Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Az egyik barátom aki 1989-ben elhatározta : nem jön vissza Romániába,marad Magyarországon,közzé tett néhány példányt a Jóbarátok számaiból.A régi példányokat megviselte az idő,de emlék marad az 1970-es évek Aranykorszakából.Az 1989 után született fiataloknak is hasznos lehet,mert betekintést ad a szüleik életébe. Az utált diktátor Ceauşescu rendszerében milyen volt az élet?Nehéz.A Ceauşescu házaspárt kellett imádni kicsiknek és nagyoknak.Akik nem bírták elviselni,azok elmentek az országból ha tudtak.Nem szeretném dramatizálni a helyzetet,de mi akik akkor éltünk ismerjük jól az Aranykorszakot.Epoca de Aur 1989-ben végleg eltűnt,de sokat lehet tanulni belőle.A lényeg: többet ne legyen hasonló ...Bővebb információ Ceauşescuról a hu.wikipedia.org-on

Milyen ifjúsági magazin volt a Jóbarát?A RKP-PCR egyik propaganda eszköze volt.Első vagy második oldalon Ceauşescu házaspár volt látható és ők voltak a mi szüleink,akik neveltek.A Jóbarát szerkesztői megpróbálták kijátszani a párt vigyázó és őrködő szemeit a Szekut.Javukra legyen mondva színvonalas és érdekes magazint hoztak létre,ha leszámítjuk az első két oldalt.Mi olvasható a Jóbarátról a Wikipédián?

Jóbarát Alcíme szerint "Irodalmi és tudományos folyóirat az ifjúság számára". Megjelent Kolozsvárt1925. szeptember 15. és 1940. június 15. között július és augusztus kivételével minden hónap 15-én P. Olasz PéterszatmáriÚj Nemzedék c. füzeteinek folytatásaként.

Milyen volt az 1970-es években a Jóbarát?

A lapot tudománytörténeti sorozata s a tanulás módját népszerűsítő rovata hasznos iskolai segédeszközzé emelte, e rovatban jelentek meg többek közt Török Árpád pedagógiai módszertani cikkei. Népszerű irodalmi anyagát házi szerzői, Bajor Andor és Méhes György szolgáltatták, az írással próbálkozók rovatát sokáig Majtényi Erik vezette; a folytatásos írások közül emlékezetes Dehel Gábor ifjúsági történetsorozata és Beke Györgyképregénye a törökverő Kinizsi Pálról. Bár a színes képanyag a Cutezătorii kliséinek átvétele, eredeti művészi illusztrációkkal is találkozunk, így Deák Ferenc, Cseh Gusztáv, Hadai G. Klárarajzaival; kiemelkedett Szervátiusz TiborKalevala-sorozata az 1970-es évek elején.

Jelentős szerepet vállalt a Pionír az ifjúság honismeretének, a szülőföldhöz és anyanyelvhez való kötődésének ápolásában. Éveken át (1969–80) folyt hasábjain a tantárgyolimpia, mely az iskolában szerzett ismeretek helyszíni alkalmazására, napi használatára nevelt, s országos hírnévre emelkedtek néprajzi, nyelvészeti, irodalmi, természettudományi gyűjtőversenyei. 1970-ben egy népviseletvarró pályázata (Zsuzsi és Andris baba felöltöztetése) eredményeként Szentimrei Judit szakirányítása alatt Románia minden magyarok lakta táját felölelő népviselet-gyűjtemény állt össze; anyaga a Kézdivásárhelyi Városi Múzeumban kapott elhelyezést (babamúzeum).

1971-ben a "Síppal-dobbal" elnevezésű pályázaton dr. Kós Károly és Faragó Józsefnéprajzi szakirányításával gyermekjátékszereket gyűjtöttek vagy rekonstruáltak a versenyzők. 1972-ben zajlott le Szabó Attila szakirányításával az "Ezerjófű" című gyógynövényismereti pályázat, amelyre 4950 herbáriumi lap érkezett be; a gyűjteménynek az Árkosi Agronómus Ház adott otthont. A sikeres gyűjtést 1975-ben a "Csodabab" című etnobotanikai verseny követte, ebben a termelt helyi babfajtákat gyűjtötték össze a Pionír olvasói.

1973-ban került sor a "Többsincs királyfi" nevezetű folklórversenyre; ezen Forró László szakirányításával helyi mondákat, meséket, dűlőneveket s más nyelvi kincseket jegyeztek le a fiatalok. 1976-ban a Pionír közmondásgyűjtő versenye zajlott le, melyhez Faragó Józsefnek a Pionírban még 1958-ban megjelent Hogyan gyűjtsünk közmondásokat? c. írását vették alapul.

Teljes cikk : hu.wikipedia.org

Nézze meg egy jellemző fotót 1970-ből a Jóbarát egyik számából.Mi az üzenete ? Soha ne legyen hasonló ...

Olvashatja a Jóbarát egyik számát 1970-ből a Jóbarát IV.évf 158.szám 1970-10-01 számát'

Lehet véleménye vagy emléke.ha szeretne több Jóbarátot olvasni,írjon a Facebook Élet a Bihari Hegyközben adminjának '

Megtekintések: 664

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kercsó Alpár Január 20, 2014, 10:46am

Kisiskolásként a Napsugár, picit nagyobbként a Jóbarát volt kötelezően előfizetendő. És mindkét lap, az első oldalak olvasásmentes átlapozása után, nekem érdekesként és tartalmasként él emlékeimben. Amit akkoriban ki lehetett hozni egy gyerek, ifjúsági folyóiratból, azt a szerzők, szerkesztők ki is hozták. Szívesen olvasgatnám a ’70-es évek lapszámait, amennyiben hozzáférhetők lennének. Az ún. ideológiai, hozsánna-oldalakat nemes egyszerűséggel el kellett felejteni, ahogyan az Ifjúmunkás esetében is, középiskolásként. A maradék tartalom igenis hasznos, érdekes volt.

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Január 19, 2014, 2:24pm

Csak egy ötlet volt...

Hozzászólt Veres Emese-Gyöngyvér Január 19, 2014, 12:05pm

Azok a gyerekek azt sem tudják, hogy mi a Jóbarát, nemhogy példányokat láttak volna. :-)

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Január 19, 2014, 11:15am

Esetleg kérdezd meg a hétfalusi Magyar Ifjúsági Klubot:  7falusiifi@gmail.com 

Hozzászólt Veres Emese-Gyöngyvér Január 19, 2014, 10:14am

Ha valakinek meglennének azok a példányai, amelyekben a hétfalusi pályázati anyagok jelentek meg, hálás lennék, ha elküldené a másolatot. Évek óta keresem azt az anyagot. Honismereti pályázat volt, a címére már nem emlékszem.

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Január 19, 2014, 9:33am

Egy mondat még az idézett oldalból: "Utódlapja 1950-től 1967-ig a Pionír című gyermeklap. 1967-től indították újra a Jóbarátot".

Csak hogy érhető legyen, miért szerepel a Pionír  cím a cikkben...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek