Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Karda Zenkő egyéni kiállítása a VI Brassói Magyar Napokon - Képzelet és játékosság -

       Karda Zenkő Sepsiszentgyörgyön élő és alkotó festőművész és designer.Tanulmányait a Plugor Sándor Művészeti Líceumban kezdte majd sikeresen felételizett a temesvári Képzőművészeti Főiskola Dizájn szakára.Az egyetemi évek után hazaköltözik könyveket illusztrál, könyvborítókat készít, workshopokat vezet. játékokat tervez és rendszeresen kiállít a megyei és országos tárlatokon.Munkáival számos pályázaton vett részt . Aktív résztvevője es dokumentalója a Szentgyörgyön szervezett kulturális és művészeti rendezvényeknek. Nevéhez fűződik a Sepsiszentgyörgy központjában lévő Bodok szálló romos épületét borító színes fát ábrázoló óriási molinó terve is ,A nagyméretű szitahálón lévő fa törzsön pixel-szerűen osszeallitott kompozicióban kis városképeket, részleteket fedezhetünk fel. Ugyanúgy, a Hungexpón szervezett Utazás 2012 kiállításon ahol a Székelyföldet bemutató kiállító felület teljesen új arculatat / díszletét Karda Zenkő és Albert Zoltán tervezték.

          Zenkő felszabadult képelemekkel alkot és épít szabad képeket. Ígyhát Szabadság és rend kettősségére épülnek sorozatai.

Művészete naiv, az absztrakt és a figuratív festészet egyik erdélyi képviselője.Témáit a hétköznapokból meríti, munkáira leginkább az álomhatású
perspektíva, meseszerű ábrázolásmód a jellemző. Vidám színek, pozitív dinamika és életérzés, a hétköznapok szebbik oldalának a bemutatása mind ismertetőjelei művészi önkifejezésének.
Számos hazai és nemzetközi kiállításon állították ki képeit, így a németországi Wurth Gyűjteményben, legutóbbi egyéni kiállítása Budapesten volt.

      "Álmokat fest amiket nem hunyt szemmel, öntudatlanul álmodik az ember, hanem ébren szerkeszt."  

 VI Brassói Magyar Napok keretében megrendezett tárlatán egyfajta montázsba rendezett emlékképekkel állunk szembe, ahol a falusi életből vett hétköznapi események, mese és álomszerűen megfestett jelenetei követik egymást, teli nosztalgiával és csodával melyek mind Karda Zenkő életszeretetét, humanizmusát, gyermeki önfeledtségét, félelmét és derűjét, játékos fantáziáját közvetítik. 

         Ezek álomszerű elemekben bővelkedő lírai képek .Nála nem annyira a logika, hanem a belső költői erő került előtérbe. Némely alkotásán bensőjén átszűrt meseszerű fantáziavilágot, és nem a látható valóságot ábrázolja. Sok esetben műveiben szereplő emberek, állatok, tárgyak szimbolikus értelműek. Művei tematikái elsősorban emlékeiből táplálkozik, hagyva, hogy  képzelet és a játékosság rendezze a kép elemeit . Ő érdekes egyedi térarchitektúra és a modern színelmélet szabályai szerint ábrázol. Figurái, obiektumai minden formai kötöttség nélküli szabadsággal, ugyanakkor lelki viharokkal telítve építi be műveibe. Kismeretű képein szereplő vizuális metaforái példátlanok a haromszeki művészetben Ezeken már feltűnik jellegzetes komplexitása, montázsszerűen szétszórt motívumai jelzik, hogy a művész álmainak belső teréről van szó. Képzeletének fő forrásai a gyermekkori, emlékek,  A képek légköre tréfát, tündérmesét vagy zenés színdarabot idéz. Gazdag látomásai, az apró részletek, érdekes struktúrák és változatos motívumaival vegyülve harmonikus egységgé alakulnak.

       Az általa ábrázolt realitás már az álmok csapongó rendjét követi, maximális szabadságot bisztosítva az alkotó fantáziának  .Álomszerű témáit gazdag színekkel és könnyed, festői stílusban jeleníti meg, mely - bár a szürrealizmusra és az absztrakcióra épül - megőrzi személyes jellegét.

        Karda Zenkö a mesés, látomásos képekből álló sorozatait megtekinthetik a brassói Evangélikus Egyház konferenciatermében.

 

Megtekintések: 110

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek