Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.


Erdely-i Magyarnak szuletni kell…hmmm

Amint elegge idos lettem ahhoz, hogy felfogjam mit jelent az, hogy kulombozo nemzetisegu, attol a perctol feszengett bennem a kerdes: Ha mi Magyarok vagyunk, akkor miert elunk mi Romaniaba???

Hiaba is probaltak nekem magyarazni azt, hogy mi ott szulettunk, de Magyarnak szulettunk, mert a tortenelem, stb…….

Elvagyakoztam onnan es mivel Apam reszerol minden generacionak volt egy "vandorja" igy nekunk volt egy nagybacsink aki, messzire vandorolt: Magyarorszagra, espedig az alfoldre.

Oda jartunk nyaranta nyaralni, de ott meg azzal szembesultem, hogy Romannak hivtak.

Meg emlekeztem a gyerekkori sertesekre, de semmi sem tartott vissza, egyszer csak mennem kellett. Vitt a labam, arkon, bokron, a zoldhataron at es vegre ugy ereztem haza erkeztem: Budapest es kornyeke lett uj otthonom helye.

Dolgoztam kemenyen, nem kellet sem segely, sem baratok, orultem, hogy vegre Magyarorszagon elhetek.

Teltek a hetek, s honapok, rengeteg munka aran, vegre normalis eletet elhettem.

Korulbelul harom ev elteltevel rajottem egy nagyon fontos dologra: van Erdely-i Magyar es Magyarorszag-i Magyar es akkor ertettem meg, hogy miert volt olyan nehez az elso harom ev.

Minden erommel ragaszkodtam az Erdely-i Magyarsagomhoz es azt szerettem volna ha a Magayrorszag-i Magyarok is ugy gondolkoznanak mint En: legyenek buszkek magyarsagukra, szivuk hazafias ritmusra verjen, tartsanak ossze, orizzek meg a nemzeti szokasokat es neptancokat, stb...

A magyarsagom nyilt hirdetese miatt feltek tolem es idegenkedtek, tavolsag tartoak voltak.

Egy ido utan megtanultam, szivemben hordozni azt ami es aki vagyok, ugy mint ahogy azt Erdelybe tettuk, nem kellett tobbe hangosan hirdetnem magyarsagom, igy befogadtak es sokkal konnyebben elhettem kozottuk, de valahogy megis beke koltozott a szivemben, mert akkor ertettem meg, hogy milyen kivaltsagos nemzet vagyunk mi, Erdely-i Magyarok.

Mi megtartottuk nemzeti tudatunkat, minden nyomas ellenere, mi magunkba melengettuk a nemzeti ontudatot, minden sejtunk Erdely-i Magyar, ezt a tehetseget sosem lehet elvesziteni, barhova vet a sors ez velunk marad.

A elet ugy hozta, hogy most Amerika az uj hazam, de minden nap azzal a tudattal kelek, hogy tudom ki vagyok es boldog vagyok.

Mint sokunknak ugy nekem is vannak terveim: miutan itt megkeresem a penzt, haza megyek nyugdijas eveimet, otthon toltom. Addig is minden evben el latogatok Erdelybe, imadom a tajakat, az izeket, de egy het utan elvagyok onnan, ahol oly sok felelembol volt reszem, ma sem erzem biztonsagban magam.

Igazan otthon es biztonsagban, csak Magyarorszagon erzem magam, igy oda epitkezem es oda tervezem eletem utolso reszet, a nyugdijas eveimet. De nem tul messze imadott Erdelyemtol, mindossze 52 km-re.

Hoszonegy eve hagytam el Erdelyt, de most is Erdely-i Magyar vagyok, nem szamit hol elek, az sosem mulik el.

Meg kell tanulni, hogy hogyan orizd meg identitasodat, ugy hogy kozben nem logsz ki az uj hazadban. Meg tanulod az uj hazanak szokasait, tiszteletben tartod az ok eletstilusukat, mikozben otthon, zart ajtok mogott, ugy elsz, jarsz, kelsz es eszel, iszol, beszelsz es zenat hallgatsz, ahogy az neked tetszik.

Nem hirdetem es nem predikalok, csak szepen csendesen viselem, hordom magamban az ontudatot, hogy ki es mi vagyok, neha Magyar eteleket fozok, ha party van akkor mindig belopok egy kis Magyar kajat, hadd ismerkedjenek a Magyar izekkel.

Nem kell Magyar nepvisletbe jarjak, nem kell Magyarokkal baratkozzak, nem kell szalonnat es csipos paprikat egyek naponta, hogy tudjam ki vagyok.

Altalaban a munkaltatok szeretik az Erdely-i Magyarokat, mert tobbsegunk megbizhato es kemeny munkasok vagyunk, talalekonyak, kuzdok es becsuletesek.

Tehat: fel a fejjel vandor, a Magyarnak mindenhol becsulete van, attol, hogy kulfoldon fogod a penzt keresni es idegen nyelven beszelsz, idegen eteleket eszel, attol meg nem fogsz megvaltozni, attol meg Magyar sziv lukted benned, es Magyar ver folyik ereidben, es ra adasul a legjobb fajta: Erdely-i Magyar.

Megtekintések: 97

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Fejes Ildikó Május 20, 2011, 12:14am
Nagyon szep iras es milyen igaz!Buszke vagyok ra,hogy Erdelyi Magyar vagyok,Van benunk valami es nem kicsi!Erot,egeszseget,minden jot kivanok!
Hozzászólt demeter eliz maria Szeptember 2, 2010, 6:16pm
Tetszik amiket irtàl az erdelyi magyarokrol mert mi màsok vagyunk en mindig kihagsulyozzom..Màr 29 eve elek Olaszorszàgba de amikor mondjàk az ismeròsòk romàn vagy mindig mondom orogine ungarese delle Transilvania igy nagyàban megertik.De òk Transilvaniat csak a Dracula màst nem ismernek.Gratulàllok Eliz
Hozzászólt Pènzes Hajnal Szeptember 2, 2010, 2:41pm
kedves Ildiko!
Par napja hasonlo sorokat irtam az elvatltak oldalara! Igazad van! Mondjon akarki akarmit, magyarok vagyunk es azok is maradunk! Nagyon tettszettek soraid! Sok puszit kuldok neked Romabol! Remelem elernek odaig:)))
Hozzászólt JAKABOS PÉTER *BLUE EYES* Augusztus 30, 2010, 4:31pm
nagyon szép sorok!
Hozzászólt Lévai Katalin Augusztus 29, 2010, 11:22pm
Nem zavar, ha valaki nem ir helyesen. Orulok, ha elakar mondani valamit masoknak es ezert tesz is valamit. Sokan elunk kulfoldon, biztos sokan nem hasznaljak anyanyelvuket a mindennapokban. De azert vagyunk itt hogy meseljunk egymasnak. Informaciot csereljunk. Olvasva ezen a site-on a sorokat, szivem megtelik orommel, mert kicsit otthon erzem magam. Mi legyunk is kulonbek mint masok, toleranciaban, egymas megerteseben, es segiteseben. Buszke vagyok, hogy erdelyi magyar lehetek koztetek, veletek a nagyvilagban.
Hozzászólt Edit I Demeter Augusztus 29, 2010, 4:58pm
Istvan, koszonom. Kedves vagy.
Hozzászólt Miklos Stefan (István) Augusztus 29, 2010, 4:00pm
Tökéletesen leirtad azt amit én is le szerettem volna irni. Gratulálok mert ez igy van!!
Üdv István.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek