Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 Több mint 70 népdalkedvelő vett részt pénteken a Marossárpatakért Egyesület szervezésében megtartott nótaesten. A település információs és dokumentációs központjában, közel hat órán át, szólt, zengett a magyar nóta. A közös éneklések mellett, több mint húsz személy tett eleget a szervezők kérésének, s dalolta el kedvenc nótáját.

 

A nagyszerű hangulatban lezajlott nótaestre elsősorban idős személyek kaptak meghívást, de jelen voltak a hagyományőrző tánccsoport tagjai is, és nem hiányzott az egyházközség nemrég alakult kórusa sem. A marossárpataki „nótafák” közül Marton István, Köblös Mihály, Boczog Sándor, Varga András tettek eleget a szervezők meghívásának. A fiatalabb nemzedék részéről elsősorban Kozma Ferenc, Nagy József, Nagy Ferenc Barna, Orbán Ferenc és Rend Tamás bizonyították, hogy ismerik és tudják énekelni az elődeinktől örökölt népi kultúra virágát, a magyar népdalt. A nótamaratonon régi és új stílusú népdalok egyaránt elhangzottak.  Az előre kidolgozott forgatókönyv szerint, először marossárpataki népdalok csendültek fel: Sárpataki hármashatár, Réten, a réten, sej a sárpataki réten, Kiöntött a Maros vize mind a két partjára, Életemnek a legszebbik korában, Ezt a kerekerdőt járom én címűek. Az egyéni dalolást követően szerelmi- és katonadalok egyaránt elhangzottak, a népdalkedvelők szívesen énekeltek háborús- és kurucdalokat, majd egy csokor hallgató következett. A közös éneklést a Kozma András, Kozma András B., Kluzsán László és Göndör Rezső alkotta négytagú népi zenekar kísérte.

Civil szervezetünk, a Marossárpatakért Egyesület harmadik alkalommal tartott nótaestet. A rendezvényt kettős céllal szerveztük. Fontosnak tartjuk, hogy településünkön a jövőben is megmaradjon és virágozzon közös kincsünk a magyar népdal. Szerintünk, ez csak úgy valósulhat meg, ha közös nótaesteken, az idősebb generáció együtt énekel az ifjú nótakedvelőkkel, hogy azok továbbvihessék az ősöktől örökölt népi értéket. Ugyanakkor, úgy véljük, hogy a különböző kulturális rendezvények keretében szervezett közös együttlétekre, a kulturált szórakozásra van igény a településen. Különböző kulturális rendezvények segítségével igyekszünk megőrizni értékeinket, azokat a népszokásokat, hagyományokat, amelyek még élnek Marossárpatakon. A sárpataki tánc mindig híres volt, külföldről is eljönnek hozzánk táncot tanulni. Jelenleg két tánccsoportja van a településnek: a Székely János Hagyományőrző Tánccsoport és az iskola gyerekcsoportja, amelyek több rendezvényre kaptak meghívást az elmúlt évben is. Idén nyáron negyedik alkalommal készülünk megszervezni a Marossárpataki Tánc- és Huszárfesztivált, amelyre magyarországi hagyományőrző csoportokat is várunk.

 

Az elmúlt évben 45-50 személy jött el a közös nótázásra, idén több mint hetvenen énekeltünk együtt. Erőt, kedvet, biztatást ad munkánkhoz az a tény, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a magyar nóták, népdalok iránt. Jó volt látni, hallani, hogy fiataljaink között is vannak jó énekesek, úgy érzem, a mi falunkban van, aki továbbvigye az apáinktól, nagyapáinktól örökölt népi értékeinket. Marossárpatakon tudnak és szeretnek énekelni.

A nótamaraton legfiatalabb résztvevője, a négyéves Kali Zsófia volt, aki a legkisebb izgalom nélkül, nagymamája ölében ülve énekelt el egy óvodában tanult népdalt. Ezúttal sem hiányzott a rendezvényről a település polgármestere Kozma Barna, aki feleségével és 10 liter minőségi borral érkezett. Az elöljáró a nótaest egész ideje alatt együtt énekelt a többi nótázóval.

 

                                                                                                          Berekméri Edmond

Megtekintések: 209

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt szabo istvan Február 23, 2011, 8:29pm
nagyon sajnalom, hogy nem vehettem reszt, de otletnek nagyon jo, remelem  en is megszervezem a  kozeljovoben. Adjon  Isten  minden faluba legalabb egy Berekmeri  Edet!!!!!!!
Hozzászólt Berekméri Edmond Február 20, 2011, 2:27pm

Köszönöm (szervezőtársaim nevében is!) a hozzászólásokat, az elismerést, a biztatást. Lassan kezd visszatérni a hangom... Persze, lehetett volna kulturáltabban is énekelni... :) Beleadtunk apait, anyait!

Szilvia, legközelebb majd értesítlek. Szeretettel fogadtunk volna...

Hozzászólt MIKLOS SZILVIA Február 20, 2011, 11:58am
A szivem faj,hogy ilyen rendezvenyre kerult sor itt a kozelben,es nem lehettem ott.Szivesen elmentem volna ha ertesulok rola.Buszke vagyok a sarpatakiakra es remelem ,hogy egy kovetkezo alkalommal egyutt enekelhetunk.Neked Edmond kulonosen koszonet,hogy megosztottad velunk ezt az esemenyt.Tovabbi sok sikereket az egyesuletnek,apoljatok hagyomanyainkat.
Hozzászólt Ősz P.Zoltán Február 20, 2011, 11:08am
Fiaim,csak énekeljetek!Jól csináljátok Edmond barátom.Így kellene ezt máshol is.
Hozzászólt Dr. Bányai Erzsébet Február 19, 2011, 10:14pm

Örülök, hogy Erdélyben még őrzik ezt a szép hagyományt.

Annak idején mi is énekeltünk. Azt hittem ez így természetes. Itt sajnos nem sikerült

bevezetnem. Azt mondtam, hogy a magyarok csak arra büszkék, hogy hány népdal

van összegyűjtve, de tudni nem tudják őket?

Hozzászólt Tállai Enikő Február 19, 2011, 7:53pm

Nagy örömmel olvastam a sárpataki nótaest hírét. Szívem szerint én is meghallgattam volna..:))

Csak így tovább !!!

Hozzászólt Dömösi ( szovátai-Szász) Anna Február 19, 2011, 4:59pm
Gratulalok,es a kepeket latva semmi ketseg a jo hangulat felol.Jo,felemelo erzes lehet egy ilyen kozosseg tagja kent elni.Isten aldjon minden kedves Sarpataki embert!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek