Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Egy évvel ezelőtt fogták el, kínozták meg majd bestiális kegyetlenséggel végezték ki a santa cruzi Las Americas szállodában a bolív kormány fegyveresei Eduardo Rozsa Florest, Magyarosi Árpádot és Michael Dwyert. Egy éve nem tudjuk, kik végeztek velük és miért. Egy éve nem tudjuk, ki adta ki a parancsot. Egy éve nem vizsgálják ki az életüket kioltó rendőri eljárást, abban az országban, ahol nincs halálbüntetés, és amely valamennyi latin-amerikai emberi jogi egyezmény és kiegészítő jegyzőkönyv részes fele. Gyilkosaik egy éve szabadon járnak, és nevetnek az ostoba és gyenge európaiakon.

A gyilkosság egyetlen magyar túlélője, Tóásó Előd középiskolai tanár, egy éve fogoly 3600 méteres magasságban fekvő jeges cellájában. Egy éve nem táplálkozik rendesen. Egy éve romlik az egészsége. Egy éve nem látta a családját. Egy éve nem közölték vele, miért van fogva. Egy éve nem ismerheti meg az állítólagos nyomozás iratanyagát. Egy éve nem emeltek ellene vádat. Egy éve nem állították pártatlan bíróság elé. Egy éve nem tudja, hogy a nap, amelyre ébred, nem az utolsó-e?

Ezzel szemben a gyilkosságot vezető Walter Andrade kapitány egy autóbalesetben súlyos koponyasérülést szenvedett (kósza hírek szerint jelenleg Venezuelában tartózkodik, állami ösztöndíjjal). A rajtaütést tisztázni akaró parlamenti vizsgálóbizottság elnökének, Bernardo Montenegrónak a személygépkocsiját egy szakadékba szorították az útról, majd a roncsban található iratokat az áldozatok mellől elvitték. Az Európai tényfeltáró útra indult bolív parlamenti képviselők ellen elfogató parancsot adtak ki, visszatértükkor rendőrök várták őket a reptéren. Az ügyben eljáró államügyész infarktust kapott. Az állítólagos terhelő tanúvallomásokat a bolív kormány pénzért veszi. Santa Cruz tartomány ellenzéki politikusai közül koholt vádakkal sokakat már letartóztattak, vagy családjukkal együtt külföldi száműzetésbe kényszerítettek. A megbízott bolív jogi képviselők sorra adják vissza a megbízásukat mert az életüket féltik.

A magyar közvéleményt megdöbbentő, és nemzetközi mércével mérve is példátlan emberi jogi jogsértést már elítélte az Amerikai Egyesült Államok éves emberi jogi jelentése, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának éves jelentése. Magyarország nem.

Bolivia 2007-2013 között 234 000 000 EUR azaz kettőszázharmincnégy millió euró támogatást kap az EU-tól ( http://ec.europa.eu/europeaid/where/latin-america/country-cooperati... ). A támogatást a formálódó diktatúra kis és középvállalkozásainak fejlesztésére, a természeti kincseik fenntartható fejlesztésére, a kábítószer elleni harcra, és nem utolsó sorban az emberi jogok védelmére fordíthatják. Ez az összeg évi 9 Milliárd forintnyi támogatásnak felel meg. A magyar önkormányzatok többsége csak álmodik ilyenről.

Egy éve nem indult nemzetközi vizsgálat az ügyben. Egy éve nem fogott össze a magyar kormány Romániával és Irországgal, hogy az EU politikai súlyát kihasználva, rászorítsák Bolíviát a nemzetközi vizsgálatra. Itt tartunk.

(A szerző dr. Nyikos Attila ügyvéd, Magyarosi Árpád családjának jogi képviselője)

Megtekintések: 27

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Pènzes Hajnal Április 19, 2010, 5:05pm
Hat ez bizony nagy szegyen, minden EU-s nemzet szamara!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek