljes eseményről szól. Én annyit hallottam, hogy emléktáblát akartak elhelyezni a forrásnál, de az ottani hatóságok megakadályozták. Ezek szerint emlékkőről volt szó.
Hozzászólt Ozsváth Sándor Augusztus 4, 2011, 4:32pm
Az előbbiekben közölt tudósítást egyetlen magyarországi lap sem vállalta, egyedül a Hajdú-bihari Hétnek volt bátorsága lehozni!
Hozzászólt Ozsváth Sándor Augusztus 4, 2011, 4:29pm
Kő a kőre
- tudósítás egy betiltott ünnepségről –


Maros-mente magyarságának meghívására a Debreceni Gróf Wass Albert Társaság és a Hajdúság-Partium Értékmentő Egyesület harminc tagja, köztük e sorok írója, kétnapos kiránduláson vett részt március 28-29-én a Görgényi-havasok lábánál, a Szalárd forrásvidékén. Valamennyien – irodalomkedvelők, Erdély és kultúránk szerelmesei – tisztelegni mentünk, s töltekezni, meg erőt gyűjteni az ottaniak hitéből, magyarságából, emberségéből. Az alkalom, melyre a meghívás szólt, a Wass Albert-centenárium kiemelkedő eseményének ígérkezett…

Az indulás reggelén a Hír TV honlapján még ez volt olvasható: „Március 29-én, szombaton a Szalárd völgyében felavatják a Wass Albert író kedvenc forrásánál elhelyezett emlékkövet. A rendezvényt a Czegei Wass Alapítvány és a holtmarosi egyház szervezi.” Röviddel később a Mediatica román hírportál lapszemléjében már ez állt: „… a Maros megyei hatóságok ellenlépéseket kívánnak foganatosítani a Szalárd völgyébe a hét végén rendezendő Wass Albert megemlékezésekkel szemben.” Bár e Ceausescu-időkre emlékeztető hír néhányunkban megütközést keltett, bízva az újdonsült uniós Románia európaiságában, elindultunk.

Már az út is lélekemelő volt, át a Királyhágón, majd rövid séta Kolozsvárott, a Házsongárdi temetőben, tisztelgés Marosvécsen, a Kemények meg a helikoniak előtt, koszorúzás a kastély kertjében, Wass Albert síremlékénél, szemben kedves hegyével az Istenszékével.

Holtmarosra érve derült ki, a Maros megyei csendőrség tényleg „foganatosított”: betiltotta a másnapi rendezvényt! Ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy mégis elmegyünk az ünnepség eredeti helyszínére, mégpedig azonnal, hiszen a tiltás csak másnapra szólt. További egy órányi utazás után értünk Szalárdra. Mivel autóbuszunk nem tudott átmenni a Maros keskeny hídján, néhányan, Nagy Ferenc ratosnyai lelkész segítségével végre mégis felkereshettük a mintegy nyolc kilométerre lévő emlékhelyet. Este hét órakor, a helyszínre érve döbbenetes látvány tárult elénk: A forrás feletti kőre, helytelen magyarsággal, obszcén feliratot pingáltak „gondos” kezek. A magunk módján próbáltuk helyrehozni a helyrehozhatatlant, zászlónkkal fedtük le a gyalázatot, s helyeztünk a kőre újabb köveket, jelet hagyva mégis, emberül s magyarul.

Másnap aztán a holtmarosi református templomban, a hatalom kívánta „rendben” zajlik az ünnepség ökumenikus istentisztelettel, versekkel, dalokkal. Döbbent arcok, könnyes szemek. Áldás és koszorúzás az Úr asztalánál, a templomkertből beparancsolt Wass Albert szobor előtt. Három magyarországi lovagrend tagjai tisztelegnek, falvak, városok küldöttei mindkét hazából. Eljött az első szoborállító, Bonyhád polgármestere, s egy 11 éves kisfiú is Balatonfüredről, ki az író meséin nevelkedett. Csak az erdélyi meg a hazai hivatalosság hiányzik, de híveikkel együtt itt ünnepelnek az egyháziak, a környék magyar felekezeteinek képviselői. A népé ez az ünnep, Wass Albert magyarjaié!

Az emlékezés napja más miatt is jeles: március 29-én született a Nagyságos Fejedelem, II. Rákóczi Ferenc, s ekkorra teszik a krónikák Kőrösi Csoma Sándor születése napját is! Sorsuk Wass Albertével közös: messze idegenben haltak meg mindhárman, távol a szeretett hazától.

Záróakkordként szinte visszhangozzák a falak Bartha nagytiszteletű úr szavait: Kő a kőre, kéz a kézbe, szív a szívre!

A magyar elektronikus és írott sajtó – a Duna tévé villanásnyi tudósítását és pár nyúlfarknyi írást kivéve – nem adott hírt az eseményről, nem kommentálta a történteket. Nem voltak jelen magyar politikusok, a magyar irodalmi élet képviselői. A gyalázat, mely immár sokadszor esett meg velünk, ismét elhallgattatott. Ugyanakkor, mikor Pilisszentkereszt hullámai már Brüsszelig értek, s államfők, miniszterek nyilatkoztak az ügyben, akkor, amikor egy kis hazai szlovák közösség belviszályát nemzetközivé lehetett dagasztani, a Szalárd völgyében,
Hozzászólt Boros Magdolna Augusztus 4, 2011, 3:38pm
Szép!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek