Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Részlet a könyvemből. "Túrázók könyve, hasznos dolgok túrázóknak és mindazoknak akik szeretik a természetet"

AZ ELSŐ TÚRA

 

Beleuntál a vasárnapi laza, látogatásokba, az "unalom-szórakozásba". A heted mozgalmas de a vasárnapi testi és szellemi semmittevés mintha még jobban kifárasztana. Magad sem tudod, hogy mi az, ami nincs rendjén, de a hetedik nap pihenése fáradttá, szórakozása elégületlenné tesz. Röviden: szeretnél egyszer belekóstolni abba a bakanccsal, hátizsákkal és sok-sok kilométerrel kombinált emberkínzásba, amely után olyan derűsen, vidáman, frissen és elégülten térsz haza?

De van egynéhány dolog amit érdemes betartani.

Először is: a túratábor nem kaszt és a túrázás nem vallás. Mi nem istenként imádjuk a természetet, de imádjuk a szónak olyan értelmében, ahogyan például asszonyt tud imádni a férfi. De meg ne rémülj: a természet sohasem él vissza ezzel a hódolattal.

Másodszor: a túrázás nem csak sport és a mi vidámságunkat össze ne téveszd a sportpályákról kitóduló tömeg lármás jókedvével. Ott vagy sportolnak, vagy néznek az emberek; a hegyek között sportolnak is, néznek is, épülnek is, gyönyörködnek is, és - még belépődíjat sem fizetnek.

Harmadszor: a túrázást nem kell, helyesebben nem lehet tanulni; semmi esetre sem kell hozzá például edző. Hogy mennyi az elég és mennyi a sok, azt majd megmondja hétfőn az izomlázad. Ha fel tudsz lépni egy lépcsőfokot mindössze egy kéz segítségével, akkor nincs semmi baj.

Negyedszer: a túrázásban nem a sok-sok kilométer a fontos. Aki kilométerek után számolja a jó túrázót, az nyugodtan számolhatja a szavak száma után a jó cikket vagy a jó novellát is.

Ötödször: a fölszerelés? - Elsősorban tiszta szív, egészséges lélek és vízzel telt kulacs; másodsorban nem kényelmetlen és nem divatoskodó ruházat és célszerű cipő és végül valami, amiben az ebéded, uzsonnád is magaddal viszed. Lehetőleg nem utazókoffer, mert az kényelmetlen.

Hatodszor: hogyan viselkedj? - Az erdőben senki sem lát., de éppen azért viselkedj úgy, mintha minden fa mögül Téged lesne valaki. Viselkedésedben vidd magaddal a minden más vonatkozásban otthon hagyott kultúrát! - de erre lehetőleg ne keress példát az úton szembejövő társaságoknál!!

Te bizonyára csodálkozol - én szomorkodom. Te csodálod, hogy ilyen véleménnyel vagyok a kirándulókról és nékem szomorúságot okoz, hogy ilyen véleménnyel kell lennem róluk. Ezért már most kérlek: ne tekintsd példáknak a kirándulókat! Nekik szabad: ők csak kirándulók! - de Neked nem szabad, mert Te túrázó leszel!

És végül: hogyan kezdd el? Egyszerű nagyon. Reggelizz vasárnap korán és a délelőtt első órájában menj ki a Délhegy irányába. Ha a Veresvirág panzió mögötti kis emelkedőn balra felfelé vezető úton elindulsz a Délhegyútja kék ponttal , majd kék háromszöggel jelzett úton, csakhamar magad mögött hagyod a jellegzetes, „kissé zajos” csomafalvi vidéket.  Lassan elmarad a zaj, elfogynak a látókörödből a házak és  belekerülsz a valódi erdő-hangulatba. Az úton; ha elfáradsz, megpihenhetsz. Majd ahol az út erősen emelkedik, letérhetsz a Délhegy csúcs felé (kék háromszög), vagy továbbmenve a kék sáv jelzésen, gyönyörű kilátásban lesz részed.

Itt meg kell állni!

Előtted terül el az egész Gyergyói medence. Az összes települést látod s ha tekinteted északra vagy keletre téved, áttekintheted a gyergyói és a Kelemen havasok legszebb részeit.

Ha innen tovább folytatod utad, a Faragó mezején megpihenhetsz. Induláskor a kék pontot követed és csakhamar eléred a Csaták útját, ahonnan fenséges kilátás tárul eléd, előtted terül el az egész gyergyói medence. Innen tovább menve, egy jó másfél óra múlva eléred a Nagy Loki kiágazást, de ki ne hagyd a „Kőzúgót”. Ha szépen, lassan gyönyörködve jöttél és pihentél is itt-ott, akkor itt nyugodtan bevárhatod az estét! - Érdemes!

Az alkonyat lassan ereszkedik alá a medencére és egyszer csak kigyullad egy kis mécses valahol: az első lámpa. Nem sokáig árválkodik; egy-két negyed órán belül már ezer szemében gyönyörködhetsz a medencének. Ne siess innét! Lassan elcsendesülnek a kavicsos utak, megfogynak a látogatók és lassan egyedül maradsz a Görgényi havasok egyik legszebb peremén. Élvezd a csendet, bámuld meg a csillagos eget, - rájössz majd, hogy itt még az is szebb - gyönyörködj a kivilágított medence településeiben és ne félj a sötétségtől, hiszen holdvilág van és olyankor soha sem lehet koromsötét.

Innen igazán minden út Rómába, azaz haza vezet. Vágj neki, jó órán belül eléred a falut. Szászfalun át a Maros hídhoz érsz, s pár lépés után a központba . Mindenütt kedves emberekkel találkozol. Ne vágj csalódott képet: nem nagy túra, az igaz, de szép; és ne feledd, amit már mondtam, hogy nem a kilométerek száma után mérik a jó túrázót. Szép és kellemes napos túra, amelyik Neked, kezdőnek nagyon jó ízelítőt fog adni a túrázásból.

Megtekintések: 92

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kenesei Aurélia Július 30, 2013, 3:09pm

..indulnék ha magatokkal vinnétek!!!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek