Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Írásom Bárdosi Ildikó népdalénekes eddigi négy lemezéről a PARLANDO című zenepedagógiai folyóirat 2014/1-es számában jelent meg.

A Küküllő-part népzeneművésze: Bárdosi Ildikó

 

A Sóvidék szűkebb-tágabb vonzáskörzetében nem kevés művelője van az irodalomnak, különösen a költészetnek; de ugyanúgy tevékenykednek festők, szobrászok, helytörténészek, tudósok, akik innen indultak, vagy itt is fejtik ki alkotói tevékenységüket. Most olyasvalakit mutatok be, aki a Küküllő-menti táj szülötte, és a népzene magas szintű művelése révén jelentősen gazdagította a helyi és az egyetemes magyar kultúrát. Első szólólemeze 2000-ben jelent meg a Téka együttessel együttműködve, azóta már a negyediknél tart. Műsoraiban elsősorban szülőföldje környékén gyűjtött népdalokat kötötte csokorba és énekelte el a kortársaknak, illetve az utókornak.

Bárdosi Ildikó Dicsőszentmártonban született. Ez a túliparosított, a 20. század utolsó harmadára román többségűvé vált kisváros is tudott útravalót adni neki, aki színészi és énekesi ambíciókkal szeretett volna kibontakozni. Elsősorban a család volt számára az erős inspiráció és a közeli barátok, az emberek. A székelyudvarhelyi Tanítóképzőben végzett, majd egy évig Vámosgálfalván tanított. A rendszerváltás után élt a szabadság lehetőségével, és a Nyíregyházi Főiskolán elvégezte a magyar és ének-zene szakot. Mivel közben családot alapított, Északkelet-Magyarországon maradt, ahol oktatással és a népzene elmélyült művelésével bontakoztatta ki tehetségét.

Ahogyan elmesélte, a szülőföldjén szerzett tapasztalatok a meghatározóak, még akkor is, ha ott, akkor, gyerekként a népdalkultúrával még nem került közvetlen kapcsolatba. Érte ugyan időnként hátrányos megkülönböztetés a román hivatalosságok részéről magyar anyanyelve miatt, azonban mindig tudta, hogy kulturálisan hová tartozik, és később megtanulta azokat a népdalokat, amelyek szűkebb pátriája kincsei, és amelyek gyerekkorától lehettek volna a kedvencei. Maga is hazajárt gyűjteni, és felkutatta a helyi adatközlőket. Más dalokat hangfelvételről tanult meg, és szépen összeszerkesztve, lemezre énekelve átadta nekünk, a székelyföldi és az anyaországi magyarságnak ajándék gyanánt.

Mint már említettem, első szólólemezét 2000-ben a Téka együttessel adta ki. Nagyon erős indítás, hiszen a Téka az egyik legkiemelkedőbb művelője az autentikus magyar népzenének, és kezdettől fogva a táncházmozgalom oszlopos tagja. Bárdosi Ildikó nem csupán elénekelte a dalokat, mint egy kis csalogány, hanem a gyűjtésben, a szerkesztésben is részt vett; a műsor katalizátora volt. Későbbi lemezein pedig hangszerelőként, zenei rendezőként is rajta hagyta kézjegyét.

KÉP: A Ki az eget megkerüli… első borítója.

A Ki az eget megkerüli… (2000) magasan kezd, a Nappal, az éltető tűzzel, ami férfias princípium, de mint a borítón reprodukált rekeszzománc szimbolikájából is kiolvasható, a kettősség, a teljesség is megvan benne. A Nap egy „Kősziklán felfutó…” út, tulajdonképpen egy életfa része, a lombkoronáé, ahol két fej mint két virág hajlik össze: a férfi és a nő. A második lemez, a Ki a hegyen túlhaladtál… (2005) már a Föld jegyében készült – említi meg az összefüggéseket Bárdosi Ildikó már a harmadik lemezének a borítóján. A Földet követi a Kis-Küküllő gyönge vize (2008), ami természetszerűleg a víz központi motívuma által szerkesztetett egybe. 2012-ben a negyedik elem is csatlakozott az előzőekhez. A Levegő isteni, mindent átfogó princípium. Ez utóbbi lemeznek a címe: Megjövendölve volt régen (2012), és az ádventi-karácsonyi-újévi körből tartalmaz népdalokat. Itt már nem csak szűkebb szülőföldje gyűjtéseit adta közre, hanem a Kárpát-medence teljes területéről válogatott legszebb karácsonyi dalokat. Az isteni Levegő-elem ilyen értelemben is átfogó jellegű lett.

A lemezek önállóak, de egy sorozat részei is. Tiszteletreméltó ez a tudatos építkezés, ami már az első kiadvány legapróbb motívumain is tetten érhető. A zenei anyagon túl az a műgond is megfigyelhető, amellyel a lemezek külsejét, csomagolását is megtervezte alkotótársaival. A borítókon Gyöngy Enikő rekeszzománcai láthatók: önálló művészeti alkotások, de beleillenek abba a népművészeti gyökerű stílusba, ami a népdalok világa is egyben. Mindegyik népi, egyben ősi szimbolikával gyönyörködteti a szemet: életfák láthatók, férfi-női ellentétek és kiegészítések (például virágokként, madarakként), a Nap, a Hold, a Boldogasszony és a négy fő elem jelképes megidézései. Mindez megnyugtató szín- és formai harmóniában elrendezve.

KÉP: A Ki az eget megkerüli… hátsó borítója.

A lemezek kartonból készült tartói négy részben kinyithatóak. Rajtuk nyolc oldalon a műsor, fényképek, illetve szavakba öntött útravalók találhatók. Középen minden esetben kis füzetecske, ahol a népdalok szövegei olvashatók a gyűjtés pontos helyének megjelölésével. Tehát a csomagolás is műalkotás, és ez így van rendjén. Nem lehet a korongot egyetlen mozdulattal bevágni a lejátszóba. Az igényes kivitel megköveteli, hogy az ember nyugodtan üljön le, lapozzon bele a kiadványba, és érkezzen meg az általa megrajzolt világba.

A lemezek dalai és hangszeres darabjai dinamikusan és harmonikusan követik egymást. Kesergők, táncok, balladák, szerelmes dalok és friss talpalávalók váltakoznak. A vízmelléki táncrend ismerős a Kis-Küküllő felsőbb szakasza mellett élőknek is. A Vámosgáfalván, Magyarkirályfalván, Szászcsáváson és Magyarsároson Bárdosi Ildikó és elődei által gyűjtött dallamok is. Ezek mind a mi gyökereinkhez tartoznak, és az egyetemes magyar népi kultúra szerves részei.

A Ki a hegyen túlhaladtál… énekelt dalokat tartalmaz, köztük két balladát, népi zenekari kísérettel, vendégszólistákkal. A forrás ugyancsak a Kis-Küküllő-mente, a Hegymegett vidéke. Bárdosi Ildikó ezt a műsorát és a következőket változó összetételű zenei formációkkal hozta létre. Férje, Molnár Miklós húzza a hegedűt, gyakran társul hozzuk Dsupin Pál, Mester László, Pénzes Géza és mások. A Kis-Küküllő gyönge vize talán a legszebb szülőföld-album, hiszen ezen énekli el a legtöbb dalt kisgyerekkora (Szászcsávás) és környéke (Harangláb, Szőkefalva), illetve tanítóskodása helyszíne (Vámosgálfalva) megmentett kincseiből. Ebben a műsorban a hangszeres táncok (Verbunk, Féloláhos, Pontozó) is nagyobb súlyt kapnak, akárcsak az elsőben, de ebben előadja két ballada (a Kádár Kata és a Kőmíves Kelemen) gálfalvi változatát is. A balladaéneklés egészen más előadói habitust kíván, mint a népdalénekesi. Kíséret nélkül, epikus terjedelemben, húsz vagy akár több strófán keresztül nehéz átéltséggel, drámai feszültséget tartani, de Bárdosi Ildikó ebben a legerősebb.

KÉP:_ A Kis-Küküllő gyönge vize első borítója.

Legutóbbi lemeze, a Megjövendölve volt régen a karácsonyi ünnepkört dolgozza fel ádventtől újévig. Itt már kilépett szűkebb pátriája teréből, és a legtöbb dallamot már az alföldi énekes hagyományból: Pereg-Kiskunlacházáról, Volly István, Lajtha László és Bartók Béla 1937-es gyűjtéséből, illetve Nyíradonyból, saját gyűjtése alapján válogatta. Vannak a műsorban felföldi, erdélyi, moldvai és bukovinai dallamok is. Olyan szeretettel adja át ezeket a dalokat, mint akinek az egész Kárpát-medence (és Moldva, Bukovina) a szülőföldje, mint ahogyan az is.

Ebben a műsorban a legfontosabbak a kíséret nélküli dalok, amelyek kijelölik a műsor ívét is az ünnepkör időrendjének megfelelően. Az egyik legszebb dal, ami magyar nyelven elhangzott és ezen a lemezen is, a Csordapásztorok moldvai változata, amelyet Kallós Zoltán gyűjtött Lészpeden 1963-ban. Ezt követik ádventi énekek, karácsonyi dalok, Jézus-altatók, csillagjáráshoz kapcsolódó dallamok, névnapköszöntők, óév- és újévbúcsúztatók, archaikus imádságok. Az énekhez társulnak azok a hangszerek, amelyek a karácsonyi ünnepek és szokások hangulatához illenek: furulya, flóta, duda, citera, tárogató, koboz (históriás jellegű énekeknél), illetve népi vonósok.

Ez a karácsonyi műsor tulajdonképpen szakrális cselekedet. A szépen keresztül teremt kapcsolatot a szenttel. Dsupin Pál találóan idéz egy régi mondást a lemez borítóján, ami szerint „Aki szépen énekel, kétszeresen imádkozik.” Ezért tudják a művészek megőrizni, újra és újra jelenvalóvá tenni a keresztény hit misztériumát. Legfőképp a hálát a Teremtő iránt, aki fia révén sorsközösséget vállat, és új szövetséget kötött az emberrel.

KÉP: A Megjövendölve volt régen első borítója

KÉP: A Megjövendölve volt régen hátsó borítója

Végezetül kiemelném azt, ami a legfontosabb „eszköz” ebben a művészi gyakorlatban: az énekhang. Az énekes számára a teste a hangszere. Egyetlen más hangszer sem képes olyan közvetlen és árnyalt érzelmi-esztétikai közvetítésre, mint az ember saját rezgései. Bárdosi Ildikó előadói stílusa a műfajban megszokottnál is közelebb engedi magához a hallgatót, mert rendkívül természetes stílusban énekel. Nem az ugyancsak szép, kiművelt operaénekesi modorban, és nem a népdalénekesek speciális torokhangján, mert neki ezekre nincs szüksége. Saját hangszínével, magabiztos dallamhajlítási készségével, az átéltség intenzitásával és hitelességével, illetve kifogástalan ízlésével mindent elmond, pontosabban elénekel, ami e világon fontos, és a szép által megragadható.

                    Deák-Sárosi László

Megtekintések: 421

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Molnár Julanna Április 29, 2014, 3:30pm

Büszke vagyok a földimre. A bátyja, Bárdosi Sándor osztálytársam volt a középiskolában. További sok sikert kívánok!

Molnár Julianna

Hozzászólt Hadnagy Jolán Január 27, 2014, 9:24pm

Bárdosi Ildikó, drága barátnőm, volt osztálytársam, akinek hangjában már több mint 25 éve gyönyörködöm. Lemezeit nagyon szeretem hallgatni és vele is énekelek.

Csodálatos énekes és nagyszerű ember! Isten áldja Őt!

Hozzászólt László Ildikó Január 26, 2014, 2:47pm

Nekem meg is van három lemeze.... nagyon szeretem a hangját....Isten adjon neki egészséget !

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Január 26, 2014, 1:26pm

Köszönet ezért a részletes, lelkes beszámolóért!

A Sóvidék szóra felkaptam a fejem, de nem kaptam információt arról a vidékről. Dicső és a környéki falvak megidézése kellemesen simogatta a lelkemet!

Kicsi a világ - gyakran fordulok meg az utóbbi időben Bárdosi Ildikó mostani tartózkodási, és tevékenységi helyén Északkelet-Magyarországon!

További sok sikert és lelkesedést kívánok neki!

Hozzászólt Kacsó Márton Január 26, 2014, 10:42am

Ildikó a kisebbik lányunk énektanára volt Hajdúböszörményben. Tiszteletreméltó az a munka amit végez jelenleg is. Sajnos lányunk már nem énekel tovább - pedig az adottsága meg lenne hozzá.

Kívánunk Bárdosi Ildikónak további elkötelezett életutat.

Isten áldja.

Kacsó Márton

Hajdúböszörményből

Hozzászólt Szente Cs. Janos Január 26, 2014, 10:30am

Mint Dicsői, én nagyon bűszke vagyok Ildikóra.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek