Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

         Arra ébredt,hogy megfullad a hőségtől,s nem tud mozdulni,

mert elzsibbadtak lábai is.Villanyt gyújtott,végignézett magán csodálkozva.Át sem öltözött,úgy aludt el trikóban,szoknyában,

még a szemüvegét sem tette le,ölében pedig kedvenc irója pihent,illetve annak könyve,az ''Állati elmék''.Ólmosnak érezte magát és megengedte lábainak,hogy azok kivonszolják a fürdőig,Hidegvizzel agyonsanyargatta magát,aztán a konyhába is kiment,körülnézni.A falióra éji fél egyet mutatott,az asztal pedig egy üres konyakos üveget,s kicsi csuprot.Ebből jött a tippelés,hogy miért is aludt el annyira hirtelen.Hogy miért itta ki a maradék,mélynehéz nedüt,arról nem akar beszélni,s megkért ne is faggassam.Maradjon hétpecsétes,meg magánügy.Csak annyit árult el,hogy azzal próbálta száműzni a maradék lelki ''mérget''.Nem sikerült teljesen,de halad az ügy,úgyhogy elhatározta,kimegy sétálni egyet,mert úgye minden lelki nyavalya,legjobb ellenszere a tevékenység.Úgy döntött,kibarangol a közeli fás ligetig,annak is bokrossabb oldaláig,azt remélvén,hogy végre megismerheti a csavargót.Sétái alkalmával fedezte fela hevenyészett sátrat,egy zöldellő,boltozat alatt.Azontúl,ahányszor arra járt,mindig vitt a hobónak egy kis harapnivalót,s letette a sátor elé,csak úgy,anonime.Egyszer meglátta őt is,de csak futólag és profilból.A hajléktalan még rendetlenül is karizmatikus jelenés volt.Magas,egyenes tartású férfi,határo-zott arcéllel,őszülő kefefrizuval.ALexa belepirult az emlékbe,úgy érezte,ha más körülmények közt ismerhetné meg,igen tetszett volna neki.Ha barátai,rokonai tudták volna,megitélik,merthogy ő az idős nő,anya és sikeres fotográfus...nahát,hogy mivé lett a világ.De a nő nem sokat törődött mások előitéleteivel,mindig igyekezett úgy élni,ahogy neki jól esik.Most éjjel,pedig bepakolt ismét egy jó adag élelmet,farmert húzott,teniszcipőt és kimenekült a fülledt lakásból.Kint kellemes nyáréji langymeleg várta,rengeteg csillag,csend nemigen.Valahol buliztak Bon Jovival,máshonnan éjszakai,családi zenebona,ve-szekedés hangjai szürödtek ki.Mosolyogva indult neki a kis kaptatónak,a fenyvesek közé,valahonnan két kobór eb is hozzászegődött,s miután nekik is adott egy kis szalámit,azok leálltak falatozni,ő meg egyedül folytatta éji túráját.Eszébe sem jutott félni,csendes környéken lakott,elemlámpára sem volt szükség,mert a telihold teljesen bevigyorogta a tájat.A nő rágyújtott,ismét,''utolsó''cigijére,s pár perc után már ott állt a sátor előtt.Betette az elemózsiát,s szoronva gondolt arra,vajon télen mi lesz kedvenc hobójával.Akárhogy is egyre kiváncsibb lett annak történetére,de tudta,s érezte,nem tolakodhat.A pasi nem az a fajta ember,ki jónéven venné a kiváncsiskodást,vagy a sajnálozást.Eddig ért el a fejtegetésekben,mert hirtelen válléra nehezedett egy kéz,amitől neki neki rögtön torkába rohant a szive,s ott folytatta a dobolást.A férfi határozottan maga elé perditette Alexát,hogy lássa kivel van dolga,s megkérdezte ő-e a névtelen jóakaró.A nő,mikor szembenézett vele,kicsit egyensúlyt vesztett,megilletődött,mert a pasi ugyanúgy tetszett neki szemből,mint futólagos profilból.Jajj,a mindenit,vajon tényleg igaz,hogy az ember idős korára jobban meghibban?

  Egy szónak száz a vége,a nő bocsit kért tolakodásáért,bemu-tatkoztak egymásnak,a hobó csokival kinálta és élete storijával,ami ugyan nehezére esett,de ráerzett arra,hogy nem

egy hétköznapi nővel tárgyal,tehát lazitott és mesélt.Elmond-ta,hogy régen filozófia tanár volt,családos és ehhez minden rózsaszinű körités.S mikor úgy hitte,ennél jobb már nem lehet,felesége váratlanul beadta a válást,leányukat is magával vitte.Úgy indokolta döntését,hogy még több pénz,még több kényeztetés jár neki.Ezekután következett a klasszikus:a pasi addig fojtogatta bánatát italba,mig elvesztette egyetemi katedráját,lakást,s utcára került.Amire feletébb büszke volt,hogy az alkoholizmusból egyedül sikerült kimenekülnie,

kicsit későn,de reméli,ez is egy haladás.Kér a nőtöl egy cigarettát,mindketten rágyújtanak,s közösen tapasztalják,mire véget ért András meséje,kivirradt.Alexa,mint aki furcsa álomból ébredt,elköszön,mert ő most már hazamenne,utána meg kinosan érzi magát,hogy neki van hova,mig a férfinek nincs.András kérdőn néz rá,ő meg megigéri,kimegy még hozzá és fognak még beszélgetni.Hazafele elgondolkoyik a pasin,de úgy dönt,először alszik rá egyet.

            Mármint a merész elképzelésre....

Megtekintések: 247

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Július 22, 2012, 5:37pm

Az én gépemen még mindig ez a furcsa íráskép jelenik meg, ennek ellenére nem okozott különösebb gondot elolvasni. Rejtvénynek fogtam fel.
Érdekesnek találtam az írást is, mindannyiunknak vannak furcsa életérzései, vágyai.

Hozzászólt Margareta Vilhelem Július 18, 2012, 6:46pm

Nem vagyok kritikus,de egy kicsit bonyolult  tortenet,vagy en tevedek?Lehet!

Hozzászólt Palkó János Július 16, 2012, 5:16pm

 Kedves Anikócska.El vagy látva jótanácsokkal ahogy látom.Semmi sem hiányzik .Még az utolsó esővel világrajött kritikusi vélemény sem.Folytasd szemellenzővel ha akarsz ezen az oldalon valamit is irni.Veterán becsszóra.

Hozzászólt Huszár Lajos Július 15, 2012, 11:09am

Anikó írj még ! Esetleg gyakrabban.....írásaid tetszenek.....nekem nem gond az olvasása....lehet, hogy egy jó szaki állította be a gépemet. Kellemes hétvégét.....Neked is puszika !

Hozzászólt debreczeni aniko Július 14, 2012, 9:17pm

  Ja,semmi gond, sajna még gyerekcipőben járok ilyen téren-de gondolom tanulni sosem késő.

Hozzászólt debreczeni aniko Július 14, 2012, 9:14pm

Kedves Magdi, köszi szépen a tippet, legközelebb felhasználom.

Hozzászólt Nagy Magdolna Július 14, 2012, 9:06pm

Van egy nagyon egyszerű gyakorlati megoldás az átláthatóság, olvashatóság megoldására. (nem az, hogy én megtanultam írni, Te tanulj meg olvasni :) Vessző, pont után hagyjunk szóközt. Próbáld meg legközelebb, kedves Anikó! Lehet bármilyen érdekesnek ígérkező az az olvasmány, nem vagyok hajlandó elolvasni sem.. . Ez nem kritika, csak segíteni akarás, Szende is így gondolja ezt. A Bosszantó című irományomban egyszer szóvá tettem egy másik hasonló dolog mellett. 

Hozzászólt debreczeni aniko Július 14, 2012, 8:32pm

 ''SZendike'',nem profi iró,avagy szövegszerkesztő,épp csak hobbyfirkál,tehát mossa kezeit,amúgy köszöni a minősitést,ugyanúgy a kritikát is.Mindenből lehet tanulni.Hogy nehéz olvasni?hááát.....ide már no comment...másk.kivánok mindenkinek kellemes,kissé hűvösebb hétvégét.puszika

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek