Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

1983. Szilveszter este. Majdnem felszabadult a légkör. Kizárjuk a külvilágot, a politikát. A diktatórium megengedi az óévet elbúcsúztatni, az újat köszönteni (nem engedi meg viszont a karácsony ünnepét...). Csillagszóróval, hangos hujjogatással lehet mulatni. Sőt, a vezér beszédet mond éjfélkor. Stimati tovarasi si concetateni, romani, maghiar si de alte nationalitati...( Tisztelt elvtársak és honfitársak, románok, magyarok és más nemzetiségűek...). Az ünnepi asztalon finomságok, igaz, szalvétát nem sikerült beszerezni, de kicsire nem adunk! Éjfélkor kimegyünk a balkonra, jó előre elkészített kellékekkel. Gyufából tucatnyit viszünk, hisz két- három doboz is kell, mire meggyullad az összes csillagszóró. Van, hogy nedves a szürke anyag a fém pálcikán... vagy a gyufa semmirevaló. De mi ünnepelünk! A tömbházak erkélyei olyan közel vannak egymáshoz, hogy át lehet kiálltani a szomszédnak: Boldog új évet! Megtörténik, hogy a nagy dobálásban egy-egy kellék a szomszédban köt ki. Az egész tíz percig sem tart. Bemegyünk a jól-rosszul fűtött szobába, de még nem érezzük az új esztendő érkezését. Nincs megnyugvás bennünk, nem ülünk le megenni az éjféli pocsék, nájlonba töltött virslit. Majd egy óra után! Nálunk egy óra, az anyaországban éjfél... Vajon tudják odaát, hogy mi is velük ünnepelünk? Vajon hányan állnak feszes derékkal, tiszteletteljes vigyázba a himnusz dallamára? Vajon hányan érzik, hogy ez egy szent pillanat, hogy eggyé válunk újra, lélekben eltörölve minden határt, hogy egy kicsit mi is otthon vagyunk? Talán csak egy villanás ez a gondolat... Aztán megint kimegyünk a teraszra, és még nagyobb vehemenciával ünneplünk... És visszatérve a jól- rosszul fűtött szobába, jóízűen megesszük a nájlonba csomagolt, fűrészpor ízű virslit... Persze előbb koccintunk, és a gondolatunk messze száll... Vagy tán nem is olyan messze... Csak ide a határon túlra.

---------------------------------------------------------------------------------------------

2012. Szilveszter este. Rég tombol a demokrácia, szinte mindent szabad. Szabad a karácsony, a húsvét, a sok szent ünnep... Se szeri se száma az alkalmaknak. Gúny villan a szánk sarkában a diktatorizmusra emlékezve. Versenyt futunk az idővel, s versenyzünk egymással: kinek van nagyobb, szebb, fényesebb... Jó előre, már rögtön karácsony után, boldog új évet kívánunk egymásnak. És a karácsony már nem kellemes, hanem boldog. Közeledik éjfél. Jobbnál jobb minőségű tűzijátékainkat ímmel-ámmal előkészítjük, egy elektromos gyújtóval. Biztosak vagyunk benne, hogy meggyullad első próbálkozásra. Ünnepeljük az új esztendőt. Robbantunk, igazi pezsgőt durrantunk, ehető bélbe töltött virslit fogyasztunk majd, dijoni mustárral, vagy kecsöppel, tormával, kinek-kinek ízlése szerint. S bevonulunk a jól fűtött szobába. Egy órakor meghallgatjuk a magyar himnuszt... Félig eldőlve a fotelben, vagy éppen fekve. Nem érezzük, hogy fel kell állnunk, feszes derékkal, tiszteletteljes vigyázba... Mert már szabad...

Isten, Te azért áldd meg a magyart... Bőséggel...

Boldog új esztendőt barátaim!!!

Megtekintések: 212

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Február 5, 2013, 3:21pm

Köszönöm, kedves János a kedves szavakat! Igaza van, így kell cselekednünk!

Hozzászólt Győrffy János Február 5, 2013, 3:15pm

Szép és igaz amit irt kedves Tünde.Éppen ezért, nekünk idősebbeknek kell továbbéltetnünk .a,,két éjfél ünnepét" és

tiszteltetni unokáinkkal is a SZÓZAT lényegét,és az se rossz ha kétszer kocintunk minden magyar egészségére,bárhol legyenek a Nagyvilágban

                               Tisztelettel Győrffy János

Hozzászólt Beke Ernő Január 25, 2013, 11:18pm

El is várom! Azelőtt egy telefont a 0744202702 telefonra, hogy ott legyek, de addig még biztosan el olvasunk egy két írásunkat!

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Január 25, 2013, 11:15pm

Élni fogok a meghívással! Köszönöm!

Hozzászólt Beke Ernő Január 25, 2013, 11:14pm

Kedves Tünde! Meg lehet ismételni, mert most már sokkal nagyobb és gazdagabb anyag várja a kedves látogatót, önt is, aki szerencsés, mert tudja hasonlítani a múltat a jelen állapotával.

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Január 25, 2013, 7:22pm

Drága Ernő! Köszönöm a kedves sorokat! Áldott 2013 as esztendőt kívánok Önnek én is, sok szeretettel! ( Soha nem felejtem el a lelkesedését amivel végig vezetett engem és a barátaimat a Gyűjtemények házán! Köszönöm!

Hozzászólt Beke Ernő Január 25, 2013, 6:39pm

Nagy dolog a szabadság, nagyon nagy! Hisz sokan nem tudják, nem érzik a terhét, és lám rossz értelembe veszik aminek csak hálátlan áldott állapot lesz az eredménye. Ez érezhető a családba, iskolákba, munkahelyen, és az utcán is, de még folytathatnám a sorolást. Úgy az 1983 mint a 2012 Szilveszteri ünnepségek a hű valóság képpen van le írva, és sajnos már kezdünk meg fogyatkozni azok akik Kétszer vagy ha úgy tetszik duplán köszöntöttük az Űj Évet. Ezzel a két köszöntésnek az eltünésével, valami magasztas érzéssel is szegényebb lesz a lelkünk. Sajnos. Űgyesen meg írt párhuzamos valóság, és ezt csak is az írhatta meg aki át is élte ezen éveket. Köszönöm az emlékek fel idézését, és kivánok termékeny 2013 évet.

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Január 18, 2013, 11:58am

Köszönöm a figyelmet

Hozzászólt Damo Marton Január 17, 2013, 2:00pm

Ha nem is `83 szilveszteren,de valamikor akkortajt, Kanyadi Sandor nevezetes szamizdat-verset is elolvashattuk szuk korben... ( hol van mar a tavalyi ho !? ) de csak nem akarodzik Valakinek a "hata moge nezni" ....

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Január 4, 2013, 2:40pm

Köszönöm drága Auka!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek