Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 "Ha Dorottya még szorítja, Julianna tágítja" - tartja a népi megfigyelés, azaz a hideg még hidegebbé válik, s ez a meleg időre is igaz. Érdekes, hogy ezt is megfigyelték: Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog. Ha ekkor enyhe az idő, még jön a hideg. Tehát bármi megtörténhet, van rá mondás, bár a népi megfigyeléseknek mindig van alapjuk.

dorottya_2.jpg

Dorottya a négy „fő szűz” egyike volt, akit vatikáni zsinat nem is olyan régen, éppen 1968-ban mint csupán legendás személyt törölt a szentek sorából. Dorottya  legendája szerint a keresztény római polgár Dorus (görög „ajándék”) és Thea („istennő”) három leánya közül a legkisebb volt - ez is igen mesés, szó szerint az.

A szokásos elemeket felfedezhetjük:  pogány helytartó beleszeretett a szépséges lányba, de ő kikosarazta. A csalódott kérő forró ónnal teli kádba vettette, de Dorottya sértetlen maradt. Kilenc napot börtönben senyvedett étlen-szomjan, de mivel ott angyalok táplálták, a rabságban csak még szebb lett, mint valaha.

Miután továbbra sem engedett hitéből, kínzói a kor szadista szokásai szerint megkínozták, ezt nem részletezem... Lefejezése előtt a bírája gúnyosan azt kérte tőle, hogy égi jegyesétől, azaz Krisztustól küldessen néki azokból a rózsákból, almákból, amikről mesélt.  Igen  meglepődött mikor Dorottya  kivégzés után virágokkal és gyümölcsökkel teli kosárral egy égi gyermekküldönc tette nála tiszteletét. A gonosz bíró nem habozott, azonnal megtért a csoda láttán, dicsérve Dorottya Istenét, aki februárban rózsát és almát küldhet neki.

rozsa.jpg

Dorottya, a „Tavaszi Rózsa” – így hívták segítségül a hozzá imádkozók – e csoda miatt lett a kertészek és virágárusok védőszentje. Dorottyához fordultak akik a szegénységtől, a szégyentől, a hamis vádaktól és a szenvedéstől kértek szabadulást. A szenvedők közül is főként a várandósok és a szülésznők fohászkodtak Szent Dorottyához könnyű szülésért. Virágos, gyümölcsös kosárral ábrázolják, s neve napján virágot és almát szenteltek a templomokban, már ha volt.

A februári rózsacsoda nekünk kész csoda, de Rómában február 10. volt a tavasz első napj . Nem csoda, ha Dorottyában Flora pogány istennő keresztény változatára ismerünk. Dorottya-napi szokások Napja dologtiltó nap volt, az asszonyok nem varrhattak, nehogy megfájduljon az ujjuk. A következő hónapok időjárására próbáltak következtetni. Ha ezen a napon esett az eső, annak a juhászok örültek, mert úgy vélték, hogy akkor bőséges tejhozamra számíthatnak.  Boldog névnapot Dorottyák!

Tánczos Erzsébet

 

Megtekintések: 187

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek