Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Ozsváth Sándor Mulassunk! című blogbejegyzése ihletett és adta az ötletet, hogy én is írjak néhány sort a közös mulatozások felejthetetlen emlékeiről.

 

Mulatni, nótázni nagyszerű dolog. Legénykoromban (közvetlenül a rendszerváltás előtti és utáni években) rendszerint összeültünk a sáromberki kultúrotthon klubtermében, s nagyokat énekeltünk. Ezeknek a közös nótázásoknak köszönhetem, hogy ma is nagyon szeretek társaságban énekelni, s több száz magyar népdalt, nótát ismerek. A fordulat előtt a nótákat is cenzúrázták, vigyázni kellett, hogy mit énekelsz, mert sose lehetett tudni, hogy ki jelent fel. Ennek ellenére előfordult, hogy mámoros fejjel elénekeltünk 1-2 tiltott katonadalt is a következőképpen. Teljes torokból ordítottuk a nóta "kevésbé veszélyes" részét, aztán "lálázva" a keményebb sorokat. Pl. az Édesanyán nádfedeles háza c. katonanótában a harmadik szakaszt végig "lálázni" kellett, mert féltünk, hogy másnap előállítanak a rendőrségen. A harmadik szakasz szövege:" Hajnalodik, vérpiros a reggel / Indul Horthy a magyar sereggel / A zászlaja piros-fehér-zöld, / vissza Erdélyt, mert ez magyar föld / Ezt kéri a Horthy katonája."

Szóval, ezt, akkor, ott, nem mertük végigénekelni. De sosem felejtem el, hogy a '89-es forradalom első napjaiban már bátran elfújtunk minden nótát. Addig szigorúan be kellett tartani a klubtevékenységek alkalmával a programot, de attól kezdve hetente 1-2 alkalommal, hosszú időn át éjszakába nyúló nótázásokat tartottunk. Feltettünk egy 10 literes boroskorsót a pingpongasztal tetejére, körbeültük, aztán 3-4 órát szünet nélkül daloltunk. Iratlan szabály volt, hogy egy nótát nem volt szabad kétszer elénekelni. Előfordult, hogy a nótamaraton hevében, a bor hatására, az "utolsó métereken" nem jutott eszünkbe új nóta. "Volt már, énekeltük" - hangzott jobbról, balról. Miután ez kétszer, háromszor megtörtént, mentőötletem támadt. Otthon, nem kis munkával leírtam az összes általam ismert nóta címét néhány lapra, s megszámoztam ezeket. Indigóval írtam, hogy két példányom legyen, egyiket mindig magammal vittem. Amikor elakadtunk a nótázással, elővettem, a társaság tagjai pedig csak sorszámot mondták, s máris fújtuk. Nem kellett gondolkodni a címeken...

Sok népdalt tanultam nagyapáimtól is. Apai nagyapám, Berekméri Domokos a helyi dalárda vezetője volt a "kicsi magyar" világ idején, aztán a háború idején tiszti kaszinókban is sikerrel szavalt, énekelt. Sajnos csupán 12 éves voltam, amikor eltávozott közülünk, de néhány nótát azért megtanított nekem. Volt ezek között népdal, nóta, kuplé egyaránt. Egyik kedvencből idézek:

 

„Volt nekem ezer forintom, el is vertem három nap.

Három éjjel húzattam a cigánnyal a nótámat.

Tajtékból volt a pipám is, bort ivott még a kutyám is,

Száz forintos selyemkendőt viselt az én rózsám is.

 

Estefelé, késő este hazafelé ballagok,

Jaj, de szépen ragyognak rám a tündöklő csillagok.

A lábam is keresztül áll, keresztül áll,

A szemem is keresztbe lát, keresztbe lát.

Sáromberki otthonomban a legszebb lány énrám vár.

 

Anyai nagyapámmal sokat daloltunk kettesben. A faluvégén laktak, általában biciklivel látogattam meg őket, hogy borozgathassunk az öreggel. Azóta 15-20 év is eltelt a felejthetetlen nótázgatások óta, Kádár Ferenc nagyapámat öt éve kísértük utolsó útjára. De az emlékezetes nótázásokat nem lehet elfelejteni. Érkezésemet követően, első dolog az volt, hogy utasítsa nagymamámat: „Annus, hozzá le a hiúból egy lépést kolbászt, s üssé reá 8-10 tojást, hogy legyen mire igyunk.” Nagyanyám szó nélkül engedelmeskedett, a hangos nótázást is békésen tűrte, de a harmadik kancsó bornál már rendszerint aggódásának adott hangot. „Nem lesz sok, Feri? – kérdezte, de válasz helyett az is elég volt, ha nagyapám összevonta a szemöldökét… Szépen, sorban, témakörönként „vettük” az énekeket. Könnyed népdalokkal kezdtük, aztán hallgatókkal folytattuk, s végül a katonanóták következtek, teli torokból, tiszta szívből. Mire a Lent a rónák nyár tüzében című nehéz nótához értünk, általában már nem tudtuk végigénekelni, kimerült hangszálaink miatt.  Annyit még elmondanék itt, az érdekesség kedvéért, hogy nagyapám mindig háromféle bort készített. Színbornak nevezte azt, amit a darálás után, szorítás nélkül mert le a szőlőhéjról. Ezt itták a családtagok. Aztán jött a „rendes” bor, amivel a vendégeket kínálta az öreg, majd a „kút mellett készült” fickóbor a napszámosok részére. Nagyanyámat valahányszor borért küldte a jelenlétemben, mindig hozzátette: „a színborból hozzá Annus!”

Napjainkban is gyakran összeülünk a barátokkal, hogy közösen nótázzunk. Marossárpatakon több alkalommal szerveztem már nótaesteket, mifelénk, esküvőkön sosem marad el a közös éneklés. Amíg a zenészek pihennek, mi rázendítünk, aztán 2-3 nóta után ők is belekapcsolódnak. Különben cigányzenészekkel a legjobb mulatni, mert nincs olyan nóta, amit ne tudnának kísérni. Kiváló tudású cigányzenészek élnek még a környéken Vajdaszentiványon, Gernyeszegen, akiket már Magyarországra is elvittünk zenélni. A környéken jelenleg a vajdaszentiványi Horváth Elek (Zsidó) a legjobb prímás. S végül, de nem utolsósorban, hadd jegyezzem meg, s hangsúlyozzam annak fontosságát, amit nagyapáimnak nem igazán hittem el egykor: bár sör mellett is lehet énekelni, bor nélkül nem létezik igazi mulatság! 

 

Berekméri Edmond

Megtekintések: 215

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr. Dobos Elek Április 26, 2011, 10:22pm

Jaj de régen volt, mondhatnám, úgy is hajdanán. Amikor a középiskolai énekkarok népdal verseny műsoraival, színesítettük a települések ünnepeit. Az ünnepi műsorok végén a boldogság a nézőkkel. hallgatókkal  közös önfeledt nótázásba torkollott. "Istenem de szép volt".....,mind ez örökérvényű és feledhetetlen..

Nótás kedvű volt az apám IS, örömömre sokat tanultam, örököltem a dalaiból.. Mi tudtuk, és mai is tudjuk, hogy a "Szívhez szóló szép muzsikánál nincs jobb barát" oly sok mindent meg találtunk benne". A korosztályunk még ma is - megfogyatkozva bár - lélekgyógyítónak tartja. Sajnálom, de megértem a mai fiatalok magyar nótához való viszonyulását, nem tanították nekik a" fogékony" korukban. Most mást lát, mást hall,másként értékel, sokan közülük nem is értik és nem is érzékelik a magyar nóták lényegét. Reméljük amíg nótás lelkek vannak és lesznek, addig a magyar nóta is él, mindnyájunk örömére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 van kívül társaság

Hozzászólt Berekméri Edmond Április 26, 2011, 7:18am
Köszönöm a hozzászólásokat, a biztató szavakat. Nem fogjuk abbahagyni a nótázást! Minden lehetőséget megragadunk, hogy közösen énekelhessünk! De a mulatás távolabbi jövőjét illetően, borúlátó vagyok. A feltörekvő, fiatalabb generáció tagjai már nem igazán szeretnek és tudnak énekelni. Mi amikor 18-20 éves legények voltunk, körbefogóztunk a kortársakkal a szüreti bálban vagy az esküvőn, s úgy énekeltünk. Ehhez hasonló, fiatalabb nótázókkal az utóbbi években nem találkoztam. A középkorúak viszont nem hagyják magukat...

Szendike, külön köszönet a jókívánságért!
Hozzászólt Kenesei Aurélia Április 26, 2011, 12:01am

  Tudod azt,hogy :akinek nótája nincsen annak szíve sincs??

 Nemcsak a népdal,a nóta is a mienk.Addig vagy boldog amíg nótázni tudsz és kedved is van hozzá.Biztatlak,csak énekelj és mulass!Ügyesen elmondtad nekünk,mintha csak mi is ott ülnénk a nagy asztal mellett a nagyapád borát kortyolgatva.

 

Hozzászólt Bálint Mária Április 25, 2011, 7:45pm
Abba ne hagyjátok, Edmond! Legalább a nótázást ne. Amióta eljöttem otthonról, nincs kivel nótázni. Néha mutogatnak, meg énekeltetnek, de ez nem az igazi. S bizony el lehet felejteni, ha nem gyakorolja az ember. Néha azon kapom magamat néhány jó zene hallatán, hogy énekelném hirtelen, de már nem jut eszembe a szöveg.
Hozzászólt Rokonál Ágnes Április 25, 2011, 4:57pm

Szívbéli borozások és éneklések sora övezi az én gyerekkoromat és kezdő felnőttkorom sűrű éveit is, anyai Nagyapám s Nagyanyám társaságában. Tisza-parti leányként évek hosszú során nevelkedtem óvó-szerető fészkükben, volt ott nekem szóló szőlő, pihe barack, kemencés lágy cipó, templomi csodaének, gyertyafényes bibliaregölés s esteli hegedűs elalvás... Kincset kaptam, életre szólót:a mai napig egyetlen éltetőm, vigaszom a ZENE.

Így szinte ittam soraidat nagy boldogsággal, köszönöm! ♥

Jó szívvel küldöm:  http://www.youtube.com/watch?v=ebl21Gp6EyI

 

 

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek