Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

        Kis örömök és boldogság, a két emberi érzés, egy testvérpárt alkot Az öröm a kistestvér, a boldogság meg a bátya. Hihetetlen, de ezen, fogalmak hajtják előre az embert a minél nagyobb teljesítmények felé, meg a nagy érzések átéléséhez nélkülözhetetlenek. A minden napjainkba többé - kevésbé jelen vannak, és irányítják hangulatunk, befolyásolják kedélyi állapotunk.            .        Mi gyűjtök ezt az örök igazságot, fedeztük fel, és élünk velük, nagyon jó barátságba.

         Egy gyűjtőnek bármilyen témájú gyűjteménye van, az a legszebb, az –az igazi, az, szent számára. Szívesen beszél róla, kérésre meg mutatja, és egyesek kiállításokra viszik, vagy ha nagyobb a gyűjteménye ő maga szervez kiállítást belőle. Persze azért vannak kivételek is.

        Minden gyűjtemény egyel, kezdődik, és ha párja akad az nem más, mint egy kis öröm. Több ilyen kis öröm egymás után, gondolom, kitalálták az a boldogság. Ez alapszabály szerintem mindenkinek az életébe, amely ilyen vagy olyan formába de jelen van. Akinek kis mértékbe jut ki belőle az, savanyú, nem sikeres, barátságtalan, befelé forduló, irigy személy. Nincs, vagy kevés a barátja, és nem sokan szívlelik ő méltóságát. Ebből kifolyólag, a pillanatnyi boldogtalanság, sikerélmény hiány, és ha ez huzamosabb ideig tart, akkor még az élet céltalansága is lebegni kezd lelki szemei előtt.

         Mi gyűjtők, ezt a kellemetlen állapotot úgy kerüljük el, védjük ki, hogy provokáljuk a szerencsénk, és tetszésünk szerint elkezdünk valamit gyűjteni, majd csere - bérelni. Az a valami minden darabja egy kis öröm számunkra, amikor meg kapjuk, elcseréljük, vagy meg vásároljuk. Ezen, kis örömöket  összegyűjtve, azok alkotják és hozzák el nekünk a boldogságot. Boldogság, számunkra az is, amikor mindezen kis összegyűjtött örömöket más embertársainkkal is meg tudjuk osztani. Lám ezért szerveztük meg a Hobbi Cserebere Klubot, majd minden évben a tagság kiállításait, mindnyájunk örömére, boldogságára, ahogyan azt tettük ez idáig is.

     (Szemelvény a 2014 dec. 28 Hobbi Cserebere Klub tagságának 14. kiállításának megnyitó beszédéből)

        Folytatva a gondolatot, bizonyára sokan észrevették, hogy vannak nehéz napjaik, amikor semmi se sikerül, úgymond nem jön ki a lépés. Már a napja úgy kezdődik, hogy a neki fogott feladatot, nem tudja, véghez vinni, megoldani. A következő feladatnak is nekifog, de az se megy. Ilyenkor már kezdődik a lehangolódás, kedvszegés, ingerült lesz, és a napja, élete kezd elviselhetetlenné válni. Ebből kifolyólag nincs meg a jó hangulata, kellemes kedélyállapota, és mindentől el van menve a kedve, nem bírjuk magunk mellett embertársaik közelségét, főleg ha mosolyognak, nevetnek, és gondtalannak látszanak, sokszor még az élet is teher az ilyen ember számára.

          Ezen a letargikus állapoton könnyen lehet segíteni –nem kel gyűjtőnek lenni, csak átvitt értelembe – és mindjárt derűsebb lesz a napunk. Mi is a titka? Mit kell tennünk, hogy hangulatunk jóra forduljon, jobban érezzük magunkat?

Az apró átélhető örömökhöz kell fordulni, amit mi magunk irányíthatunk, és tüzünk ki célul. Pontosabban, egy olyan elvégezhető, megoldható munkát, feladatot kell keresni, amit biztosan tudja, hogy 100% teljesíteni tud. Ez lehet, egy ablakpucolás, mosogatás, fiókrendezés, levélírás stb. a lényeg az, hogy maradéktalanul tudja teljesíteni, az elvégzett feladatot és ön legyen megelégedve, ami majd egy jóleső érzést kölcsönöz.

          Ilyen kis elvégzett munkák, sikeres feladatok megoldása, amelynek a sokasága hozza a feloldódást, az elmaradt siker élményt, jó hangulatot, ami végül is egy kis örömhöz juttat el.

          Az örömök megéléséhez, oly kevés erőfeszítés kell, hogy megéri azt naponta többször is gyakorolni, főleg ha tudjuk, hogy valami nehéz feladat- teljesítése előtt állunk.

        Sokszor akaratunk ellenére okozunk, idézünk elő ilyen kis örömet: mosoly, kedves tekintet, egy bizalmas érintés, dicséret, előzékenység, udvariasság, szép beszéd, és így tovább ami, oly kedves és oly jól esik embertársainknak. Viszont, az ellenkezője is igaz.

          Ha már megvannak a kis örömek, akkor csak egy átgondolás, a kis örömek számbavétele, és mi lehet az eredmény?  Nem más mit a jóleső boldogság. Gondolván, mindezeket sikerült megoldanom, elvégeznem. Most nem marad más hátra, hogy e boldogságot igen és magunkévá téve örvendjünk neki, és ha lehetőség úgy adódik, akkor meg is osszuk őt, ezzel még jobban fokozni tudjuk, lelki világunk szépségét.

           Lám, a recept meg van: sok kis öröm egy csokorba fonva hozza a boldogságot, amit ha meg osztasz mással is, az eredménye lehet akár egy nagy boldogság is. Egyszerűnek, könnyűnek tünik, csak hát elszántság, és akarat kell a megvalósításához.

Kézdivásárhely

2014-02-03                                                                              Beke Ernő.

Megtekintések: 220

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Beke Ernő Február 15, 2014, 8:00pm

Kedves Aurélia! Előre el szomorítottál, de a végén csak belém öntötted a reméynt, hogy azt a pertus pohár pezsgőt csak el koccintjuk és meg is isszuk, a hétmérföldes csizma egészégére amelyik előbb vagy utóbb csak meg embereli magát és "ide" lépik veled. A tárlatvezetés az garantált, igaz két és félóra hosszú de ha valami még érdekelne akkor biztos a három óra. Meglásd, hamar elfog repülni.El tudom képzelni, hogy a őporcelán gyűjteményd is becsbe van tartva, és sok szép darabból áll. Nyilvánosan ki van-e állitva? Addig is szerettel várlak, most még egy pár oldalt írogatok, hogy esetleg majd ha kedved lesz, és nem untat akkor olvas bele. Szép estét, meg álmokat kívánva köszönök el- Ernő-

Hozzászólt Kenesei Aurélia Február 10, 2014, 12:26am

Kedves Beke Ernő!  Megleptél. Kétszer . Egy: Te a szép poharak, üvegcsék imádója vagy , én a szép porcelán bögrék, kiöntők és leveses tálak imádója. Nincs belőlük ennyi sok mint Neked, de közel.

Kettő: olyan szívélyes és sokatigérő a meghívás , hogy esszecsavarodott a lelkem , hogy nem tudom elfogadni. Olyan nagyléptü a távolság, hogy ha a csizmán hétmérfőldes lenne sem tudnám most megtenni. Na !!! DE !! : igérem , hogy első utam alkalmával, meglátogatom a kincses Házat , remélem végig kisérsz egy tárlat vezetéssel, csak remélni merem, hogy pezsgő is lesz ( viszem) és ha nem lesz csak pálinkás pohár , akkor tízszer iszunk per-tut. Hétvégi programnak kiváló lenne ez a mostani is , ha nemes feladatom nem lenne egy irodalmi rendezvény. Na , s akkor én is kívánok Neked ADDIG!!!  , szép álmokat, jó reggeleket...jó napokat s hogy az este meg ne sértődje magát... az es legyen szép. ...Aurélia

Hozzászólt Beke Ernő Február 9, 2014, 11:23pm

Kedves Aurelia! Köszönöm szépen a megtiszető pertura való fekérésed, és ahogyan írtam már pertuban is állunk.

A szép poharak (pálinkás) imádója vagyok. Jelenleg több mint 600 darab van a gyűjteményembe. Csak egy a baj: hogy mind hibádzik, az-az űressen áll, magába a polcokon, a több mint 1.800 darabos kölnivizes, parfümös űvegecskék társaságába. Mikor kerítünk alkalmat a pertus pezsgő elfogyasztására? Nálam a Gyűjtemények Házába febr 15 én egy grafikai tárlatot nyítok meg d.e 11 órai kezdettel, ahová szívesen látlak, hisz egycsapásra több legyet is tudunk ütni: Előszór is meg isszuk a pertut, majd jó hangulatba résztveszünk a kiállítás megnyítón, majd az állófogadáson is helyt állunk, hogy végül egy tárlatvezetéssel végig kisérjelek a Gyűjtemények Házának állandó kiállitási termeibe. Hétvégi programnak gondolom nem is olyan rossz! Addig is kívánok szép álmokat, és minél hamarabbi találkozást, Ernő.

Hozzászólt Kenesei Aurélia Február 9, 2014, 8:25pm

  ...SZIA  és szia Beke Ernő...hímesen metszett szép poharamban ajánlok egy finom pezsgőt a per-tu koccintásra... EGÉSZSÉGEDRE!.... ( persze ha elfogadja???)

Hozzászólt Beke Ernő Február 9, 2014, 7:38pm

Kedves Aurélia! Nagyon szépen megfogalmazta az öröm-boldogság párossának együtt élését, és a példák is nagyon elérhetőek mindjájunk számára. Köszönöm a közös gondolatok tovább fűzését, reméllem, hogy még sokan elfogják olvasni ezrn hozzászólást amit majd maguk javára fordítanak.

Hozzászólt Kenesei Aurélia Február 9, 2014, 1:32pm

...egy kis mosoly, egy kézfogás és még egy pillantás is elszántság kérdése lehet , de ha boldog vagy , ha öröm és, ha észreveszed akár egy írás üzenetét , már minden olyan egyszerű lesz. Olyan nagyon egyszerű , csak kell egy ilyen írás...mint a jelző tábla a faluvégen. Jó volt veled gondolkodni.

üzenem : " És érezzék egy kézfogásról rólad, hogy jót akarsz és te is tiszta vagy , s egy tekintetük elhitesse véled: szép dolgokért élsz - és érdemes élned." ...Neked...neki...nekünk...

Hozzászólt Beke Ernő Február 7, 2014, 1:21pm

Kedves János! Mindég kedvemre való a megjegyzése, de ha majd ki próbálya akkor meglátja,hogy egész életébe haszára fog válni. Kívánok szép napot, és várom az írásait, Ernő

Hozzászólt Szente Cs. Janos Február 7, 2014, 9:21am

No nem okoskodom mert még kezdő vagyok, de ven benne valami több mint varázslat. 

 

Hozzászólt Beke Ernő Február 6, 2014, 8:04pm

Kedves Rózália! Ez így igaz, sok öröm éri az embert, amit csak úgy természetesnek vesz és elereszti maga mellett, annélkül, hogy felfogná jelentőségét. Ugyan akkor keresi is az örömet amit egy ilyen személy nagyon nehezen talál meg. Köszönöm a felhozott példákat.Kívánok szép estét, Ernő.

Hozzászólt Beke Ernő Február 6, 2014, 7:52pm

Kedves Terike! Tökéletesen egyet értek önnel! Nem kell másra várnunk a "csoda" tételre, mi magunk vagyunk azok akik ezt elő kell idézzük, az ünnepeket meg felejthetetlen széppé varázsolyuk.Köszönöm szépen,hozzás szollását.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek