Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Elmegy a pap, elfogynak a hívek, viszi a templom tetejét a szél....

"Elmegy a pap, elfogynak a hívek, viszi a templom tetejét a szél. Megállíthatatlannak tűnő folyamat a XXI. század Magyarországán a hitélet visszaszorulása és ami ezzel jár, a szakrális helyek, épületek állagromlása. Különösen a sűrűbb településhálózattal rendelkező vidékeken fordul elő, hogy a kihalófélben lévő falvakban pusztulnak a templomok is, a közösségnek már nincs ereje a renoválásra, az állam pedig számos más kötelezettsége mellett még nem fordít kellő figyelmet erre a kérdésre. A nagy kiterjedésű, Vas és Zala megyéket jórészt magában foglaló Szombathelyi Egyházmegyében szerencsére nem annyira rossz a helyzet."

Ezzel a címmel és felvezetéssel olvastam a MNO weboldalán ma egy írást Pállfy Lajos kézjegyével ellátva. Ha a római katolikus Szombathelyi Egyházmegyében szerencsére nem olyan is tragikus a helyzet, vajon más vidékeken és a sokkal kevesebb hívővel rendelkező evangélikus, református unitárius , görög-katolikus és más felekezetek estében mennyire rossz? Tétlenül nézzük, hogyan vesznek el templomaink és iskoláink, amelyeket komoly áldozatok vállalás árán építettek és tartottak fenn felmenőink?
Dél-Békésben, ahol én élek, sok kis protestáns egyházközség, úgy tűnik, végnapjait éli. Medgyesegyházán elfogytak a református hívek, miközben az ott élő mintegy harminc román templomot szeretne építeni vagy megvásárolná magának a reformátusok templomát.Mindezt természetesen a román állam hathatós támogatásával. Ugrásra készen áll a hagymakupolás honfoglalás itt Kelet- Magyarországon, miközben felségterületén is mintegy 800 román templom építése és felújítása zajlik.
Mezőkovácsházának van egy Reformátuskovácsháza nevezetű része is, amely az ötvenes évek közepéig önálló település volt. Mára már csak nevében református.Mindössze 18 család alkotja az egyházközséget. Templomuk veszélyben, sürgős felújításra szorul! Van viszont egy fiatal lelkészasszonya , aki megpróbálja a lehetetlent: összegyűjteni a szükséges mintegy ötmillió forintot! Hogy ne vigye el "a templom tetejét a szél"! Segítsünk rajtuk, mert magunkon magyarokon segítünk ezáltal! Tekintsétek meg a kicsiny egyházközség honlapját: www. reformatuskovacsahaza.parokia.hu -t
és terjesszük adománykérő felhívásukat a világban. És aki megteheti járuljon hozzá maga is filléreivel. Mert itt, maradni akar a pap és gyarapítani akarja híveit.

Megtekintések: 51

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Király István Május 12, 2010, 9:17am
Csatoltam az adománykérő fájlt három nyelvenAdakozzunk.docchurch.pdfKirche.pdf
Hozzászólt Nagy Magdolna Május 10, 2010, 12:34pm
Köszönjük, hogy ez a téma is szóba került , én csak remélem, hogy nyitott szemekre és fülekre talál. Sok sikert a lelkes fiatal lelkésznőnek!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek