Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

 Nagymamám a kilencvennyolcadik évében jár. Szellemileg, fizikailag ép, hála Istennek. Igaz, már kevesebbet jár gyalog felfelé a Kálvárián, de lefelé azért még gyakran szalad. És mikor azt írom: szalad, egyáltalán nem túlzok. Az embernek résen kell lennie, ha azt szeretné, hogy tartsa vele a tempót. Mamának felettem van a lakása. Reggelente, jobban mondva hajnali ötkor, arra ébredek, hogy sűrűn kopognak felettem apró léptei. Kipp, kopp, kippkipp, kopp, jön-megy, ide-oda, készíti a mosdóvizet, főzi a kávét, nyolc óra felé mire belépek hozzá a munkába menet, már rotyog az ebéd. Minden reggel megkérdi: "Indulsz, fiam? Na, hála Istennek, jó hogy van munkád! Vigyázz magadra!" Este meg ezzel fogad: " Megjöttél, fiam? Eltelt ez a nap is, hála Istennek!"

 Mama apró kicsi öregasszony (jajj, bocsánat! nem szereti, ha öregnek nevezzük!) Hófehér haja mindig rendezett, elegáns ruháit szépen rendben tartja, kalapból egész gyűjteménye van. Szép kék szemei sok bölcsességgel néznek a világba. Hat gyermeket nevelt fel, tizenegy unokája, tizenkét dédunokája és három ükunokája van. 1967 óta özvegy, legkisebb fia még vele él, és ez valószinű így is marad. Humorérzéke töretlen, nagyokat szoktunk a társaságában nevetni. Nagyon érzékeny lélek, világ életében szeretett sírni. Igen, tudom, hogy fura ez :szeretett sírni. De ő tényleg szeret...A minap a kertben üldögéltünk, élvezve a tavaszi nap első igazi meleg sugarait, nagynéném és nagybátyám társaságában. Egyszercsak Mama elkezd pityeregni. Kérdem tőle, Mama, mi a baj? "Jajjj, lelkem, hát nézz rám! Milyen csúnya lettem! Pedig milyen szép lány voltam! Kerek, pirospozsgás volt az arcom, szép dús a hajam, feszes a bőrőm, és nézd meg, mi lett belőlem! " Alig tudtuk megvigasztalni, hogy nagyon szép még mindig! A vigaszszavainkra ez volt a válasza: " Nekem lejárt az útlevelem, Szent Péter meg anélkül nem enged be a kapun, ugyhogy itt kell maradnom!" ( A valódi útlevelét most készül megújítani, mert Magyarországra hivatalos egyik dédunoka ballagására) . Jön megy, jár kel, látogatja az itthon maradt gyermekeit, unokáit, ükunokáit. Nóri, a legidősebb ükunoka telefonon is szokott vele beszélni. Mindig megkérdi mikor megy hozzájuk? Mama mindig ezt válaszolja: mikor megkapom a gyermekpénzt ( a nyugdíjat:))).

 A közelmúltban legkisebb fia születésnapja volt. Gabi nővéremnél voltam éppen, aki minden egyes rokon születési dátumát számon tartja. Nővérem fel szerette volna köszönteni nagybátyánkat, telefonon. Mama vette fel a telefont, mondta, hogy bátyánk nincs itthon, miért keresi Gabi? Hát mert születésnapja van,  fel szerettem volna köszönteni, ma hatvankét éves.-hangzott a válasz. Erre Mama: Jézus Máriám! Már hatvankettő??? Hát mindjárt öregebb mint én!!!

 A tavalyi születésnapjára meglepetéssel készültünk. Gabi lehívta magához, és Tibi unokatestvérünk skype előfizetésének jóvoltából, beszélt vele jó pár unokája, dédunokája, a világból. Látott is minket, mi is láttuk őt( én akkor Magyarországon voltam) . Emlékszem, kérdéseket tettünk fel neki. Valaki azt kérdezte: Mama, mit eszel, ettél életedben, hogy ilyen jól bírod magad? a válasz: amit az emberek, fiam, amit az emberek. Másvalaki azt kérdezte: Van-e valami amit megbánt az életében. Válasz: Háááát, van, lelkem, de az már úgy is marad, most mit tehetek?

 Amint ezt a blogot írom, hallom apró lépteit...kipp kopp, kippkipp, kopp...teszi a dolgát, kezdi a napot. Adja Isten, hogy még sokáig halljam!

Megtekintések: 83

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Március 22, 2012, 10:15pm

Köszönöm, hogy olvastátok.

Hozzászólt BODA EMESE Március 22, 2012, 6:15pm

jol nezki amami isten eltese meg eroben es egesegben .

Hozzászólt Tállai Enikő Március 22, 2012, 4:25pm

Tényleg jól néz ki a Mama.

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Március 21, 2012, 7:20pm

Igen, kedves Zsuzsa :) Remélem örököltem a génjeit :)))

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Március 21, 2012, 6:51pm

Húsz évet letagadhatna, olyan fiatalos...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek