Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Nyurga alakja ismert volt az egész városban. Legtöbbször az állomás környékén tűnt fel. Ritkás, szalmasárga haja a koponyájára tapadt, orra karvaly csőrére emlékeztetett, fura ellentétben állt ívelt, már-már nőies szájával, gödröcskés állával. Mindig frissen borotvált volt, kivéve mikor a szekuritáté falai közt töltötte az éjszakát. Elég sűrűn vendége volt a Rigó utcai épületnek, nem tudott, de nem is akart lakatot tenni a szájára. Egyenes tartású ember volt, a gerince nem görbült meg, fizikailag sem... Bolondnak tartották. Nem ok nélkül. Főleg ha ivott vadult meg... Naphosszat tudta szidni a románokat egy-egy kisfröccs mellet. Hangosan, tele szájjal. Nem félt, pedig tudta, hogy verés lesz a vége. Bevitték, megverték, kiengedték. S kezdte elölről. Volt rá példa, hogy bőrönd cipelés közben hangosan kiabálta: Nem bírom, nem bírom!!! Egy fiatalember odavetette neki: Tegye le, ha nem bírja. Mire ő: Maga marha! A rendszert nem bírom! Persze milicisták is voltak a környéken...Megint bevitték....Megint verés lett a vége.

 Bucur, a törzskocsma nagyromán iszákosa kicsi köpcös ember volt. Pocakjánál csak a magyar-gyűlölete volt szembetűnőbb. Borvirágos orra még jobban elvörösödött mikor teli torokkal szidta a magyarokat, s átterjedt dagadt arcára is a pír, amint Siklódit meglátta belépni. Malac szemével dühösen kancsított, s még jobban rázendített ilyenkor az átkozódásra. Siklódi se hagyta magát, cifrázva szidta a románokat, még mielőtt az italát megkapta. Izzani kezdett a hangulat, a többi vendég sunyin hallgatott,  nem mertek állást foglalni. Már nem is figyeltek arra a másik mit mond, csak fújták a magukét. Bucur az asztalt csapkodta közben, Siklódi hosszú lábaival toppantott nagyokat. Önmagukat hergelték. 

 

 Egy idő után elhallgattak. Siklódi lehajtott fejjel ült, mintha nehéz lenne a bortól. Abban a pillanatban emelte fel a fejét és a hangját, amikor belépett a két egyenruhás az ajtón. Nem vette észre, talán ha észreveszi se törődik velük. Hévtől csillogó szemmel kezdte énekelni :

Ki tudja merre, merre visz a végzet...

Nem engedték végig énekelni. Mire odáig jutott, hogy "ne hagyd elveszni...", már kattant a bilincs a csuklóján. Nagyobb verést kaphatott mint addig bármikor...Napokig nem kiabált, nem szidta a rendszert se, a románokat se. Már-már úgy tűnt, hogy sikerült belefojtani a szót, sikerült megtörni...Csendesen cipelte a bőröndöket az állomáson. Egy nap aztán megvárta míg sok utas gyűlt össze az állomáson, a láthatáron milicista sem volt, s elkezdte énekelni ott ahol abbahagyta utolsó alkalommal:

...Erdélyt Istenem!!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Botos Jóska mindig elegánsan járt. Ha nem is öltönyben, nyakkendővel, de legalább zakó volt rajta. Ezek a ruhadarabok tele voltak kitüntetésekkel, jelvényekkel. Büszkén járt, kifeszített mellel, a napfény meg-megcsillant az aranyozott, ezüstözött fémdarabokon. A maga bolondériájával együtt finom úriember volt. Soha nem hangoskodott, nem zaklatott senkit. Ellenőrnek adta ki magát a vásárhelyi buszokon. Udvariasan odament az utasokhoz és kérte a jegyeket. Amikor a buszok kiindultak a garázsból széles karmozdulatokkal, segítőkészen irányította azokat. Szaladt a buszok előtt, mutatva a helyes irányt. Szegény Botos Jóska már a mennyei buszokon száll fel az első ajtón, s mondja: kérem szépen a jegyeket elővenni ellenőrzésre.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Ida a Dácsia piac környékén lebzselt mindig. Táskáját lóbálva, tánclépésekkel haladt, énekelve. Bolondos teremtés volt ő is. Volt, hogy kiállt az erkélyre, s meztelenül áriázott. Mindig a szeretőjével dicsekedett, de senki nem vette komolyan, hogy van olyan férfi aki szóba áll vele. De aztán egy szép napon Ida férjhez ment, egy kislánya is született. Nem tudni, hogy a férje milyen ember volt, de elvette a félkegyelmű lányt. Ida elvégezte a teendőit, így-úgy nevelte a kislányát, takarított, főzött, bevásárolni járt, természetesen énekelve, tánclépésben, táskáját lóbálva. Egy szép napon takarítás közben rosszul mozdult, elesett és úgy beverte a fejét, hogy eszméletét vesztette. Mikor magához térítették egy teljesen új asszony volt. Nem tudta kicsoda az a férfi, ki a kislány...és az agya kitisztult. Normális lett. Csak nem emlékezett az "előző" életére, mindig meséltette az emberekkel, hogy milyen is volt a "táncos-táskalóbálos-áriázós" Ida.... Vannak még csodák. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Borbát Ádám olyan bolond volt, aki túljárt az emberek eszén. Mai mentalitással nem is neveznénk bolondnak...Hanem jó "üzletembernek". Eladta a vásárhelyi cukorgyár fa kerítését, akadt rá vevő. No meg egy falu villanyoszlopait, a templom harangját... Nem sok mindent tudok róla, de a fentieket érdemesnek láttam lejegyezni. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 És Jócka. Róla már írtam, de mostanság érdekes dolog történt vele. Egyik marosvásárhelyi rádió munkatársai elvitték Törökországba. Amikor hazajött , a nővéremnek mesélte az élményeit:

 - Képceld! Meg kellett fürödjek! Le kellett vágjam a körmeim! Meg ic kellett borotválkozzak! Te, a repülőn féltem, de lekötöctek. Képceld, nem lehet civarazni a repülőn! 

 Hol voltatok Törökországban Jócka?- kérdezte a testvérem.

- Há ott ahol sok cónak van! Megvan! Tenger! 

- S fürödtél a tengerben? 

-Nem! Há mind mondták, hogy menjek, de nem vagyok bolond! Feküdtem a cobámban, odahocták a cört, néctem a tévét! S ettünk! Képceld! Volt leves is, második is! Ollinkluciv volt! Acc egy civarat?

Jóckának nagy élmény volt. Már az is, hogy volt leves is és második is...

 

Megtekintések: 113

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Ősz P.Zoltán Szeptember 28, 2012, 8:52am

 Emlékszem még egy Robi nevezetű fiatalabb szőke fiúra,aki azzal vonta magára a figyelmet,hogy körbe járta az autóbuszokat a főtéren a megállókban és végig köpködte a kerekeket.Ami még érdekesebb volt,ette az autóbuszokról lekapart festéket!

Hozzászólt Incze Éva Szeptember 27, 2012, 7:03pm

Lidire emlékszik-e valaki?A Kossuth Lajos utcában volt egy fényképész,már nem emlékszem a nevére,ő  készített egy fényképet Lidről,ami hosszú ideig az üzlet kirakatában állt.Amikor onnan kikerült Lidinek ajándékozta a fényképész,ő pedig egy május elsejei felvonuláson beállt a képével eggyütt a Marx,Engels,Lenin és a Román Komunista Párt vezetőinek fényképét vivő emberek közé  .Nem sokáig tartott a felvonulása,mert kiemelték a sorból.

Hozzászólt Ősz P.Zoltán Szeptember 17, 2012, 1:43pm

 Siklódira is emlékszem.Az ötvenes évek elején még fiákereket is lehetett látni Vásárhelyen,az Apolló előtt szoktak parkolni.Nos, egy alkalommal Siklódi egy fiákerben ülve vitette magát,közben torka szakadtából             ordította,hogy "nem bírom."Nos,ezt megtehetnénk ma is,lenne rá elég okunk.

Hozzászólt Kucsera Jenő Szeptember 16, 2012, 11:24am

De volt még egy (talán több is) neves embere a régi Vásárhelynek, egy féllábú ember, két mankóval járt, a főtér és a Lenin utca környékén lehetett gyakran látni, és sokszor úgy kijött a sodrából, ha valaki felbosszantotta, hogy a mankó repült utána. Talán Csernátoninak hívták. Róla tud-e valaki?

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek