Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

100 éves a nagyernyei unitárius templom

Vasárnap hálaadó ünnepi istentiszteleten vehettek részt a nagyernyei unitáriusok, templomuk felszentelésének 100. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen zsúfolásig megtelt az új ruhába öltözött, felújított templom, a helyi egyháztagok mellett számos meghívott vett részt a nem mindennapi eseményen.



A templom kijelölt hely

Az ünnepi igehirdetést Bálint-Benczédi Ferenc az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke végezte, aki elismerő szavakkal szólt a nagyernyei unitáriusok összefogásáról, ékszernek nevezve a kis, de szépen felújított templomot, amely a maga egyszerűségével hirdeti a harmóniát, a rendet, lehetőséget adva a település unitáriusainak a közös együttlétre, imára. A főtisztelendő elmondta, hogy évekkel ezelőtt, ő is szolgált a nagyernyei unitárius templomban, ahol 1976-77-ben maroknyi embernek hirdette Isten igéjét. A püspök elmondta, hogy a templom kijelölt hely a végtelen időben és térben, amely arra szolgál, hogy az emberek a hétköznapi gondokat elfelejtve, lélekben meg tudjanak nyílni Isten előtt, imádkozzanak és magukkal vigyék Isten üzenetét. „A templomépítéssel az emberek még nem lesznek keresztények. Ne feledjük, hogy nem csupán biológiai lények vagyunk, hanem Isten gyermekei és munkatársai is”.- figyelmeztette a gyülekezetet Bálint-Benczédi Ferenc püspök.

Három évig tartott a templom felújítása

Az igehirdetést követően Pálffy Anna-Mária nagyernyei unitárius lelkésznő köszöntötte a vendégeket és a helyi unitárius híveket, majd a 100 éves templom múltjáról és jelenéről beszélt. Megtudhattuk, hogy az 1910-ben épült kőtemplom az ernyei unitáriusok harmadik temploma, amely a báró Bálintitt család hathatós támogatásával, a hívek adakozásából, a kis lélekszámú unitárius közösség közmunkájával állíttatott. A templomtorony homlokzatán a márványlapra vésett felirat az unitárius vallás alapvető hittételét hirdeti: „Egy az Isten”. Az évek során a gyülekezet igyekezett rendben tartani istentiszteleti hajlékát, több alkalommal javították az imádság házát. A templom teljes felújítása 2007
szeptemberében kezdődött, amikor közmunkával javították meg a tetőszerkezetet, s új cserépfedéllel látták el az épületet. Később kicserélték a nyílászárókat, bevezették a villanyáramot, majd balog Csaba építkezési vállalkozó vezetésével az épületet kívül-belül felújították. A lelkésznő kihangsúlyozta a hívek lelkes hozzáállását is, akik lefestették a templomi bútorzatot, megjavították a kerítést, a gyülekezet nőtagjai új varrottasokat készítettek és adományoztak a templombelső díszítésére. A szent hajlékban infravörös hősugárzókkal biztosítják a kellemes hőmérsékletet.

A kard sebezte ónkanna

A gyülekezet lelki gondozója tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az egyházközség történetének megismerése érdekében Nemes Gyula helytörténészt kérte fel, hogy nézzen utána a nagyernyei unitáriusok múltjának. A helytörténész adatokkal bizonyította, hogy a nagyernyei unitáriusok már az 1600-as évek folyamán iskolát működtettek és tanítót tartottak. Nemes Gyula a több mint 300 éves,
behorpadt ónkanna történetének is „utánajárt”. Az ónkanna, az 1729-es erőszakos templomfoglalás idején az egyházfi életét mentette meg, kivédve egy kardcsapást. Pálffy Anna-Mária lelkésznő elmondta, hogy az ernyei unitáriusok lélekszáma a 20. század végén lassan emelkedett, s néhány évvel ezelőtt elérte a százat. Végül megköszönte mindenkinek az anyagi segítséget, kiemelve a Nagyernyei Polgármesteri Hivatal, a Maros Megyei Tanács, a Communitas Alapítvány, az Erdélyi Unitárius Egyház Képviselő Tanácsának, valamint az Egyesült Államokban élő, nagyernyei születésű Éltető Lajos támogatását.

Kiadvány is jelent meg a 100 éves templomról

A gyülekezet részéről Györfi József gondnok méltatta és köszönte meg Pálfi lelkésznő gyülekezetépítő munkáját, majd a megjelent egyházi és világi elöljárók, a nagyernyei felekezeti egyházak képviselői mondtak ünnepi beszédet. Kecskés Sándor unitárius esperes elmondta, hogy a felújított templom arról
tanúskodik, hogy a gyülekezet nagy szorgalommal és odaadással fogott össze. Élő és munkás gyülekezetnek nevezte a nagyernyei unitáriusok közösségét, majd optimizmusának adott hangot. „Közel 100 lélek őrzi unitárius hitét rendületlenül, s vigyázza ezt a csodálatos templomot. A gyülekezetnek van jövője, mert vannak gyermekek a tagjai között.”- hangsúlyozta az esperes.
Jánosi Ferenc polgármester arra kérte a nagyernyeieket, hogy életüket szeretet, megértés
és hit jellemezze, s továbbra is felelősség tudattal éljék meg a jelent.
Az ünnepség tiszteletére a nagyernyei unitárius közösség egy kis kiadványt is megjelentetett, amely betekintést nyújt az egyházközség múltjába, s adatokkal szolgál a 100 éves templomról.

Berekméri Edmond

Megtekintések: 308

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek