Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

1927. júniusában nagy visszhangot váltott ki a Daily Mail vezércikke a trianoni békediktátum szomorú következményeiről, Magyarország feldarabolásáról. A cikk írója Viscount Rothermere angol lord, együttérzése jeléül felkérte a francia szobrászt Emile Guillaume-t, a magyar nép fájdalmának ábrázolására. A 210 cm magas bronz  alkotás  1933-ban készült el. A szobor egy fájdalomtól eltorzult arcú mezítelen női alakot ábrázol. A végtagjaitól megfosztott anya a megcsonkított Magyarországot jelképezi. A hiányzó végtagjai az ország leszakadt részei: Felvidék, Erdély, Délvidék, és a Lajtai Bánság. A jelképes alkotás ezért kapta a Magyar Fájdalom szobra címet.  Először 1933. május 28-án állították fel Debrecenben. Dr Rugonfalvi Kiss István mondott avató beszédet.  Lord Rothermere egy másik szobor elkészítésére is megbízást adott a francia művésznek. A fájdalmat jelképező női akt  1948-ig Budapesten a mai Szabadság téren emlékeztetett a trianoni igazságtalanságra. A budapesti szobrot  óvó kezek egy az ország nyugati csücskébe Balfra vitték.  A debreceni párját  pincében , majd egy múzeum udvarán rejtegették. 2000. jun. 4-én Debrecenben, az eredeti helyszín közelében ismét felavattuk a szobrot. Az ünnepségen jelen volt az egykori adományozó unokája .

 

Lord Rothermere kapcsolata Magyarországgal akkor kezdődött, amikor Párizsban találkozott az ott tanuló egyetemi hallgatóval Somogyi Oszkárral, aki nem sokkal később  az angol család szolgálatába állt. Az ifjú nevelő feltárta a család előtt tragikus történelmünket, a trianoni békeszerződés igazságtalanságát.

Ennek ismeretében írta meg  Rothermere  a” Magyarország helye a nap alatt „című írását a Daily Mail-ben.  Kiállt amellett, hogy a „ Trianonban meghúzott határok  önkényesek, és igazságtalanok, a magyarok millióit kényszerítették idegen megszállás alá"

Irodalmi díjat létesített Magyarországon, abban Kosztolányi, Krúdy  és Móricz is részesült.

Lord Rothermere felkarolta a magyar óceánrepülés ügyét is. Amerikában repülőgépet vásárolt két sportembernek Endresz György, és Magyar Sándor pilótáknak.

1931.Július 13-án  a „ JUSTICE FOR HUNGARY” feliratú repülőgép világraszóló teljesítménnyel repülte át az

Atlanti –óceánt.  A rendkívüli teljesítmény a földrészek között hirdette trianon igazságtalanságát.

 

 

Megtekintések: 59

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Filep Mária Június 7, 2011, 12:49am
Kedves Mária! Igazad van.A hírvivőnek óriási szerepe van.De nem mindegy, hogy szívében is magyar, vagy csak az útlevelében az.
Hozzászólt Bálint Mária Június 7, 2011, 12:33am
Somogyi Oszkár - Ekkora szerepe van egy hírvivőnek.
Hozzászólt Fábián Magdi Június 6, 2011, 9:48pm
Köszönöm én is,hogy emlékeztettél erre !
Hozzászólt Nagy Magdolna Június 5, 2011, 8:26am
Köszönjük, a részek így kerekednek  nagy, egész gondolattá.
Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 5, 2011, 7:40am
Köszönet Máriának a már-már feledésbe merült információkért - különösen pedig lord Rothermere szerepének s jelentőségének felidézéséért!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek