Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

A véletlen úgy hozta, hogy egyik vasárnap eljutottam rég nem látott, egyik kedves falumba, Oláhdellőre.

Barátnőm jóvoltából egykor gyakrabban megfordultam Demeter Pista  bácsi és felesége, Márta néni szép, kistornyos kúriáján. Télen disznótorra, nyáron csirkepaprikásra, ahogy a világon egyedül csak ő tudta főzni.

A falu a Maros mellett végighúzódó dombok mögött úgy rejtőzik, mintha csak hunyót játszana az arra járó utassal, hogy lám, megtalálsz-e?

Utoljára, amikor ott jártam, a falutáblán Ódellő állt a román megnevezés mellett. Mostanra már visszakapta eredeti nevét, és nem dőlt össze a világ. Demeter András bácsi elbeszélése szerint Trianon után Romándellőnek keresztelték, aztán lett belőle az eredetivel valamivel jobban összecsengő Ódellő, s a változás után az ugrai községi polgármester jóváhagyta, hogy visszatérjenek az eredeti névhez. Magyardellőnek az a gondja volt, hogy ő Újdellő lett az átkosban.

Oláhdellő varázslatos, titokzatos hely, a benne élők is ragaszkodnak hozzá, akik még megmaradtak, magyarok, románok vegyesen, de néhány cigány is. A lélekszám fele-fele arányú, de már csak 78 magyar református ember él itt, ebből 60 rendszeres egyházfenntartó, s ugyanez a helyzet az ortodoxoknál is. A fiatalok más megélhetés után nézve elhagyták a falut, csak a  templom körül öt üres házat mutattak. A fiatal református tiszteletes asszony, s az őt megelőző lelkészek is, meg a világi gondnok mindent megtesznek, hogy színessé tegyék az egyházi életet. Ha az ember belenéz az Oláhdellői Református Egyház honlapjába, csak ámul, hogy ez a néhány ember mi mindent tett, és valóban gondjuk volt a lelkek ápolására. Persze hogy beszélgetésünk során ők is büszkén felemlegették ezeket.

Nemcsak a táj titokzatossága, de az emberek emlékezetében rejlő szokások, dalaik világa valóságos kincsesbánya lehet a néprajzosoknak, akik sajnos nagyon elhanyagolták a Mezőségnek ezt a szegeletét. Még nem késő, még van, akitől felgyűjteni olyan szokásokat is, amik másutt nincsenek vagy másként, más időben léteznek, léteztek a karácsonyi kántálástól a maszkurázáson, juhmérésen át a májusfa állításáig. Sok-sok érdekes dolgot mondtak el az emberek a novemberi napsütésben tündöklő időben, a jéghideg templombeli istentiszteletet követő beszélgetésen. Egy kicsit a fonóban éreztem magam, elő is került hamarjában egy szépen faragott guzsaly meg a hozzá tartozó fonókerék. Sőt, egy gólyaláb is, s a gondnok még fel is tudott állni rá. Annak idején ezen jártak a térdig érő sárban iskolába, de használták a felnőttek is.

Van a világon, a Székelyföld szélén, a Mezőségen egy kis falu, Oláhdellő, amelyik pillanatok alatt beférkőzik az ember lelkébe szíves lakói által.

Egy bánatuk van csak, főleg az asszonyoknak: hogy sosem szerepeltek a tévében. Tévések, mi lenne, ha elmennétek hozzájuk?

 

Kuti Márta

Megtekintések: 134

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Győrffy János Február 8, 2013, 8:05pm

Kedves Márta

Irta:,,Van a világon, a Székelyföld szélén, a Mezőségen egy kis falu, Oláhdellő, amelyik pillanatok alatt beférkőzik az ember lelkébe szíves lakói által."

Szépen fogalmazott LÉNYEG, ami illeti az egész SZÉKELYFÖLDET.Meg kell ezt tapasztalni.

 Szeretettel  Gy.jános

E

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Február 8, 2013, 10:49am

Az ilyen kis erdélyi falvak bizony beférkőznek az ember szívébe, ha nyitott lélekkel közeledik hozzájuk! Legyen áldás a lelkes hívek és pásztoraik munkáján!

Hozzászólt Ozsváth Sándor Január 29, 2013, 2:27pm

Hál' Istennek, sok ilyen - az oláhdellőihez hasonló - fiatal tiszteletessel találkozom mostanában én

is, elsősorban a Partiumban (a bel-erdélyi helyzetet nem ismerem jól, mert ritkán adatik meg odáig "kalandoznom"). Nagyon sok múlik rajtuk meg a rátermett, agilis helyi tanítókon, tanárokon, hogy  magyarságunk és kultúránk megmaradjon!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek