Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Kreatív Lélek

 

 

Autómárkákat böngészve továbbgöngyölítettem a gondolat fonalát: hogy is van jelen Krisztus az egyházban? Miért kell a hívő embernek megújulnia? Mitől tud hite, a jézusi tanítás időszerű lenni, történelmi koroktól függetlenül? Miért nem jár le annak szavatossága? Az evangélium miért nem megy ki divatból, miért nem lesz idejétmúlt? Miért lelkesednek az emberek  a spiritualitás után? Miért nem lehet eldobni, mint szakadt cipőt, melynek sarkát eljártuk és félretapostuk? És most hagyjuk az egyház ellen felhozott „objektív” gumicsontokat. Nem érdemes szót pazarolni rájuk.

A fogyasztói világban csak az utóbbi évtizedek alatt hány árucikk, divatos cucc arculatváltását, eltűnését megéltük már. Megszűnt irántuk a kereslet, átalakultak/megnőttek az igények, jött helyettük jobb-szebb-kívánatosabb, nem fejlesztettek időben, túlhaladta őket a divat, a fogyasztói szokás, és lecseréltük, mint használt autógumit. Apropó autó. A világmárkák közelharcot vívnak a vásárlók kegyeiért. Ma jobban, mint valaha. Folyton újabbnál újabb extrákkal szédítik a törzsvásárlókat, a tömegcikkek meg az árakkal operálnak, a gyártók így jutnak eszméletlen haszonhoz. Hiszen nekik a pénzünk kell. Gyártási filozófiájukban  a hiúságunkat célozzák meg, és egymással vívnak élet-halál küzdelmet, ki robban be hamarabb a köztudatba egy újabb, hajmeresztő dizájn-ötlettel, ki tör be a piacra egy még szokatlanabb külsővel, felszereltséggel, mennyivel tud többet az egyik típus a másiknál... A minőségibb fajták még minőségibb alapanyagból dolgoznak, szinte (újra) kézi munkával. Kényelmi kínálatuk palettája egyre szélesebb, sőt már szerelőhöz sem kell vinni az autót, mert a márkaszervíz alkalmazottja házhoz jön, és haza is hozza a megjavított járgányt. A vevő szinte minden óhaját azonnal, egyből teljesítik, hiszen annyival többet is fizet ezért. Az átlagon felüli minőséget, a felsőbbrendűség életérzését, az egyediséget fizeti meg. Számára az embléma a tartalmat jelenti. Ezzel mutatja ki a márkahűséget. Ezért képes sokkal nagyobb felárat fizetni, mintha pusztán csak a használhatóságot, vagy az olcsó fenntartást helyezné előtérbe. A cégek  meg azzal honorálják, hogy folyton újítanak, fejlesztenek, mert ha nem: eltűnnek a süllyesztőben. A nagyhalak lenyelik a kicsiket. Ez van a piacon, minden téren. A kisgömböc meséje ipari változatban.

Ezzel szemben Istennek nem a pénzünk kell. Hanem a halhatatlan lelkünk. Az a valódi prémiummárka az Ő szemében. Arra vigyázzunk, s érte semmit ne sajnáljunk. Pont a Lélek-jelenléttel szeretné erősíteni éberségünket!

Ő nem fél attól, hogy nem kel az áruja, hiszen mindannyian az ő tulajdona vagyunk. S Ő nem akar minket eladni az ördögnek. Legfeljebb mi szaladunk erre a vásárra, önként.

Az egyházban ezért nincs ez a kínos megfelelési kényszer. Az evangélium, az örök értékek és igazságok nem biznisz-téma. Sem az eltűnés veszélye, sem a lemaradás ódiuma nem teszi gondterheltté Krisztus közösségét. Miért? Mert a Szentlélek nem a piacra termel. Nem kell megfelelnie semmilyen Mefisztó-támasztotta ISO-követelménynek. És mégis képes megújulni. Egészen friss, naprakész érzéseket, gondolatokat, ötleteket súg a rá nyitott hívők szívébe-agyába.

Isteni erejével állóvizeket mozgat meg,  innovatív sugallatokat, elképzeléseket és gondolatokat bocsát minden nemzedék rendelkezésére, néptől, foglalkozástól, társadalmi helyzettől függetlenül. Működik az egyetemek katedráinál, a kórházi műtőkben, de a parlamentekben, iskolák padjaiben is. Ott fúj a mezőn, a szántó-vető ember lelkében, a művész  megfoghatatlan elképzeléseiben, vezeti az író tollát, a festő ecsetét, a mérnök ceruzáját egyaránt.

A Szentlélek az új felfedezések, a találékonyság, a megújulás valódi Okozója. Ő az inspiráló, Ő van az újjáteremtő, kreatív megérzések, gondolatok, bátor, merész változások mögött, Ő biztatja a tenni akaró fiatalokat, a tapasztalataikat továbbadni akaró, bölcs öregeket: merjenek változtatni! Csapjatok bele, gyerünk, így lesz mélyebb, szebb, igazibb, jobb az emberek élete! Ne szisszenj minden kis szilánkhoz, – ahogyan József Attila mondaná...

Nemcsak az eredmény különbözteti meg (hiszen nem rombol, nem pusztít, nem okoz katasztrófát) a sátáni kísértőtől, hanem a motiváció. A Szentlélek Isten szándékát juttatja érvényre.  Mert ő nem azzal ösztökél, nem azzal az indokkal űz-hajt, hogy: gyerünk, építsünk tornyot, mely felér az égig..., gyerünk, lopjuk el a tudást az istenektől..., legyünk olyanok, mint Isten...

A Szentlélek Isten országát, az Atya dicsőségét, a Megváltó Jézus örömhírét erősíti, terjeszti és valósítja meg. Nem önzéssel, haszonnal, hátsó szándékkal, kapzsisággal és hazugsággal operál, hanem szeretettel, hűséggel, irgalommal, törvényekkel, renddel. Nem káosszal nem szabadelvű, felhígított, karakter nélküli, puhány, a világnak megfelelni akaró barbikkal, nem fogyasztókkal és ráncigálható bábukkal, hanem a szeretetére igent mondó, amellett következetesen kiálló, lelkes, Lélek-orientált istenarcokkal. Úgy, hogy a Jézusban közénk jött Igazságot szilárdítja meg, teszi egyértelművé. Őt, a Lelket várjuk  most pünkösd kilencedjén. És utána is, szünet nélkül.

Sp

Péterepater pont com

Megtekintések: 88

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek