Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A kezdet

Van egy kozseg Erdelyben amit ugy hivnak Aranyosegerbegy. A Nyugati Karpatokhoz kozel, az Aranyos partjan helyezkedik egy domb aljaban.

1961-ben valamikor Aprilis vegen itt szulettem, azert mondom, hogy valamikor, mert egy hetig nem volt szuletesi bizonyitvanyom. Az elmondasok alapjan, Vasarnap volt es az 1961-es kalendarium alapjan az utolso Vasarnap Aprilisben az 30.ka, de a hivatalos dokumentum maskent bizonyitja.

Edesanyam mondta el, hogy hogyan kezdodott az eletem:

” Aprilis utolso hetvegeje, Szombat este volt, kimerulten zuhantam az agyba a szokasos szombati takaritastol. Tudtam hogy Te, masodik gyermekem szuletese kozel van es imadkozni kezdtem, hogy siman es gyorsabban follyon le, mint az elso volt, mert semmi porcikam nem kivanja a 35-40 oras vajjudast. Arra nem gondoltam, hogy kivansagom teljesul es nagyon rovid idon belul. A faradtsagtol gyorsan elaludtam, de nem sokaig tartott a mely alom, eles fajdalom hasitott belem, hirtelen ebredtem es rogton tudtam itt az ideje a szulesnek. Nem voltam ideges tobbe, csakk arra gondoltam, hogy ep es egeszseges gyermek legyel. Remeltem fiu leszel, mert mar volt egy novered, Rozsika, Marciusban toltotte az ot evet. Felkelltem es lassan keszulni kezdtem az uj baba fogadasara, de nem siettem, hiszen az elso szules napokig tartott, odamentem az agyhoz ahol szeretett elso szulott gyermekem aludta az igazak almat, megsimogattam, de ujabb fajdalom nyillalt belem. Furcsaltam, hogy az ujabb fajdalom olyan hamar jott az elso utan. Visszafekudtem az agyamba apad melle es figyelni kezdtem az orat. A fajdalmak rendszeresen jelentkeztek, de nem hittem nekik. Az elso szules tapasztalatai alapjan a vajjudas napokig tart. Ugy ejfel korul mar meg gyozodtem, hogy ez a baba nem viccel, ez itt akar lenni, most, ez nem fog napokig varni. Ebresztgetni kezdtem apadat, hogy menjen a babaasszonyert, mert az ujabb tagja a csaladnak erkezik es nem tur mulasztast.

Edesapad, komotosan feloltozott, zsortolodott egy kicsit, aztan biciklire szallva elkarikazott a Patak utcara, felzorgette Rozsika nenit, aki rogton kapkodta a ruhait es indult a hazunkhoz.

Mire a babaasszony odaert Te mar koveteloztel, ki akartal szabadulni a szuk helyrol, eleged volt, meg akartal szuletni, gyorsan. A babaasszony is meg volt lepodve, elvegre O is ismerte a novered szuletesenek bonyodalmait, senki sem hitte hogy Te ekkora sietseggel erkezel meg. Hajnali harom ora sem volt amikor az elso sirast elengedted. A babaasszony majdnem elejtett meglepeteseben, semmi sem volt ugy ahogy altalaban lenni szokott, gyorsan es konnyen szulettel, a mereted 5 kilo 3 deka, 52 centi, a borod is feher volt es nem csunya lila mint az altalaban lenni szokott, a fejed is formas, sotet barna hosszu hajad volt es a sirasod hangos, kovetelozo, nem csak kis faradt nyoszorges. Mindenki orult neked, de volt egy kis keseruseg is az oromben, Te is leanynak szulettel.”

Mivel nem szamitottunk leanyra, rovid dontes utan Katalin-nak hivtunkt, de a falu orvosa tavol volt egy eskuvon es nem volt szolgalatban, a szuletesi anyakonyvezes nem tortent meg. A kovetkezo napokban Edesapam tobbszor is elment az orvoshoz anyakonyveztetni, de az orvos haragudott az otthoni szules miatt es nem akart anyakonyvezni.

Furcsa modon ket nap utan a szuleim meg gondoltak magukat es uj neven: Anikonak kezdtek el szolitani.

Egy napon apam duhosen berohant az orvosi irodaba es azt mondta az orvosnak: “Ha ma sem tolti ki a szuletesi bizonyitvanyt akkor nem leszek sosem anyakonyvezve, mert O nem jon tobbe az orvosi irodaba ezert a darab papirert es az orvos majd szemelyesen kell haza hozza.”

Az eset vege az let, hogy az orvos elhatarozta, hogy Aprilis 30.ka nem nez jol ki a szuletesi bizonyitvanyon, de Majus Elseje, mivel az aztan igazi kommunista unnep, az jobban fog hangzani, tehat a szuletesnapom 1961, Majus, 1-re lett bejegyezve, aztan meg furcsabb dolog tortent, a nevem hallattan a nover es a babaasszony is meltatlankodni kezdtek, mert az egessz utcat Annanak hivjak, osdi, regimodi az Annus, vagy a Nusi az meg inkabb, legyen valami szep, modern nev, mint peldaul: Edit vagy Ildiko.

Apamat nem erdekelte, mi lessz a nevem, elvegre O fiut vart, csak adjak ide azt a papirt, mit banja O minek irjak a nevem, tole lehet Edit is, Ildiko is, igy lettem Edit Ildiko.

Edesanyam es az egessz csalad meglepetesere ujra uj neven kellett szolitsanak, elvegre a hivatalos papiron uj nev allt.

Nagyapam nehezen tudta az Editet megszokni, elvegre idegen volt az osmagyar fejeben, igy Ediskanak hivott, mert annak hangzasa hasonlitott a Juliskara, de aztan mindenki megszokta es az Edit ragadt hozzam, Ildikorol soha senki nem tett emlitest, iskolas koromig az csak papiron volt.

Az elkovetkezo evek soran, sokszor viccelodes targya volt az eletem elso hete, mert a sorsom minden de nem atlagos, sok minden tortent velem, akarcsak az eletem elso heteben.

Folytatas kovetkezik…

Megtekintések: 46

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek