Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Nincs igazán szép idő...régen ilyenkor még tél volt...panaszkodhatnánk, olyan gyorsan változott meg a világ az utóbbi években, hogy az felfoghatatlan, és nem tesz semmit a világ, mert akik tehetnének, azoknak csak a pénz számít... az élet igazságtalan, de ettől ÉLET...azért a természetért kár...északra kell költözni...északra. Alsós korunkban március közepén hóvirágot szedtünk a tanítónéninek, pedig nem érdemelte meg :) de ilyen a világ ma is... én sem érdemeltem meg, hogy egyesek szeressenek, és látod... mégis...aztán minden más lesz, minden. Éjszakánként nem tudok aludni...hajnalra koppan csak le a szemem...vagyis jön az álom-manó, és sajnál meg azzal az álom-porral, de nagyon sajnálja. Na tehát március... vajon hányunk életében lesz ez a hónap tavasz? És mit hoz majd a tavasz? ...Szerelmet, vagy a fák forradalmát? Vagy semmit?

Megtekintések: 32

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Március 9, 2010, 10:22pm
Március elsején a férfiak hölgyismerőseiknek egy kis piros-fehér zsinórral összekötözött bizsut, négylevelűi lóherét, szívecskét, piros-fehér virágocskát ajándékoznak, amit a nők a kabátjuk hajtókájára tűzve viselnek. Ennek martisor (márciuska) a neve - Romániában és Moldovában dívó szokás. A szokás hátteréül egy népi legenda szolgál.
Március első napján a szép Tavasz tündér kilépett az erdőből, és meglátott a tisztáson, a kökény bokor tövében egy éppen kibújó hóvirágot. Gondolta segít rajta és kezdte a félresöpörni a havat, és letördelni a tövises ágakat. Ezt látván, a Tél megdühödött és gyorsan segítségül hívta a szelet és a fagyot, pusztítsák el a kis virágot. És a hóvirág megfagyott. Ekkor a Tavasz kezeivel védte, takarta be a hóvirágot, azonban a tüskebokor felsértette a kezét, hogy kiserkent a vére. A meleg vércsepp rácseppent a virágra, s az rögtön feléledt. Így győzte le a Tavasz a Telet.
A martisor színeiből pedig a piros a vért és a fehér a havat jelképezi.
Üdv: Szabolcs

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek