Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.


A napba öltözött Boldogasszony

Erdélyben az Árpádok bejövetele előtti magyar műveltség emlékei ma is megtalálhatók. Ennek élő jelenléte Babba Mária tisztelete. Ez tulajdonképpen az ősidőkbe visszanyúló Boldogasszony tiszteletet jelenti. Egyetlen nép sincs, aki annyiféle módon nevezné Szűz Máriát, Jézus anyját. A leggyakoribb elnevezés a már említetteken kívül: Nagyboldogasszony, Magyarok Nagyasszonya, Nagyasszony, Kisasszony, Szűzanya, Mindnyájunk Édesanyja, Boldogságos Szűz, Madonna, és még a liturgia részeként számos a tiszteletet kifejező elnevezés. Gyönyörű nevet adtak a csíkiak és a csángók a csíksomlyói Szűz Máriának: „Napba öltözött Boldogasszony”

Ősi hitvilágunk emléke a Boldogasszony tisztelet, és ennek legerősebb bizonyítéka a ma is élő Babba Mária kultusz.

Erdélyben a magyar múltat és a magyar múlt emlékeit az egyházak őrzik. Már annak idején Szent István királyunk is – nem véletlenül – Nagyboldogasszony oltalma alá helyezte az országot.

Térjünk azonban vissza Csíkba. Ott él ma is Babba Mária tisztelete, s ebben jelentős részt kérnek az odalátogatók is. Elsősorban a csángóföldről érkezők. Ők képezik – mármint a csángók - a magyarság legősibb népcsoportját. Pünkösdkor századok óta Csíksomlyóra zarándokolnak, hogy tiszteletüket fejezzék ki Máriának, de ezenkívül azért is, hogy megvárva a napkeltét megtiszteljék a Napba Öltözött Asszonyt, kinek szobra ott áll a kegytemplomban – egyetlen darab hársfából faragták az ezerötszázas évek elején. Mária a holdsarlón áll és fején tizenkét csillagból álló koszorú van. Az Eu zászlójában is ez a 12 csillag található. Nem véletlen, hanem tudatos hagyománytisztelet vezette az Európai tanácsot, mikor 1955-ben elfogadta a zászlót minden politikai háttér nélkül (!), mivel az Európai kultúrában ez a teljesség és tökéletesség szimbóluma: „És láttaték nagy jel az égben: egy asszony, ki a Napba vala felöltözve, és lábai alatt vala a Hold, és az Ő fejében tizenkét csillagból korona" (Jelenések Könyve).

A szó – Babba - eredete a múlt messzi homályába vész. Eleink keletről hozták magukkal. Lukács páter csángó és székely falvakban tett látogatásai alapján megállapította, hogy valami szépet jelent. „…mit jelent a Babba Mária.
- Azt jelenti, hogy Szép Szűz Mária. Mert a babba azt jelenti, hogy szép.”

Menjünk azonban messzebb: a sumér mitológiában a teremtő neve „Babbar” - fényesen ragyogó -, ennek női megnyilvánulása Baba, az Égig Érő Nagyboldogasszony, s ennek kettőzött kicsi mása (leánya?) Babba, azaz a magyarok Boldogasszonya (Kisboldogasszony!) Ezt a nevet a Boldogasszony kultusszal együtt őseink keletről hozták magukkal.

A Mária-kultusz az egész magyar kultúrkörben megtalálható. Gyergyószentmiklóson az örmény (katolikus) templom oltárképén a holdból előlépő Babba látható a tizenkét csillagos koronával. Ott van a Tiszaeszlári Sinka-hegyi Kereszten, a Boldogasszony-löszháton elterülő Dunakeszin, a nagyváradi Barátok Plébániatemplomában, Szászsebesen, Máriaradnán, Győrben a Székesegyház előterében, Mezőkövesden a Szent László templomban, a Lehel téri templom (Budapest) egyik mozaikképén, a sátoraljaújhelyi Pálos piarista templomban, és sok más helyen ahol Árpádkori templomok (főként pálos templomok), vagy azok épen maradt beépített részei láthatók. De ott van Kisasszonyfa község címerében is. Erről így ír az ismertető dokumentum: „Álló, háromszögű pajzs zöld mezejében lebegőn, arannyal a "Napbaöltözött Immaculata" alakja: a szembe fordult, imádkozó Szűz Mária földgolyón áll, lába alatt holdsarlóval. A földgolyóra kígyó tekeredik. Mária koronás fejét tizenkét csillagból álló glória övezi. Alakja mögül a Nap sugarai ágaznak.”

**

Forrás:

Daczó Árpád: A gyimesi Babba Mária

Jámbor J.: Az ősi Boldogasszony tisztelet

Bálint S: Sacra Hung,

P. Márk József: Csíksomlyói búcsú

consultation magazin

Magyar nemzeti és történelmi jelképek

Megtekintések: 210

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Május 27, 2010, 9:26pm
Külön élményben lesz részed!
Az oda vezető utat elég gyengén jelzik. A város és Szejke között van a letérő.
Üdv> Szabolcs
Hozzászólt Balázs Judith Veronika Május 27, 2010, 7:20pm
Drága Szabolcs!Utam arra vezet,minden évben(2-3-alkalommal),és ha a Jó Isten kivezet az anyagi csődből,júliusban mennénk Csíkba,tehát megnézzük a Székely Kálváriát!Isten áldjon!judith.
Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Május 26, 2010, 3:05pm
Kedves Zsuzsanna!
Téged is segítsen meg Babba Mária!
Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Május 26, 2010, 3:03pm
Draga Judit!
Köszönöm szívhez szóló szavaidat. Segítsen meg érte a Csíksomlyói Szűzanya! A búcsú utáni napok is megejtően felemelőek voltak. Nem rég szenteltek fel a Székely Kálváriát Udvarhelyen, ha utad esetleg erre vezet keresd meg.
Szeretettel> Szabolcs
Hozzászólt Török Zsuzsanna Május 25, 2010, 9:15pm
Aki szive mélyén hisz azt mindig megsegíti a jó Isten."Hit,Remény, Szeretet" vezéreljen minden Igaz Embert!
Hozzászólt Balázs Judith Veronika Május 25, 2010, 12:33am
Kedves Mindnyájan!Én is Erdélyi vagyok,17-éve élek Szekszárd mellett(Őcsényben), három gyermekemmel.Csíkszentkirályon születtem és a falutól másfél km.-re egy tanyavilágban nőttem fel,olyan nagyszülők mellett,akik minden áldott reggel Babba Mária köszöntésével kezdték a napot.És ha Babba Máriáról beszélünk,ne feletkezzünk meg az ima erejéről!(ezzel kapcsolatban találnak egy kis írást a Kristály Klub honlapján,ha beírják a google-be: Bakóalja ) Isten áldása és Babba Mára gondviselése kísérjen minden Igaz magyar embert! Szeretettel.judith.
Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Május 24, 2010, 11:07pm
Lengyel Mária Magdolna kedves!
Kivanom, hogy mindig fogja ezutan is a Csiksomlyoi Boldogasszony a kezedet!
Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Május 24, 2010, 11:05pm
Kedves kornelia!
Szepen irtad, amit irtal, s koszonom / mindenkinek a maga hite szerint kell élnie, hit nélkül üres a világ.
Szeretettel< Szabolcs
Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Május 24, 2010, 11:02pm
Igy van, kedves Stefan Zeibel.
Multunk, s jovonk. Es remenyein!
Hozzászólt Lengyel Mária Magdolna Május 24, 2010, 8:38pm
Erdélyi vagyok,Désről jöttem.Ismerem a BABBA MÁRIA elnevezést Lukács Atyától.10 éve lakunk Vácon,itt is van BABBA MÁRIÁnk,a 7Kápolnában.Sokszor járunk oda. Sokszor voltam a Csiksomlyói búcsún is,felemelő érzés ott lenni.Amikor nem lehetek jelen,a Duna TV-ben nézem,és végig könnyezem.Hiányzik.De tudom hogy akár Somlyon vagyok,akár Vácon,ha szükségem van Máriára,Ő segit,fogja a kezem,itt van mellettem,itt van a szivemben,és soha nem hagy el.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek