Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Fiut vartak??? Akkor majd En fiukent viselkedek

Minel magasabb annal jobb

A szuleim haloszobajaba ket hatalmas ruhas szekreny allt, olyan ijeszto, sotet szinu, sima feluletu, sem diszites semmi. Ott all ez a ket szekreny mint bevehetetlen var. A szekrenyek ijesztoek, de ugyanakkor erdekesek es csabitoak voltak, meg kellett oket hoditani es gyozelmet aratni felettuk. Az egyik ajto mogott logtak a vallfas ruhak, kabatok, a masik ajto mogott, pedig polcokon fekudt a szep vasalt agynemu, fehernemu.

Gondoltam eggyet, kinyitottam a polcos oldalat a szekrenynek aztan percek alatt font is voltam a szekreny tetejen. Gyozedelmes mamorban usztam. Tiltott szobaban, es meg tiltottabb dolgot muveltem, felmasztam a szekreny tetejere. De baj volt am, a szekreny ajto becsukodott, hogy fogok En innen lemaszni. Probalkoztam, egyik oldalan, a masikon is, de 3 evesnek a ket meteres magassag felemlito volt, igy maradtam, szepen csondben, vartam, majd csak lessz valami.

Csond van, Edesanyam felkapta a fejet, csond van!!!!! Hol az Edit??? Az a gyerek csak akkor van csendben ha bajt kever. Ki kiabalt az udvarra, nem vagyok, korul nezett a hazba, ott sem vagyok talalhato, ketkedve nyitott be a szobaba, tagra nyilt szemmel meredt ram, En meg hofeheren meredtem vissza ra, ucsorogve a szekreny tetejen. Hat Te??? Hogy a rossz sebbe tudtal oda felmaszni??? Vigyorogva vettem tudomasul anyam aggodalmat, megmondom, sot meg is mutatom ha nem versz meg. Rendben, egyeszseg meg kotve, anyam segitsegevel ujra biztos talajon.

Aztan bemutattam az akrobata mutatavanyt, Edesanyam be tartotta a szavat, veres nem lett belole csak sarokba allitas, aztan onnantol kezdve a szekrenyek kulcsra zarva es a kulcs elrejtve.

Bort iszik a Magyar

Kesore kezdtem el beszelni, Edesanyam aggodasa kovetkezteben, korabban adtak ovodaba, harom evesen mar ott ultem az ovodas padban.

Nagy baba voltam szuletesnel az is maradtam, koromhoz kepest magas es fejledt gyerekkent, konnyen beillettem az idosebbek koze es igaza lett annak aki az ovodat ajanlotta, teljes mondatokban kezdtem el beszelni es attol kezdve sosem alltam le, porgott a nyelvem, mindent tudni akartam. Szegeny Edesanyam vissza kivanta a nem beszelos eveket.

Kb. Ot eves lehettem, amikor meg tudtam milyen izu es hatasu a fentebb emlitett nedu: a magyarok itala, a bor.

Reggel volt, Edesanyam felebresztett, hogy ovodaba kuldjon. Feloltoztetett, szep tiszta, vasalt ovodas kotenyt adott ram, reggelizo asztalhoz ultetett, oda keszitette nekem a falatkakat, kozben kirohant a tyukokat ellatni a hatso udvarban. En jo etvaggyal, hamar befejeztem a reggelit es unalmamban, korbeneztem, milyen csintalansaggal uthetnem el az idot, indulasig.

Hetfo reggel volt, a nagy szoba asztalan az azelotti este maradvanyai diszelegtek, a szuleim baratai voltak vendegbe es a ferfiak keso estig boroztak. Felkorso bor, nehany borospohar, legtobbjeben bor is volt. Odamentem aztan toltogetni kezdtem a maradek borokat vissza a korsoba. A korso gyorsan megtelt, tanacstalanul korbe neztem, hova ontsem, jo illata volt, hat meg kostoltam…. finom, edeskes… meg kostolgattam egy kicsit… aztan meg nehanyat, gyorsan, gyorsan nehogy valaki meglassa. Fogalmam sincs hanyat kortyoltam, de a vege az lett, hogy jol berugtam.

Edesanyam visszajott a hatso udvarbol, ram nezett es gyanakodva vizsgalodni kezdett: homlokomra tette a kezet, kovetkeztetes: nem lazas a gyerek! De miert olyan voros? a beszedje is akadozik, meg hat a szeme sem mukodik rendesen, kancsal es ures a tekintete, meg hat mintha bor szagu lenne a lehelete. Korulnez es akkor latja, hogy a boros poharak, szep sorban, katonasan allnak a kancso utan, mint a pipek a liba mama utan. Ketsegbeesve kerdi anyam: Editke, mennyi bort ittal? En meg csak csukladozva tagadtam, En ugyan nem ittam, csak meg kostoltam. Folkapott az anyam, aztan tejet itatott velem, meg sok sok vizet, de hat bort iszik a Magyar, semminek nem volt hatasa, csak ketnapi alvas tudta az agyam kitisztitani.

Valoszinu, hogy a masnapossag is sokaig bantott, mert tini koromig nem nyultam borhoz, hosszu evekig ra sem tudtam nezni, a szagat is utaltam, de meg a reszeg embert is ruhelltem, mai napig sem szeretem a mamorban uszokat.

Folytatas kovetkezik…

Megtekintések: 66

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Március 11, 2010, 7:07pm
Azt hiszem hasonló dolog sok gyerekkel megesett. A mi családunkban legalább is.
Üdv: Szabolcs

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek