Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Megdöbbentő hírt olvastam: egy áruházban több nyugdíjas is kutyakonzervet vásárolt magának. Értsd: saját fogyasztásra. Kutyájuk ugyanis nincs.

 

Bevallom, elsőre majdnem elsírtam magam. De hirtelen elindult a tarkómból az a kis zsibbadás, melyet talán még székely dédapámtól kaptam titkos örökségül a génjeimen át, s amely mindig megelőzi a „bicska kinyílását”. Rájöttem, nem sírni kell, hanem törni-zúzni, ököllel asztalokat ütni, hogy meghasadjanak s a lábukon többé meg ne álljanak. Milyen mocsok világ ez?

 

Kezdjük ott, hogy a mai nyugdíjasok az egész életüket átdolgozták Magyarországért. Ők már bizonyítottak. Odaadták fiatalságukat, egészségüket, erejüket a hazájuknak. Egy életen át adóztak szorgalmasan, az ő idejükben az adócsalás még ismeretlen fogalom volt. Aztán, miként az Isten s a természet törvényei visszavonhatatlanul elrendelték: megöregedtek. Elérték a jól megérdemelt pihenés időszakát. Azt, amelyről az ember aktív dolgozó korában ábrándozik: kedves, öreg arc, mint Vilma néni a Frakkból, egy életen át gyűjtött bölcsesség, fonott hintaszék a teraszon, kényelmes fotel a kandalló előtt, huncut kisunokák mindenfelé, a felnőtt gyermek-szülők pedig jóízűen eszik a nagymama lekvárját. Mert ez így volna normális. Egy normális társadalom tiszteli az öregjeit. Megbecsüli őket azzal, hogy nem juttatja koldusbotra őket.

 

Ehelyett mit kell látni? Öreg nénik-bácsik nyomorognak. Kicsi, kopott öltönykék, itt-ott foltozva, fáradt szemek, farhát-csodák ebédre, kutyakonzerv vacsorára. Ennyire futja. Ennyire taksálják manapság egy élet munkáját. Barbárnál is barbárabb dolog.

 

És mi a hab a tortán? Van a családomban nyugdíjas, levelet hozott neki a postás. Nem kisebb megtiszteltetés érte a nyugdíjasokat, mint hogy Orbán Viktor írt nekik. Személyesen. Másfél oldalas levél, első oldalon Orbán Viktor maga arckép formájában. A levélben megnyugtatja a nyugdíjasokat, hogy nagyon nagyra tartja őket, mindent megtesz, hogy a nyugdíjuk értékálló legyen. Sőt, a közbiztonságot is megerősítette, a kisebb lopásokat is szigorúbban büntetik. És persze vigyázó szemeit a közüzemi számlákon is rajta tartja.

 

Ez az egész mai világ egy béna karikatúra egy kezdő rajzmester tollából. Nem egy miniszterelnök arcocskájával díszített levéllel kell tiszteletet mutatni. Sokkal inkább méltó életet biztosítani az öregjeinknek. Ha ebbe belegondolna, legalább arckép nem volna a levél első oldalán. Az arcon ugyanis már nem volna bőr. Lesült volna!

Megtekintések: 84

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kenesei Aurélia December 17, 2011, 11:47am

  Kata!- együnk csak nyugodtan kutyakonzervet mert ott az öröm,"fény"-képes levél,névre szóló s még az is benne van,hogy jövőre is ennyi lesz a konzerv reál értéke!-fel a fejjel semmi baj! Pár forint kellene a levél bekeretezésére s meglenne a karácsonyi ajándékom is!

Hozzászólt Nagy Magdolna December 16, 2011, 7:50pm

Szoktam mondani: akinek nincs saját gyereke, nem tudja mi az,

 aki nem járt még a 60. éve fele, nem tudja milyen folyamatos munkában dolgozni úgy, hogy még 5 éve van hátra az éhbérért, "kutyakonzerv"-ért, mert éppen a határ túlsó oldalán nem kapott csak 3 hónapot gyereknevelésre és itt az életben nem lesz 40 éve, csak ha beledöglik,

és aki nem volt még kis nyugdíjas, az sem tudja ezt átérezni, megélnie pedig nem kell.

Szomorú valóság!

Hozzászólt Tállai Enikő December 16, 2011, 11:16am

Kedves Kata!

Egyetértek minden mondatoddal!  És még hova fog mindez süllyedni? Ezt senki nem tudja (jobb is), de benne van a zsigereinkben, én legalább is érzem, hogy merre megy a világ és köztünk hazánk is... :((

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek