Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

   Mikor odakerültem a környékre még számosan laktak a dombok között meghúzódó tanyákon, és még voltak tanyasi iskolák. Sőt tanító is, aki ott lakott a „szolgálati lakásban”. Azért ne tessenek azt gondolni, hogy ez a lakás valami összkomfortos luxuslakás volt. Szó sincs róla! Egy jótét lélek tanyasi gazda házában lakott a tanító úr – az első házban. Így nevezték a tisztaszobát. Rendes körülmények között ezt nem használták, ott állt berendezve, hetente kitakarítva, s legfeljebb azért mentek be, hogy a szekrényből, vagy ládafiából kivegyenek valamit. Ha esetleg rangos vendég jött, annak itt vetettek ágyat, s ha a családban halál eset történt ebben a szobában ravatalozták fel.

Maga az iskola az átalakított nyári konyhában működött.

Az egykori tanító Szőcs úr volt. Büszke volt rá, hogy a faluban csak három úr van: a tiszteletes úr, a doktor úr és Szőcs úr. Mikor az iskola Lóc-on gyermek létszámhiány miatt megszűnt, a tanító úr átkerült a község központi iskolájába, Bözödre. Bözöd faluban erősen őző nyelvjárással beszélnek még ma is. „Mögyök a högyön, hogy hamarabb lögyön” (megyek a hegyen, hogy hamarabb legyen). Mondják, a falu neve is onnan származik, hogy midőn honfoglaló őseink erre helyre értek, és a hegytetőről meglátták a szép völgyet, a csobogó patak partján elterülő dús legelővel, így kiáltottak fel: „bö ződ!” (be zöld!)

Szőcs úr ide került tanítónak ebbe szép székely faluba. Zsuzskó néninél lakott, aki köztudottan boszorkány volt: egy akkora békát tartott az ágya alatt, mint egy férfikalap. A tanító úr saját szemével látta, amikor benyitott Zsuzskó nénihez, aki éppen etette a beste férget.

Más bizonyítékokra is fény derült Zsuzskó nén’ boszorkány mivoltát illetőleg. Azt mesélték, hogy amikor fiának sürgősen szüksége volt pénzre, hajnalban a nap aranyát egy nagy üsttel felfogta, aztán úgy öntötte bele egy csihánzsákba, mintha csak törökbúza lenne. Ezt is látta a tanító úr, pedig azon a napon még egy kortyot sem ivott – korán volt még hozzá.

Egyik alkalommal pedig a szomszéd embertől kért kölcsön este egy jó summa pénz Zsuzskó nén’. Csak reggelig kéri, mondta, mert akkor pontosan meg adja. Úgy is tett, ahogy ígérte: reggel korán már vitte kölcsönt vissza friss, ropogós bankókban!

Volt úgy is, hogy a keresztúri vásárról hazafelé tartó szekeresek utolérték, s mondták, üljön föl, hazaviszik.

”Nem ülök fel fiam, mert sietek!” – válaszolta.

„Bolond vénasszony!” - gondolta a fogatos.

Később, mikor érnének be a faluba, meglepődve látják ám, hogy Zsuzskó nén’ jön velük szembe. Igaza lehet a tanító úrnak, az ördöggel cimborál, igazi boszorkány.

„Boszorkányok márpedig nincsenek.” - mondá bölcs királyunk.

Csak ravasz falusi asszonyok, akik a misztikum ködével védték családjuk vagyonát, mint Zsuzskó néni, aki maga terjesztette a híreket boszorkány mivoltáról, és így adott „elfogadható” magyarázatot kereskedő fia anyagi gyarapodásának.

Megtekintések: 552

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Február 4, 2014, 11:16am

Csaba! Jó, hogy újra rátaláltál erre az írásra!

Hozzászólt Bige Árpád Csaba Február 4, 2014, 9:08am

Ez a kedvenceim közé tartozik. Bár mindegyik a kedvencem:)

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba November 26, 2013, 10:04pm

Kedves János! Örültem a szavaidnak!

Hozzászólt Győrffy János November 26, 2013, 8:35pm

Kedves Szabolcs.Ismered Bözöd környékét,gondolom ezért van valóságíze  ispirációdnak.Tetszett az írásod.És mivel véletlenek nem léteznek,szerintem,soha se tudtam miért vónzódtam a Kükülő-Nyárádközhöz,és  sórs is úgy hozta  Bözödtől 2o km-nyire állapodtam meg,pedig ide 3ookm-nyire nőttem fel.Azután tudtam meg, dédnagyapám,apai ágról,bözödi volt...Magam kétszer jártam  ott,de  odamenet a bözödújfalút eltemető vízgyűjtő és a még kilátszó templomtorony lehangolt.

Irásoddal kiegészitetted ismereteimet egyfelőli őseim lakhelyéről.Köszönöm.

Hozzászólt Nagy Antal November 25, 2013, 12:38pm

Kedves Amanda ! Persze, mindnyájan tudjuk,hogy márpedig boszorkányok nincsenek. Hány korához képest okos embert égettek meg az inkvizitorok csak úgy tudatlanságból . A NAGYDOKI honlap a BELTIUG ( Krasznabéltek) község honlapján könnyebben elérhető. Tisztelettel, Nagy Antal doktor !

Hozzászólt Nagy Antal November 24, 2013, 9:57am

Hasonló boszorkányos leirásom van nekem is a nagydoki honlapon,Bicsi Jusztina cimmel,de azok még a seprün is lovagoltak, vizet hozattak a vedérrel a kútról, magától sepert a seprű és keverte a rántást a fakanál . Éjjel embereket csábitottak el s téritettek rosz útra, stb . Tisztelettel, Nagy Antal, Nagybaconból !

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna November 23, 2013, 8:59am

Azon tűnődöm, a boszorkányságot miért tartják kizárólagosan női "szakmának"? Hiszen mindannyian olvastunk boszorkánymesterekről, alkimistákról, varázslókról, ami ennek a férfi megfelelője... szerintem a jelenség a lényeg, képviselője másodlagos...

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba November 22, 2013, 10:14am

Ki mit hisz, ki hogy hiszi! Így igaz...

Hozzászólt Beke Ernő November 21, 2013, 11:02pm

Az írás érdekes, a boszorkákról meg lehet vitatkozni, min az UFO-król, amelyek vannak de még sincsenek, vagy éppen forditva, ki ahogyan hiszi..

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba November 21, 2013, 6:14pm

Kösz a gratulációt!!!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek