Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

           A kopottas ruhájú, serkenőszakállú kisöreg zihálva tette meg az utolsó métereket a szőlőhegy közepén álló hajdani présházig, ami az utóbbi években lakóhelyéűl szolgált.. Már rég ráfért volna egy felújítás, de mindig csak foltozgatásra tellett.

           Benyitott az örökké nyitva álló ajtón. Minek is zárta volna, hiszen mindenki tudta, hogy ide csak hozni lehet, elvinni semmit.

       -Csiba te!-intette le az ugrálva örvendő kutyát- várj a sorodra!-   Egy mozdulattal lekanyarintotta válláról a hátizsákot és óvatosan, a falhoz támasztva az ágyra tette. Kicsatolta a bőrleffentyűt és lassan, gyönyörködve kezdte kirakni a tartalmát a kecskelábú asztalra leterített foltozott de a friss hegyi patak illatát árasztó vászonlepedőre.

        Kincseit szépen sorba rakta: volt ott két főtt tojás, piros, kissé repedezett héjában, három szelet , gondosan papírszalvétában csomagolt kakaós fonott kalács, egy fél rúd mákos bejgli, egy sonka vagy csülökcsont -húsburkolatától épp csak lenagyolva. Volt egy fél beföttes üveg vegyes savanyúság celofánnal lefedve és mindezek közepére került, mintegy trónját elfoglalva egy gondosan bedugaszolt üveg bor a ház körüli szőllő gazdájától.

       Karba tett kézzel gyönyörködött a jóemberek ajándékaiban és köhintett egyet, meghatódottságát palástolván, eltelve az emberi jóság eme bizonyítékán.

       Behozott egy füles kosár kukoricacsutkát fenyőtobozzal keverve  és tüzet rakott acsikósparheltbe. a karika helyére húzva egy kisebb mosófazék patakvízzel.  Mikor a víz zubogni kezdett, hideggel felezve beleöntötte az ütött-kopott alumínium lavórba és derékig levetkezve mosakodni kezdett.Egyet gondolván lerúgta a kopott munkásnadrágját a molinó alsóval együtt és beleállt a földre tett lavórba. Végig dörzsölte ösztövér, inas testét a vízbe mártott lenvászon darabbal és levette a szekrény tetejéről a vakulófélben levő tükördarabot és a nyeles beretvát. Jó percig huzogatta a kilincsre beakasztott derékszíján, tudta hogy fájni fog. A legömbölyödött sarkú mosószappannal felpuhította tüskés sertéit és megkezdte a véráldozatot. Többször felszisszent a művelet alatt, de végűl a durva lenvászon törülközővel szárazra törölte testét. Tiszta ruhába bújt, kilöttyintette a lavor vizet a ház mögé és egy pillanatig nézte a ködöt, ami gomolyogva, hömpölyögve jött felfelé a hegyoldalban, lassan tolva maga előtt aszürkületet és a sötétedést.

    ivette az asztal fiókjából a féltve örzött félszál gyertyát, és óvatosan meggyújtotta.  A kutya a tűzhely előtt hasalva némán követte minden mozdulatát. Érezte, hogy valami soha nem látott misztériumban lesz része rövidesen.  A gyertyaláng erőre kapott és az öregember imára kulcsolt kézzel nézte a parányi lángocskát, némán mozgatva ajkait -imádkozott. 

    A becsukott ajtó kicsit nyikorogva arasznyira kinyílt, a résen felszikrázott az esthajnal csillag. A levegő megtelt az áhitat tömjénillatával

                                Feltámadt Jézus.                         2013. Márc. 30.-án , Szigszt miklóson,   Gabipapa.

Megtekintések: 95

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kenesei Aurélia Április 1, 2013, 4:04pm

" Misztériumban " van részünk. Tisztára mosva testet, lelket várni a Megváltót. Isten adott nekünk szívet, lelket és szabad akaratot...tedd amit akarsz. Ha szívedre hallgatsz és imára kulcsolod a kezed...." A levegő megtelt az áhított tömjénillattal : Feltámadott Jézus". Megváltott bennünket. Szépen megírtad  - Isten éltessen Gabipapa!

Hozzászólt Margareta Vilhelem Március 31, 2013, 11:26am

Köszönjük,,,,,,,,,,, szépen megirt gondolataidat !!!!!!!

Boldog Husveti Unnepeket kivanok!

Hozzászólt Májercsík Ida Március 30, 2013, 11:22pm

Az Ünnep misztériuma mindenkit megérint ,szegényt ,elesettet ...Mindenkiben él az a különös érzés ,ami régen ,valamikor gyermekkorában hatalmába kerítette ...Ahogy telik az idő ,egyre erősebb az érzés .Kellemes Ünnepet !

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek