Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Keze, lágyan siklott végig a zongora billentyűin.

 

...Amikor elolvasta a cikket nem tudott vele betelni. Állott az ablak üvege előtt és figyelte a cseresznyefák virágainak rezgéseit a szélben. Elméjében látta amint elsuhan a büszke női arc hirtelen a fa alatt és látni vélte annak homlokán és szempilláin amint felfogja és érzékeli a szél játékát. Aztán azt is látta képzeletben, hogy a nő megrezzen mikor a szél jobban megrázta a cseresznyefa lombját, virágai mint ezer apró hegedű hangja az operaházban, hirtelen fortissimóra váltva egy békés dal után. Felforrt a vérre és ujjaiban olyan bizsergés támadt, mely izgalmában ujjait szétfeszítette, és csak nehezen tudott összpontosítani az írásra. Jaj nem ! Ezt nem lehet leírni ! - gondolkozott...

Keze, lágyan siklott végig a zongora billentyűin.

A szolgálólány épp ekkor lépett be a zöld és fekete színekben játszó szobába megbillentve az ablakot melyen most a tavaszi szél csak úgy kéretlenül, alattomos hízelgéssel beözönlött és megtöltötte a szobát friss levegővel. Vérében a forrás mint vízeséshez érve a patak felgyorsult s testét lelkét átvette a szellemvilág, nem hallotta a zongorát sem csak játszott játszott rajta mígnem összeroskadni látszott a székén.

„Áh, Methéóra, te gonosz kísértet !”, kiáltott fel. Szemeivel szomorúan nézett, az elmúlt három percnyi tombolás lehűtötte testét lelkét. Szíve mosolygott és tudta, hogy a vasárnapi előadásra Herr Grubensnek meglepetést fog ezzel okozni, a kiírt darabot erre fogja lecserélni. És meglepi a világot „Abba fájó hangzatú szimfóniába kell. Igen kell ez a változás”. Gondolkodott. „Mit neki szomorúság és dráma ?” – gondolta boldogan

 

Álmodozva messzire gondolt és nyugodt volt. Hmm – mosolygott ismét magában, most szeretné, igen szeretné ha ez a lány ki az ablakot megnyitotta és virágot hozott az asztalra most hozzáérne és ő nem kellene semmit sem mondjon csak élvezze a perceket és akarja, igen akarja érezni azt az érintést amit egy idegen nő adhat neki.

A lány kiment a szobából, erre akkor jött rá mikor az ajtó halkan becsukódott. Hallotta amint a lány felszalad a falépcsőn az emeletre. Hmm, biztos a szobákat rendezi. Eldöntötte róla fog írni egy rapszódiát vagy valami hasonlót. Ez a magyar lány több érzést okoz benne mint bármelyik más. Ó itt nem , -Nem,nem ! – nem arról van szó. Ő tudja jól. A lány apja mesterember, valamilyen csatába még érdemrendet is kapott a királytól. Magyar család a javából , minden kéz dolgos ebbe a családban ....

-   Igen ! – büszkeséggel tölti el a feladat. Egy csillag száguldott végig az agyán. Írni kell írni kell egy történetet. Egy történetet erről a kicsi népről. Vannak benne vidám történetek és van benne szomorúság, van valami a beszédébe ennek a népnek ami ...ami annyira különlegessé teszi.

  -  Egy történetet fogok írni ! Zenében. Sorsok hangjai, egyszerű emberek párbeszéde lesz benne, és igen beleírom azt a sok sok véres háborút és békességet. Beleírom azt, hogy asszonyok jönnek haza a faluba, beleírom, hogy a kisgyerekek régebb is mint most felnőnek mint ország gyümölcsei, van kiket a vihar elvisz s van kik anyjuk mellett maradhattak az idők során. Reggel a magyaroknál imával kezdődik és a lányok ugyanúgy mint minden lány ifjú hercegekről álmodoznak, igen ! – és van olyan is ki csak az életet imádja és nekik is kijut a sorból jó is, rossz is.

-    Igen ezt is beírom! Zenébe, mondta halkan és kitárta egészen az ablakokat. Leült a zongora elé és midőn behunyt szemmel írta sok sok ember sorsát volt mikor szomorúvá lett s volt mikor mint aki gyerekmeséket ír : boldog volt.

Eszébe jutott hirtelen, valamikor egy kis Duna parti falucskába volt. Oda esteledett. A hintó egy korcsomához vitte itt azonban már tele volt minden fekvőhely, - menjen Herr Szabóékhoz.- utasította az álmos szakácsné ki kedvtelenül épp hozzákezdett a kenyér dagasztáshoz. Egy siheder kölyök ugrott fel a kocsisa mellé és igazította el a sötét utcákon míg el nem érték Szabóék házát. A nagy kapu azonnal megnyílott és meglepetésébe majd kiugrott a hintóból. Az udvaron tábortűz volt és lányok táncolták azt körbe. Az árnyaik mesésen suhantak körbe körbe a ház és a csűr falain. Emlékszik, ők dúdolták zenéjüket melyre táncoltak. Kinyílott a hintó ajtaja és leugrott a kis lépcsőkről. Egy fehér inges bajszos férfiú tessékelte be a házba, hol emlékszik túros csusza volt épp osztva a vendégeknek. Életében nem evett ilyen finomat közben kiosont az udvarra és helyet foglalt egy szőlőtőke mellett egy tuskón és figyelte ahogy azok a lányok és asszonyok halkan dúdolva táncolnak a tűz körül. Egy dallam megragadt a fülében s közben a lányok és nők egyre gyorsabban és gyorsabban táncoltak a tűz körül, olyan volt, ... olyan volt mint valami viharos álmot látna a dal szolt és a lábak egyre gyorsabban, egyre gyorsabban verték a port míg egyszer csak zsupp ! ...

Vége lett mindennek. A lányok kacagva széledtek széjjel és a nagy viharból nem maradt más mind a tűz pattogása. Akkor érezte először ! Ennek a népnek élete van és története. És ezek a nők eltáncolták ezt olyan színesen és drámaian és mégis olyan vidám volt az egész, hogy talán ha hegyek lettek volna a környéken talán azok is megemelték volna jégsipkás fejfedőjüket ennek a vidámságnak látszó sorstáncra.

Keze, lágyan siklott végig a zongora billentyűin.Rapszódiát irt elméjében, rapszódiát mely egy népről szól azoknak, kik soha nem látták ezt a népet igaziból.

 

Megtekintések: 890

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt THIESS KLARA Január 4, 2012, 7:27pm

Kedves János !Újra elolvastam és újra tetszett. Ez a javított változat is. Sajnos nekem is  az akkori bírálód fellépései , filmszerepei jutnak esembe , most olvastam halálának hírét .

Megköszönheted gondolatban .Ö emberként is nagy volt , ott fennt is megérti .

Hozzád hasonlóan kívánom , hogy nyugodjon békében .

Te pedig írj ilyen jól tovább .

Hozzászólt Szente Cs. Janos Január 4, 2012, 6:11pm

Egy olyan embernek szeretném megköszöni kritikáját ki megivlágitotta önmagamat hibáim elött és az írásban helyres útra "terelt". 

Soha sem fogom tudni megköszönni Neki.

Nyugodjon békében.

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna November 18, 2011, 7:05pm

Az írás hangulata, érzelmi telítettsége újra meg újra magával ragad...

Hozzászólt Kenesei Aurélia November 18, 2011, 5:18pm

  Jánosom!-mint mindannyiszor szeretettel olvasom az írásaidat.Mi sem bizonyítja jobban,hogy "író"vagy,hogy ennyi érzelmet váltasz ki belőlünk.Én már rég nem figyelek a helyesírási hibáidra,az agyad járása,a lelked diktálta harmónia engem jobban érdekel.Majd amikor a könyveid megjelennek,lesz ott lektor,javító,formáló szakember- legyen az ő gondja.Amikor egy kicsit "megszalad " a tollad sem baj,még-írom-még nem vagy Te Móricz és Jókai de előtted az út.Móricz Zsigmond Boldog ember- regénye jut eszembe-ha százezer íráshiba lenne benne is százezren olvasnánk el s olvasták elődeink is.A Te dolgod,hogy írj!Írtam egyszer Neked:"mert örökíró tollad van". Fel -fel tollra!!

Hozzászólt Mikes József November 15, 2011, 11:06am

Koppányi Zsuzannával és Dezső Jánossal is egyetértek.Ez a két vélemény nagy összefoglalója az itt leírtaknak.

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna November 15, 2011, 9:30am

Ez a lap nem irodalmi folyóirat. Műkedvelők írnak nekünk kedves hangulatú novellákat, szórakoztató szösszeneteket. Olyan szeretettel kell őket fogadni, olvasni, ahogyan írásaikat felajánlották. Bírálni természetesen mindig mindenkit lehet, de csakis emberséges hangon - amit viszont is elviselnénk...

Hozzászólt THIESS KLARA November 13, 2011, 9:01pm

A helyesírási vita miatt elvesz az írás lényegének , mondanivalójának értékelése .Kedves olvasók , akik az ékezetek helytelenségét bíráljátok: mindig félve szólok hozzá egy-egy értékes íráshoz , attól tartva , hogy valaki rámszól . Ugyanis német billentyüs  gépem van és hiába állítom át a magyar helyesírásra , az ü és ö hosszú változata nem jön be . Nagyon sok csoportban egy - egy betü kihagyása ,elszaladása megértésre talál . Ne feledjük el , hogy itt nem egy szerkesztök , javítók által többször átnézett cikkröl van szó , hanem egy kezdö  író talán túl gyorsan begépelt munkájáról.

Hozzászólt Budai Mihály November 13, 2011, 12:54pm

Kedves János !

Nem akarok tolakodó lenni, ez az oldal tényleg nem alkalmas arra, hogy hosszasan meséljünk magunkról. Meg-győződésem, hogy ha alaposan megismerjük egymást, akkor egészen más lesz a véleményünk. Azt észrevettem, hogy velem szemben is pozitív irányban változott a véleményed. Én leírom az e-mail címemet, a

többit rád bízom: eelnok47@gmail.com. Én is szép vasárnapot kívánok: Misi

Hozzászólt Szente Cs. Janos November 13, 2011, 9:59am

Mihály, Laci, Dezső. Szép vasárnapot nektek is.

Hozzászólt Modi Dezsö November 12, 2011, 10:34pm

Tetszett az írásod, a negativ kritikát ne vedd figyelembe mert nem jogos.

Írj továbbra is ebbe a stilusba mert ez igy tetszik nekünk!!!  

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek