Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

 Hűség
 

Amikor Sopron lakosait megkérdezték az I. világháború utáni trianoni békeszerződés kapcsán, hogy hová szeretnének tartozni, Ausztriához, vagy Magyarországhoz? - a soproniak, Magyarországra szavaztak.

Azóta Sopron, a hűség városa, és szerintem ennél szebb címe, ismérve, nincs egy városnak sem Magyarországon. Nagyon jól tükrözi a soproni nyilatkozat, az akkori összmagyarság gondolkodását, összetartását, anyagi és egyéb, hátsó szándék nélküli, szívből jövő akaratát.

Gyerekek!- ez a téma örökké aktuális. Régi családi fényképek között kotorászva, de már ezt is csak idézőjelbe mondva, hisz gépre szkenneltem sokat, megtaláltam nagyapám, Magyar Királyi Személyazonossági igazolványát.


 
Nekem rögtön az jutott eszembe, amikor engem avattak magyar állampolgárrá,még1998-ban, és az a sok hercehurca, vizsgák (!), amin át kellett menjek az állampolgárságért cserébe.
Vizsgáztam általános jogból, és állampolgári ismeretekből.
Emlékszem volt olyan szép arcú székelyviseletbe öltözött néni, akit megbuktattak. Sajnos már nem tudott úgy tanulni, mint mi fiatalok.
Szégyen,és nem neki!!!

Csupán azt nem értem, és kérdezem magamtól manapság, mennyire volt jogos az avatásom. Nekem nem csak nagyapám, de a családban mindenki a felmenőim között magyar állampolgárnak született.
 

Mostmár tudom!- Ha például versengeni akarnék ismét gyerekként, egy játszótéri homokozóban, hogy nekem két vödröm van, de a másik gyereknek tegyük fel három vödre, és ez a versengés számomra számtalan kinek mennyi felsorolása után vesztésre állna, akkor még mindig elővehetném, „de én kétszeresen is magyar vagyok”-ot.!?

Ez mindent vinne, hogy kártyás nyelven szóljak. Csak az a szomorú, hogy egy nemzetnyi ember sorsa veszett oda, azon a „kártyapartin” amit Magyarország rendezett,annó 2004. december 5-én.
Tiszteleta kivétel, azokra nézve, akikben még élt, és él a soproni hűség.


Remélem,hogy most 2011.01.01. életbe lépet új állampolgársági törvény adta lehetőség őrökre gyarapítja a soproniak táborát, és büszkén csatlakozhat vissza Magyarországhoz, ha területileg nem is, de lélekben mindenképp, több százezer Erdélyi, Felvidéki, Csallóközi, Kárpátaljai igazi magyar.  

 

Megtekintések: 41

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Huszár Lajos Január 6, 2011, 6:02pm
Kösz a gyors választ és pontositást! Ismertem a nagyapát, az ' 50-es években egy utcában laktunk, a feleségét is , ha jól emlékszem talán akkor volt egy kislányuk.   Üdvözlettel, Lajos.
Hozzászólt Kiss Pál Január 6, 2011, 5:03pm
Kedves Huszár Lajos!
A képen látható úr, nagyapám Soós Ákos, aki sajnos már nem él, a Zilahi Megyei Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon dolgozott anno, meg előtte sajnos nem tudom hol, de midig irodai munkát végzett. 1912-ben született szülei Cigányiban laktak.
Üdvözlettel
Kiss Pál
Hozzászólt Huszár Lajos Január 6, 2011, 11:44am
Tetszenek ezek az irásaid, a zilahi emberekről! Nagyon ismerős arcképet közöltél...  Szép napot!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek