Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Szinte nesztelenül siklott a vonat a síneken. Hegynek fel, völgybe le. A kora nyári estében szépséges táj tárult elé. Csak lassabban haladna a vonat… Hogy csodálhassa. Hogy a tekintélyt parancsolóan nagy házak falai közé életet képzelhessen, sorsokat találgasson. Valami hiányzik, töprengett. Percekig nem jött rá, mi az. Aztán egyszer csak világ gyúlt a gondolataiban.Az emberek! Hol vannak az emberek? Minden ház udvarán katonás rend. Nincs egy elgurult és otthagyott labda, egy hanyagul hátratolt szék, egy félig üres pohár a kerti asztalon, ami élet jeleit mutatná. A házak háta mögött megbúvó sűrű erdő is, mintha túl rendezett lenne. Szép, nem vitás, szeretne egyet sétálni a fák között. De valahogy valami hiányzik. Ne képzelődj, már megint, intette magát, s elhessegetve a gondolatokat tovább legeltette szemét a gyorsan tovatűnő tájon. A vonat nesztelenül siklott… Az ablakok hermetikusan zártak, a levegő mesterséges volt odabenn. Kellemesen hűvös. Az ülések patyolat tiszták. Az utasok halkan, diszkréten viselkednek. A jegykezelő végtelen udvarias. Az étkezőkocsiból időnként kávéillatú kis guruló alkalmatossággal vonul végig egy kifogástalanul elegáns pincér. És ez a másodosztály – fut át rajta a felismerés. Milyen lehet az első osztályú kocsi? Hiába, na, ez kérem Svájc.

————————————————————————————————————————————————————————-

Katt-katt-katt. Ssikitiki-ssikitiki-ssikitiki. Nehézkesen, zakatolva, kanyarodván már-már sikítva kapaszkodott a vonat, hegynek fel, aztán egy kissé nagyobb lendülettel völgybe le. A táj csodálatos. Vad rengeteg, sietve csobogó jéghideg patak, itt-ott megbúvó apró házikók, elhagyott, omladozó csűr. A megnyugtató zöld ezer árnyalatán játékosan, szikrázóan táncolnak a nap sugarai. Ott az udvaron egy összegyűrt durva szövésű pléd, rajta nyitott könyv, melyet a szellő komótosan lapozgat, mint láthatatlan kéz. Még elgyönyörködne a csendéletben, de a vonat tovább halad. Cigány asszony tarka rokolyája villan az erdő szélén. Valamit sűrűn hajolgatva szedeget egy ócska kosárba. Mezítlábas purdék rohangálnak körötte, egyikük megbotlik, elesik, de mintha semmi nem történt volna, a következő pillanatban már tovább szalad. Furcsa ellentétben a sebes patakkal, szoborszerűen ül egy horgász, egyenes háttal, csak a damil rezeg finoman, majd hirtelen megfeszül. Életre kel a szobor. A vonat sikítva vesz be egy kanyart. A vagon ablakai nyitva, a koszos függönyöket ide-oda csapkodja a huzat. Az ülések szakadtak, néhol kibújt a bélésük. Az utasok zajongva nyüzsögnek, kisgyerek szaladgál ingadozva az ülések közt. A pocakos kalauz inge kilóg a nadrágból, sapkája félrecsapva izzadt homlokán. Zörögve fut végig időnkét a kocsin egy farmeros fiatalember, szendviccsel, kávéval megrakott, szekérre emlékeztető alkalmatosságával. Vonatszag van- mosolyog magában a felismerésen. Füstös, kissé büdös, az ember bőrére rakodó szag. És meleg. Nincs első osztály. Ez kérem, Erdély. Az otthon fájóan simogató, meleg érzése bizsergeti meg. Boldog.

Megtekintések: 331

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Modi Dezsö Július 28, 2013, 12:54pm

Bizony! -az "otthon" érzése finom és egyedi....... 

Hozzászólt Pálfi Zója Július 15, 2013, 4:28pm

Lehet, hogy kissé büdös és meleg de az ott-HON szaga.Nagyon édes az írás.

Hozzászólt Stenczer Enikő Július 15, 2013, 12:13pm

Nagyon tetszett az írás! Gratulálok! :-)

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Július 15, 2013, 11:13am

Köszönöm mindenkinek azt, hogy elolvastátok és értékeltétek! Hála érte! 

Hozzászólt Dr. Csuták János Július 15, 2013, 7:56am

Mesterien szerkesztett ellentét. De a második változatnak van egy különlegesen értékes mondata: az utolsó szó.

Gratulálok.

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Július 14, 2013, 6:37pm

Az jut eszembe, hogy négy évtizedes praxisom alatt Erdélyben két kezemen megszámolhatnám, hogy hány szénanáthás páciensem volt. Kuriózumnak számított. Most itt kissé nyugatabbra szinte naponta fordulnak meg a rendelőben légúti allergiában szenvedők. Vajon a túlzásba vitt védekezés a természeti környezettől olyan egészséges?

Hozzászólt Beke Ernő Július 13, 2013, 9:41pm

Hát igen, ilyen is van nálunk, de máshol is akad bőven hasonló belső kép... Egyébképpen a leírás tökéletes, élethú.

Hozzászólt Nagyistván Zsuzsanna Mária Július 13, 2013, 4:07pm

Erdély csodálatos 

Hozzászólt Szőcs Katalin Július 13, 2013, 12:13pm

A Kárpát-medencében több helyen érzem otthon magamat, de az igazi mégiscsak Erdély.

Köszönöm az érzést.

Hozzászólt Nagy Zsuzsa Július 13, 2013, 11:40am

Így van...és mi ez utóbbit szeretjük, ismerjük. Gratulálok, tetszett.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek