Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Megboldogult nagyanyámtól hallottam először az időközben eléggé megkopott, napjainkban egyre ritkábban használt népi mondást: "A baj csőstől jár!". A kijelentés értelme elég nyilvánvaló mindenki számára, így nem okozott fejtörést nekem sem, de egykor elég sokat morfondíroztam a mondás eredetén. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy kukorica csőre, kürtőcsőre, bergmanncsőre vagy vascsőre gondolt a tisztelt parasztbácsi vagy nénémasszony, amikor a mondást kitalálta és továbbadta. Olyan sok baj érhette az illetőt, hogy a nehézségek számát a kukoricaszemek garmadájához hasonlította? Esetleg egyetlen, de óriási kár sújtotta, leégett a háza, aminek a kürtőcső meghibásodása lehetett az oka? Vagy tán egy eltévedt, rosszindulatú vascső okozta a problémák sorozatát, kontaktusba lépve a gyarló, a történés pillanatában figyelmetlen emberi testtel? Nos, bevallom őszintén, a mondás eredetét ma sem ismerem, de a népi bölcsesség igazságára volt alkalmam rájönni az évek során.
Szóval, mielőtt elmesélném, hogy milyen bosszúságok értek az utóbbi napokban, egy hihetetlen kirándulási emléket osztok meg veletek.
Néhány évvel ezelőtt, egy nyári napon történt. Barátainkkal a görgényüvegcsűri strandra indultunk napozni, fürdeni, lazítani. Három család, három személygépkocsival. A negyedik família negyed órával korábban indult Marosvásárhelyről, így néhány perccel előttünk jártak. Az első intő jel, amely a balszerencsés napot jelezte, az volt, hogy Lóri barátom autójának, Szászrégent elhagyva, gumidefektje lett. Néhány perc alatt orvosoltuk a problémát, persze nem igazán volt kellemes a perzselő napon kereket cserélni, de viszonylag elég könnyen sikerült. A helyszínre érkezve, a hölgyek egy része a kocsiban öltözött át, ami újabb bosszúságot eredményezett. Nem leste meg őket senki ugyan, de véletlenül megnyomódott az automatikus ajtózáró, s mivel a kulcscsomó az ülésen maradt, nem tudtuk kinyitni a Toyota ajtaját. Tehetetlenül álltunk a jármű mellett, a baj okozóját keresve, amikor két hölgy állt meg mellettünk. A fiatalabbik elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt ő is volt hasonló helyzetben, s az oldalablak kéder gumitömítésének eltávolításával sikerült megoldani a problémát. A talpraesett hölgyemény, két evőeszköz segítségével, pillanatok alatt kivette az egyik hátsó ajtón található kisablakot, majd ezen benyúlva kinyitotta az ajtót. Mosolyogva adta kezembe a kulcsot, majd 2-3 perc alatt úgy visszatette az ablakocskát, hogy nyoma sem maradt a beavatkozásnak.
Alig lélegeztünk fel, amikor Attila barátunk hívott telefonon. Viccesen kérdezte, hogy átjöttünk-e már Besztercén, mert ők már régen megérkeztek, éhesek, de minket nem látnak sehol. Mondtuk, hogy mi több mint egy fél órája a strandon vagyunk, a lábtenisz pálya mellett. Kiderült, hogy félreértés történt, Attiláék a Morareni-i strandra mentek, s már ki is fizették a belépőt négy személy részére. Érkezésük és a falatozás után, lábteniszezni kezdtünk, de talán tíz percet sem tudtunk játszani, mert a labda váratlanul kipukkadt. Napoztunk egy keveset, majd a korhadozó falépcsőkön leereszkedve beültünk a sós vízbe. Rengetegen voltak a fürdőzők, szinte mozdulni sem lehetett a vízben. Nevezhetjük bárminek csak kellemesnek nem a locsizást. Kimenetkor, Zoli barátunk fia, Hunor belelépett egy szegbe, alaposan felsértve a lábát. Hazafelé megálltunk egy vendéglőbe vacsorázni. Mindenki flekkent rendelt szalmakrumplival. Több mint egy óra várakozási idő után megjelent a pincér, hogy elnézést kérjen. Elektromos a szalmakrumplisütő, elvették a villanyt, várni kell egy kicsit. Mi vártunk. Még egy órát, talán többet is. Végül megkaptuk a várva-várt kaját. A krumpli ehetetlen volt, a húst viszont, nagy örömünkre, meg lehetett enni…
Ezek után már nem is érdemes leírnom, hogy milyen bosszúságok értek a napokban. Nem érdekes. Nem számít. Csak egészség legyen! (Ezt már nagyapám mondta.) Na, tovább nem untatok senkit. Sietek kifizetni egy 270 lejes autóalkatrészt, s ha beszerelték (talán egy ötvenesből megúszom), megyek, hogy megjavíttassam a ma délelőtt kipurcant fűnyírót. Kedden kiegyenlítem a közel ezer lejes számlákat (gáz, villany, internet, Digi, négy maroktelefon), aztán, ha még marad valami a fizetésünkből, megveszem a Népi mondások, bölcseletek magyarázata című könyvet. Mert kíváncsi vagyok: miért jön mindig csőstől a baj?

Megtekintések: 599

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt gyuge erzsebet Augusztus 5, 2013, 2:00pm

Az irás remek.Igy legalább nem unatkoztunk mi se de ti se mert minden jött csöstől!

Hozzászólt Berekméri Edmond Augusztus 5, 2013, 10:34am

Köszönöm a kedves hozzászólásokat. Éva, amit fentebb elmeséltem, valóban megtörtént...

Hozzászólt Dr. Csuták János Augusztus 1, 2013, 11:28am

Mert Murphy szerint, ami megtörténhet, az meg is történik. Mindez megtörténhetett, de miért ilyen csőstül? Hol itt a terekbuza?

Hozzászólt voros eva Július 31, 2013, 5:44pm

  Nagyon elethu ,s ha ez valoban megtortent ,akkor nagyon sajnalatos.Nagyon szellemes,gratulalok!

Hozzászólt Gálffy Mária Július 31, 2013, 1:18pm

Ezt nevezi a magyar ember "akasztófa humornak"(ennek az eredetét sem tudom) Ami ma veled,holnap velem is megtörténhet.Gondolom ,nincs ember akinek az életében ne fordult volna elő ilyen sorozat kellemetlenség.

Az írás kedves,nekünk a pillanatnyi kívülállónak ,még szórakoztató is.Gratulálok

Hozzászólt Kenesei Aurélia Május 3, 2013, 8:37pm

.. ...s ah netán megtudod...üzend meg nekünk is... jó írás... mintha csak: " veled is megtörténhet egyszer...."...mintha mind átéltük volna csak másik csőből...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek