Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Küszöbön volt az ünnep. Készülődés testben - lélekben még nem lehetett érezni az ünnep hevét. Én legalábbis még nem éreztem. Takarítás. Szakaszosan és módszeresen. Pakolgatás közben a kezembe akadt egy ezer éve nem látott doboz. Régi dolgok. Kacatok? Nem, azokat az ember nem őrzi.

Furcsa késztetés: nyiss ki! Kinyitom. Fotók. Szépia arcok, púderszagú ruhák. Szobor-arcok, méltóságteljes testtartás. Életek, családok. Az én családom. Gyors törökülés a szoba közepén, ezt meg kell nézni. Emlékek, mesék, történetek, arckifejezések. Emberek, akik elmentek. Aztán a kezembe akad egy füzet. Nyomtatott címke a fedlapon. Üres. Nincs név, nincs semmi rajta. Fellapozom. Gyönyörű munkát végzett az idő. A lapok sárgásak, az írás meseszép. Gyöngybetűk nemes papíron. Receptek. Kis konyhai titkok. A füzet középső lapjain rideg valóság: Az óvóhely szabályai. Meg egy jelenléti táblázat. Talán. Nevek arc nélkül. Érzések realitás nélkül. Még.

Furcsa és elgondolkodtató. A receptek, az étel, a mindennapi betevő ünnepi köntösben, rögtön az első oldalakon. És középen a háború ridegsége. A mai múlt, az akkori jelen. Milyen lehetett? Ez a finom kis mozzanat elárulja. A középső oldalak kitéphetőek. Észre sem venné az ember, ha eltűnnének. Bizakodás, hogy az az állapot volt ideiglenes. Hogy az élet az úr, a receptek diktálnak, nem az óvóhely. Mégis, mindkettő az életet jelentette akkor. Az óvóhely a jelent, a receptek a jövőt. Hogy lesz még konyha, lesz még ünnep, sütés-főzés.

Nem tépték ki mégsem. Utólag sem. Akkor sem, amikor már elmúlt. Mert valószínűleg az emlékét sem téphették ki. Pedig megérte a békeidőt, erről árulkodik egy halvány zsírfoltocska a képviselőfánk receptjének közepén. Használták. Véletlenek márpedig nincsenek.

Igen, így kell csatába indulni. Így kell harcolni. Tudomásul venni a rosszat, számot adni, szigorú könyveléssel. Addig, ameddig kell. Aztán elengedni. Nem hurcolni, nem vinni és vonszolni. De minden rossz élmény, tapasztalat, küzdelmes helyzet mellé oda kell tenni a felkiáltójelet. Hogy vigyázz, rossz ember, vigyázz, rossz világ, te csak ideiglenes vagy! Múló állapot, látszat-úr. Az igazi hatalom és győzelem mégis az igazságé. Az életé. Háborúban, rossz időkben. Ez van a lelkünkbe vésve. Hogy a szabad életért kell küzdeni.

Ennyi a tanítás. Háborús idők tanítása. Amikor mindig csak az a perc volt biztos, amit megéltek. Csak az. És mégis. Hitték, hogy jönnek jobb idők. Makacsul, életmentően. Igazuk volt? Igen. Erről árulkodik az a finom kis zsírfolt. Pedig azt hinnénk, csak egy régi füzetet találtam...

Megtekintések: 302

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Mária Hendrik Január 4, 2012, 9:11pm

"De minden rossz élmény, tapasztalat, küzdelmes helyzet mellé oda kell tenni a felkiáltójelet. Hogy vigyázz, rossz ember, vigyázz, rossz világ, te csak ideiglenes vagy! Múló állapot, látszat-úr. Az igazi hatalom és győzelem mégis az igazságé. Az életé. Háborúban, rossz időkben. Ez van a lelkünkbe vésve. Hogy a szabad életért kell küzdeni."-Ez az örök igazság még erőt ad a mindennapokhoz.

Hozzászólt Nagy Zsuzsa Január 4, 2012, 2:09pm

Kedves Kata, nagyon szíven ütött írásod. Több okból is. 

Először is felidéződtek bennem az óvóhelyi idők... bizony felejthetetlenek, a sziréna hangjai, a futás szüleimmel a pincébe...aztán a földalatti élet állandósulása...és elmult.

Most egy más jellegű szenvedésnek van kitéve családom. De most is -mint akkor- hisszük, hogy jönnek jobb idők. És a képviselőfánk receptje nagyanyáink megsárgult füzetlapjáról itt is tanmese lett. Hogy higgyünk abban, együtt, sok pozitív energiát "termelünk" és túl jutunk a megpróbáltatásokon.

Sok szeretettel kívánok boldog, békés Újesztendőt minden erdélyi magyarnak a világban!

Hozzászólt zachari ilona Január 4, 2012, 1:57pm

nekem is van egy ilyen regi receptes fuzetem,felig atirtam mert mar elkopott az iras a lapon, de aztan abba maradt es most is a regit hasznalom.

Hozzászólt Kósa Márta Január 4, 2012, 10:14am

A ceruza elmaszatolódott sorait alig látjuk már,  a tudat, hogy mennyit forgatta - rongyosra- szorítja össze szívemet. Hátul kiadási lista, fillérekről....

Ennyi az élet.

Hozzászólt Nagy Magdolna Január 4, 2012, 9:53am

Édesanyám mindig át akarta írni a receptes füzetét, mert ócska, megsárgult, szakadozott. Mégis az volt az igazi, a megszokott, az újra már nem is emlékszem.

Lassan az enyém is átírásra szorul, de így marad azt hiszem...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek