Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

    Mindhárom véd. Őrzi az inkognitódat. Nem látják az arcod. Nem érzékeli más, hova nézel, mire figyelsz. Jó a megtévesztésre. Álarcnak is. Attól, hogy hősködsz, attól még sunyi vagy. Takarózol a vallási kultúrákban eredetileg más funkciót betölteni hivatott viselettel. Nincs merszed nyílt sisakos támadásra. Nincs gatyád tiszta szemmel, nyílt tekintettel, felemelt fővel előállni: nézzétek, én vagyok! Tokkal, vonóval. Nem szégyellem. Nem bújok el az ujjam mögé. Vállalom magam, tisztességesen. Ahogy felnőtt emberhez illik.

    Milyen jól jön, hogy a média is harap az álságos „emberi jogok”-maszlagjára, és kitakarja az arcod, nem engedi, hogy felismerjenek. A fotoshop kitakar, miközben te betakarod. Végülis ugyanaz: el tudsz bújni a tömegeben. Behúzódhatsz a kapucni védelmébe... Gonosz rafinériádat még elfogadhatóvá is sminkeled: hogy „hát biztonság”, meg „szemérmes szégyenlősség”, „személyességi jogok” s egyebek... De közben te ártani akarsz. Fittyet hányva más jogaira, a közösségre. Nenm vagy tisztességes, nyílt és becsületes. Takargatsz valamit, rejtegeted, hogy aztán előnyödre váljék, a másik ellen... Visszaélsz barátaid, embertársaid bizalmával, és lóvá teszed őket.

    Szerintem ez több mint úri huncutság, múló divat, menőzés. Ez inkább agyafúrt gonoszság, ostoba gerinctelenség és feltűnési viszketegség, ami közben gyávasággal párosul.

    Kell a szemüveg, ha süt a nap, hogyne kellene. De este miért akarod, hogy még az is sötétítsen? Aha, azért, nehogy felismerjenek. Hát így könnyű. Akkor a másik, aki rád néz, eleve vesztésre áll. Mit titkolsz előle?

    Kell a fejkendő is, sapka meg sál, ha indokolt. Ha olyan az idő, vagy a kultúra iratlan szabálya ezt diktálja. Na de, ha nem?

    És kell a kapucni is, hiszen egyházi ruhaként „látott napvilágot”. A csuha része volt, fejfedő gyanánt. A szerzetesek is azért használták, ha muszály volt, hogy lenyírt fejük ne fázzon. Ne betegedjenek meg. Nem egymás ellen használták, fegyverként... Arról sajnos nem ők tehetnek, ha a filmek eleve a gonosz erők megtestesítőjeként reklámozzák, – mert ugye jobban sugallja a titokzatosságot... –, amikor szereplők szemükbe húzott kapucnival felismerhetetlenekké válnak és azonosulnak sötét árnyékukkal. Mint a csontváz-halál, a kaszával.

    Ma meg oda jutottunk, hogy a ruhagyárak, sportszergyártók is divatot kreáltak belőle. Eleve terroristaöltözetként népszerűsítik.  

    S akkor csodálkozzunk, hogy ha szemedbe húzod, eleve gyanússá válsz?... Napszemüveged elrejti tekintetedet, így hamarább kitalálod szándékomat, mint gondolnám. És ki tudja, mit szorongatsz a kapucnid alatt?

Vajon meglepődnék, ha lerántanám maszkodat?

Sebestyén Péter

Megtekintések: 225

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Lukács Csaba Május 22, 2017, 10:23am
Nagy igazság!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek