Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.


Amikor Jézus születése napjának megünneplését december 25-re tették, rögtön kilenc hónapot számítottak visszafelé, s így rögzítették Mária fogantatásának  napját március 25-ére. 

 

Gyümölcsoltó Boldogasszony ez a nap, a legszélesebb értelemben vett termékenység ünnepe. Keresztény ünnep, de a gyökerei igen messzire nyúlnak. Ősi hitvilágunkban tetten érhető az  istenanya, akinek neve Boldogasszony vagy Boldoganya, s gabonával, gyümölccsel ábrázolják. A  székelyek és a csángók Babba Máriához fohászkodna, akinek lába alatt a hold és feje felett a tizenkét csillagból álló koszorú található. Babba Máriát a Holdban látják, a teliholdat is Babba Máriának nevezik.

Daczó Árpád: A gyimesi Babba Mária Itt olvasható:http://www.bucsujaras.hu/tanulmany/daczo/babba.htm

babbamaria petras.jpgA képen Petrás Mária alkotása látható.

„A moldvai csángók évszázadok óta megőrizték a hitüket és magyarságukat Mária-kultuszban, és mindabban, ami fontos ahhoz, hogy az ember emelt fővel tudjon élni. ”

Petrás Mária

Babba_Maria.jpgA képen Petrás Mária alkotása látható.

 

Szent Gellért térítése során találkozott a jóságos, fenséges égi asszony kultuszával, akinek tisztelete könnyen válhatott Mária-kultusszá. Ezt a kultuszelőzményt a keresztény  Mária-kultusz fényébe vonták. Úgy jártak el, ahogyan Nagy Szent Gergely javasolta: a pogány kultuszhelyeket nem kell lerombolni, hanem fel kell szentelni . 

Népszokások, praktikák:

Mivel Szűz Mária  e napon fogadta méhébe Jézust, a hiedelem, szerint az  a gyermekre vágyó asszony, aki Gyümölcsoltó Boldogasszony napján  óránként imádkozik,   élete párjának közreműködésével biztosan teherbe esik.

gyumolcsfa szemzése.jpgA képen gyümölcsfa szemzése látható. Ez az oldal a kezdő kertészeknek segít ebben is: https://www.google.hu/search?q=gy%C3%BCm%C3%B6lcsfa+szemz%C3%A9se&a...


Az analógiás mágia az alapja annak a szokásnak, hogy ezt a napot a fák oltására, szemzésére tartják alkalmasnak. A magyar nyelvterületen él az a hiedelem, hogy azt a fát, amit ilyenkor oltanak nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyna ki belőle. Így tartották ezt például Zagyvarékason, a Mura-vidéken is. Az Ipoly vidéki falvakban vigyáztak a frissen oltott fára, mert ha letörne az ága, féltek, hogy abból szerencsétlenség származik. Szeged népe szerint a szemzett fából nem jó másnak adni, mert ezzel a termést odaadnák.

 Göcsejben azt tartották, hogy  a frissen oltott fát nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyik belőle. Aki ilyen fát levág, megvakul, halála után pedig elkárhozik.

Vannak azonban helyek, ahol a Boldogasszonykor a  gyümölcsfáról vágott gallyat eltüzelik, ezzel akadályozzák meg a fák férgesedését.

Más hiedelmek is előfordulnak a fákkal kapcsolatban, amik csak erre a napra érvényesek. Ha olyan fa van a kertben, amelyik nem terem, azt is termővé lehet tenni, méghozzá a fa  megfenyegetésével. A moldvai  csángók ezen a napon megfenyegették a  terméketlen fákat, hogy kivágják.  Azt mondták a terméketlen fának, hogy ki fogják vágni a haszontalanság miatt. Sőt! Fűrésszel a kézben kellett megfenyegetni ezen a napon. Állítólag ez az eljárás bő termést eredményezett.

 

Néhol ezen a napon vetették el a paradicsommagvakat.

Gyimesben ( ahol ilyenkor még hó van), úgy hitték, ha ezen a napon rossz idő van, akkor hideg tavasz várható. Az Ipoly menti falvakból származik a következő regula ismert: Gyümölcsoltó hidege. téli hónapnak megölője. A békákat is figyelik: ha ezen a napon megszólalnak, úgy vélik, még negyven napig hideg lesz.


Tánczos Erzsébet írása

 


Megtekintések: 249

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Sebestyén Péter Március 23, 2015, 4:16pm

Babba Mária, Boldogasszony, Szűz Mária. Istenanya- ugyanaz.  Az ő szent Fia n a mi Megváltónk.

A megváltó lehetett volna egy férfi és egy nő szerelmének gyümölcse, de a mindenség teremtője így akart testvérünkké lenni. Megtestesült egy szűz méhében. Isteni élet oltatott egy emberi életbe. Egyedülálló nemesítés: így lett Jézus az örök Atya ingyenes ajándéka, s benne Isten Egyszülött Fiát ismertük fel.

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe Szűz Mária válasza erre az isteni megszólításra. Szabadon, személyisége teljes súlyával, minden befolyástól mentesen vállalta, hogy a Szentlélek mátkája legyen, hogy édesanyaként kihordja, megszülje és felnevelje az Üdvözítőt. Méhének áldott gyümölcse így szerezte vissza azt, amit az első Kertben az ősszülők elveszítettek. Isten így simítja el a szántóföldek göröngyét és teszi kertünket is újra az ő lakásává.

Tavasszal zsendülnek a fák, rügyek pattannak az ágakon, a rügyek nyomán levél és virág, kizöldül a rét, termőre fordul az addig alvó természet. Ilyen látványosan változott meg az emberiség élete is Mária igenje által.  Nekünk is ez a teendőnk: termékennyé válni, gyümölcsöt hozni, teljesíteni a ránk bízott feladatot. Ahogyan Mária tette: szolgálatkészen, örömmel, bizalommal, Istenbe vetett hittel. Mária nagysága ebben a rejtett szolgálatban, a csendes, feltűnés nélküli termékenységben van. Kész volt befogadni Isten ajándékait, megnyílni az Úr meglepetéseire, figyelni az isteni jelzésekre. Ilyen Istent befogadó, gyümölcsöt termő emberekké kell nekünk is válnunk. Szó szerint is termékenyek. Mert ha nem vállalnak családjaink gyermeket, népünk Isten tervét hazudtolja meg. A gyümölcsoltás termékennyé teszi a fát, a kertészgazdák éppen most oltják be gyümölcsfáikat -, de életünk is csak akkor hoz gyümölcsöt, ha beoltjuk a hit, az istenszeretet nemes ágával, ha megtanulunk ajándékozni, feláldozni, megdolgozni, áldozatot hozni, mások szolgálatára lenni. 

Az élet Isten áldása. Nem termékenységvarázslás.

Azt eldobni, megölni, elutasítani annyit jelent, mint magát ISTENT elutasítani. A Kikelet anyja, a Boldogságos Szűz azzal, hogy engedte Istent beleszólni magánéletébe, üdvtörténeti szereplővé lépett elő. Az egész emberiség képviselőjeként lett a megtestesülés részese. Partnere lett Istennek. Amikor ma Őt köszöntjük hálát adunk Istennek, ezért az óriási kegyelemért, hogy egy ember ily módon közreműködhetett a megváltás nagy művében.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek