Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Bűvös körte

írta:Attila-benczi

 

 

Érdekes álmom volt. Hajnali fél háromkor arra ébredtem, hogy ott vagyok a nagyszüleim házában. Egy kicsi hegyi faluban, és újra átélek egy nagyon furcsa napot. Akkoriban mindennap valami új, valami hallatlan, tréfásan komoly dolog történt. ------------------- Volt a faluban egy igen gőgős, gazdag "paraszt", Zoli bácsi. Körtékkel foglalkozott inkább. Néha sikerült elcsennem egy - két darabot! Olyan illatos és mézédes volt, ezért is adta drágábban, mint mások. Minden szerdán nagy falusi vásárt rendeztek, mint a sáskák, úgy lepték el a piacteret a városiak,mivel ilyenkor minden olcsóbb volt. Az egész az egyik szerdai vásárnapon történt. Mivel imádtam a körtét megkerestem Zolibá’ sátrát, nem akármilyen volt az a sátor. Óriási gerendákra kifeszített ponyva védte a portékát. Mire odaértem nagy tömeg gyűlt össze és hangosan vitatkoztak. Nekem úgy tűnt a sátor előtt egy halom rongyhalmaz van, de nem az volt, csak egy öreg fehér szakállú koldus volt. Halkan egy körtét kért. A fösvény paraszt próbálta elzavarni, de nem sikerült. Hiába szidta, csak nem tágított. Pár perc múlva megszólalt a vén Szakállas: -Ne haragudj rám Körtetermelő! Én csak egy körtét kérek tőled, neked még marad több száz, ha egyet kapok nem ér nagy veszteség. E szavakra az ott lévők biztatták Zolibát, hogy adjon már egy körtét a koldusnak, hadd menjen útjára. De az öreg paraszt nem hallgatott senkire. Közben nagyapám is utolért, vállamra tette a kezét, mosolygott, nyitott tenyerében megcsillant egy érem. Vett a paraszttól egy körtét és odaadta a koldusnak. Megköszönte. Így szólt az összegyűltekhez: -Én! Kinek soha semmije sem volt, csak az út pora, mi rárakódott rongyos ruhámra. Most van egy körtém! Ezt megosztom veletek. Gyertek, legyetek a vendégeim! A tömegből szinte egyszerre tört ki a kacagás. Valaki ezt mondta: -Hogyan hívhatsz meg mindenkit, hisz egy körtéd van, mi meg sokan vagyunk! Az öreg Szakállas végignézett a jelenlévőkön és ezt mondta: -Igaz, most csak egy van, de ha elültetek egy magot, lesz egy egész fám! Felmutatta a körtét és jóízűen megette. Majd egy magot ott helyben elásott. Kért egy kis vizet, meglocsolta. Újra kitört a kacagás, de hirtelen megfagyott a levegő. Több száz szempár meredt arra a helyre ahová a koldus a magot elültette. A földből előbújt a csíra és csak nőtt, növekedett... Pillanatok múlva ott állt egy körtefa! Dús lombjai között az ágakon öklömnyi nagyságú édes, illatos körtékkel tele. Az öreg Szakállas felmászott a fára és elkezdte hajigálni a körtéket az embereknek. Mikor végzett, lemászott és kért egy fejszét. Lassan kivágta a fát. Maga után húzva elhagyta a falut. --------------- Az összegyűltek folytatták a vásárlást. Zolibá’, a gőgős "paraszt" zokogva roskadt össze sátra előtt, aminek ez egyik oszlopát kivágták és a ponyva alatt EGY KÖRTE SEM VOLT MÁR!...

Megtekintések: 110

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Attila Benczi Február 3, 2013, 11:30pm

Köszönöm :) A körte igazán finom :) kedves Magdolna! Drága Aurélia!  Ígérem fogok még ide is írni,a facebookon megtalálsz,ha gondolod ott kb-é 300 versem van feltéve :)

Hozzászólt Nagy Magdolna Február 3, 2013, 5:37pm

..pedig de finom a körte :)!

Hozzászólt Kenesei Aurélia Február 2, 2013, 10:43pm

...de igen szép írás...sajnálom és röstelkedem , hogy csak ma olvastam el, holott napok óta látom. Kérek szépen elnézést. Bűvös az írás mint a körte. Ébresztő írás... szép. Igérem , minden írásod elolvasom ezután... írjál, sokat !

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek