Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.


Balazs_01.JPG

Ki volt  Szent Balázs?

 

A legendás Szent Balázs napja február harmadika. A hagyomány szerint örmény  származású püspökvolt, aki vértanú lett.. Számos csodája ismeretes. A legismertebb ez: egy nap egy rémült anya kereste fel, mert fia a torkán akadt halszálkától fuldoklott. A szent megáldotta a fiút, és eltávolította torkából a szálkát. Szent Balázs ezért legfőképpen a torok, védőszentje. Az ápolók ilyenkor parázsra vetett alma héjával füstölik meg a betegeket, hogy a betegséget, fájdalmat elűzzék.

 

 

Számos Balázs napi hagyomány közül a legismertebb a balázsjárás:


Ekkor maskarába öltözött gyermekcsoportok jártak házról házra.
Egyikük Balázs püspököt személyesítette meg - fején papírsüveggel -, a többieken papírcsákó volt, oldalukon fakard. Nyársat vittek, hogy a háziak arra tűzhessék a kolbászt és a szalonnát.
Balázs napján a diákok végigjárták a házakat, ez volt a balázsjárás. A "balázsjáró" ( katonaként viselkedő, az iskolának verbuváló gyermekkíséretével) eleveníti fel a szent történetét. Talán azért a katonai kíséret, mert a püspököt katonák kísérték a kivégzésére, és azokat a katonákat is tanította, térítette.

baléázsolók.jpg

BALÁZSJÁRÁS

Szent Balázskor, épp mint Szent Gergely napján,  az iskolába toborozták a gyerekeket. Emlékezzünk, a közoktatás ekkor még álom sem volt!

A balázsjárók . végigjárták a házakat vasnyársat tűztek a szoba közepére, azt énekelve körbetáncolták, s kérték a ház asszonyát, hogy a tűzzön nekik a nyársra finomságokat.

 

Valószínű, hogy a balázsolók szerzeményébõl az iskolában csaptak lakomát a diákok, a maradék pedig a tanító szegényes kamráját gyarapította.

A gyermekek természetesen - a finom ajándékokat figyelembe véve -, nagyon kedvelték e szokást.


Ma is él a templomi "torokszentelő" szokás.

balazsolas_1.jpg

Ma is él a templomi "torokszentelő" szokás. Ekkor a pap két keresztalakba illesztett vagy összecsavart gyertyát tart a hívek álla alá, s e szavakat mondja: Szent Balázs püspök és vértanú esedezése által mentsen és őrizzen meg téged az Úr a torokbaj és minden egyéb bajoktól az Atyának, Fiúnak és Szentlélek Istennek nevében. Amen.

bal.jpg

A képen  Gulyás Béla, Carmelita Nővérek és Petrits József Balázs- gyertyái láthatóak.

IDŐJÓSLÁS:

Balázs napját az egészség- és termésvarázslás, a gonoszűzés, a madárűzés, és az időjárásjóslás napjának is nevezték. Bácskában úgy tartják, ha ezen a napon esik, akkor nyáron jég veri el a termést, Baranyában, Szeged környékén is a szőlő négy sarkában megmetszenek egy-egy tőkét, hogy a madarak ne bántsák a termést.

A szőlősgazdák a földjük négy sarkában megmetszettek egy-egy tőkét. Így igyekeztek biztosítani, hogy Balázs megvédje a szőlőket, és szőlőéréskor elűzze a szőlőszemekből lakmározó madarakat.

 

Tánczos Erzsébet

 

Forrás: http://netfolk.blog.hu/2013/02/02/februar_3_balazs_napja_197


Megtekintések: 63

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek