Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Október 10-én ünnepélyes esemény színhelye volt Fenyéd (Székelyudvarhelytől 4 km-re fekszik). A felújított orgona szentelése, Márton Áron Püspök szobrának leleplezése és az 1942-es Országzászló másának avatása volt ünnepség eseménysora.

Az ünnepségen részt vett Mnsr. Tamás József rom. kat. segédpüspök, Kelemen Hunor a román kormány művelődési minisztere, Bokor Botond polgármester, Borboly Csaba a megyei tanács elnöke, Sófalvi László a tanács alelnöke, Bunta Levente Székelyudvarhely polgármestere.

A jeles eseményre készülve új parkolóhely épült a ravatalozó mellett, valamint a temetőhöz kockakövekkel kirakott út és járda; a temetőkapu melletti téren helyezték el Márton Áron püspök szobrát, és négy zászlórudat román, magyar és egyházi lobogókkal. A szobor Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművész munkája.

Sokan gyűltek egybe, és bizony „szűknek bizonyult a fenyédi templom a püspöki szentmiséhez: a felújított Ansgter-orgona, Isten szolgája, Márton Áron hitvalló püspök szobrának leleplezése és a zászlóbontás a település lakóit, egyházi és közjogi méltóságokat egyaránt megszólított. Tamás József püspök, Kelemen Hunor kulturális miniszter, Bokor Botond polgármester, valamint Vetró András szobrász leplezte le a műalkotást. Koszorúzás, ünnepi beszédek, szavalat után végleges helyet kapott a lobogók sorában a felújított emlékzászló.” –írja meghatott szavakkal Molnár Melinda a székelyhon.ro hasábján.

Msgr.Tamás József beszédében a nagy előd munkásságát méltatva kihangsúlyozta, hogy magatartása, helytállása, egész egyénisége meghatározó volt és ma is az, az összmagyarság számára, túlmutatva a Kárpát-medencén szerte a világon. Az „igazság őrének” nevezte és az emlékhely jelképére hívta fel a hívek figyelmét, mely hálaadás a múltért és mai életünk kiteljesedését is jelzi. Fohászában kifejezte, hogy Márton Áron példája mutasson utat, hogy talentumainkat az Úrnak tetszően kamatoztassuk.

Bokor Botond polgármestert meghatottan mondta, igazán nagy jelentőségű dolog, hogy Áron püspök szellemisége ennyi derék, jó keresztényt és közméltóságot hívott egybe. Majd azt is elmondta, hogy Márton Áron „nyomatékos módon küzdött a magyarságért, Erdélyért, amit abban az időben nem sokan vállaltak fel. Halála után is úgy világít, hogy nincs az a homály, ködösítés, amin ne tudna átsugározni”.Végül háláját fejezte ki falustársainak odaadó munkájukért, hogy szebbé tették községüket és a templom környékét.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke egy sokat és sokak által hangoztatott kérdést tett fel: Miért kell szobrokat állítani, plaketteket, kopjafákat elhelyezni? Nem lenne jobb utat építeni, valamit megjavítani? És meg is válaszolta: a szoborállítóknak van igazuk! 80 évig tiltott volt emléket állítani, megjelölni a szent helyeket. „Be kell hozni ezt a lemaradást, és a nagy emberek nagy alkotásairól meg kell emlékezni. Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy olcsóságokkal beérjük. A hitéleti mozzanatoktól válik teljessé a magyar kultúra.”

A terveik szerint a magyar országgyűlés elnöke, dr. Kövér László, mint az országzászló fővédnöke is jelezte szándékát az ünnepségen való részvételre. A Veszprém megyei ipari katasztrófa felülírta ezen szándékot. Levélében küldött üzenetében kifejezte, hogy reméli, egy főhajtással tiszteleghet a közeljövőben Márton Áron szobra előtt.

Kelemen Hunor kulturális miniszter szerint a szoborállítás jövőépítés. Kijelentette, hogy lehet és kell a keresztényi szeretet elve szerint élni. „Ezt az örökséget bármi áron tovább visszük!” - volt beszédének a mottója, és ez jó volt így…

Az ünnepi beszédek után az emlékezés virágait számosan – magán emberek és szervezete - helyezték el, köztük a szülőfalú (Csíkszentdomokos) polgármestere, Ferencz Alajos. Az ünnep fényét emelték a színvonalas kultúrműsorok is. Az esemény sorozatot a Himnusz eléneklése zárta.

Az ünnepség felemelő pillanata volt az 1942-ben kapott címeres országzászló felvonása. A zászló a kommunista időkben tönkrement, „eltűnt” és most egy brassói zászlókészítő mesteri munkájának eredményeképpen a megmaradt foszlányokból újra teremtődve teljes pompájában díszeleg.

Forrás:

uh.ro, szekelyhon.ro, kronika.ro, Judit Mascan (email)

Megtekintések: 47

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek