Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Eltelt egy év, újra öregebbek lettünk, a fiatalok, gyerekeink elindulnak a "nagybetûs " életbe. A május-június a ballagás, a búcsú, a tanévzárás, az ôsi ALMA-MATER biztonságát elhagyó napokat, heteket juttatja eszembe. Emlékezem tanítói éveimre a kincses városban, emlékezem Édesanyám, volt férjem, lányom iskolájára az utolsó erdélyi polihisztor BRASSAI nevét viselô patinás intézményre, a volt és jelenlegi János Zsigmond Unitárius Kollégiumra. De emlékezem a nagy fejedelem nevét viselô Báthory István gimnáziumra és a nagy tudós Apáczai Csere János emlékét továbbvivô gimnáziumra is.

Mindezen intézmények, de Erdély összes, nagyszerû iskolái Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Székelykeresztúron, és másutt, azt igazolják, hogy Dr. Hoffmann Rózsa a NEM-ban dolgozó oktatásért felelôs államtitkárnak igaza van, miszerint a magyar oktatásnak múltja, hagyománya, értéke volt. Hiába a szoc.-neoliberális politika az európai únióban, mert vissza tudunk térni, vissza kell térnünk az értéket formáló, értéket adó és értéket mentô oktatásra. Az alábbi képsorok, azt mutatják, hogy Erdélyben még mindig megvan, dacára a liberális fogyasztói világnak, dacára a kisebbségi sorsban élô erdélyiek helyzetének-- a nagyszerû oktatás, az ÉRTÉK és ÉRTÉKMEGÔRZÉS óhaja, vágya, szándéka.

Itt északon élve, furcsa kontrasztként élem-tapasztalom meg az itteni "ballagást" a búcsút az iskolától, a vágyat, hogy továbbvigyék a tanult értékeket!!?? Itt már nagyon fogyasztói, liberális világ van, ahol az ember egy szám, egy lény, aki nem biztos, hogy gondolkozik, hogy akar valamit.

Látva a küldött képeket Kolozsvár diákjairól, boldog vagyok, hogy magyarnak születtem, hogy magyarul gondolkodom, érzek, örülök és szomorkodom. Innen is sok sikert kívánok minden erdélyi végzôs diáknak, minden szülônek, akinek gyereke elindul a göröngyös életúton.

Az anyaországban hiszem, hogy régi fényében fog pompázni az oktatás, és öröm lesz újra pedagógusnak lenni, hivatásként élni meg e csodálatosan szép feladatot, nevelni-oktatni-tanítani a gyermeket.

Megtekintések: 38

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Nagy Magdolna Június 17, 2010, 11:17am
Ezért drukkoltam, Főoldalra került. Sokan nézzétek és lássátok!
Hozzászólt Nagy Magdolna Június 14, 2010, 8:24pm
Nagyon szépen köszönöm gondolataid megosztását és a csodálatos képeket. Büszkeség tölt el, egyszerüen fogalmazva. Még vagyunk és ott vagyunk.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek