Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Együttműködés helyett széthúzás. Mit látott Szacsvay Imre a nagyváradi magyarok március 15-i ünnepségén?

 

Ma reggel szokatlan nyüzsgés zavarta meg lakhelyem, a Körös-part csendes sétányát. Minden évben eljön az a nap, amikor szorgalmas kezek letakarítják az egy év alatt összegyűlt galambürüléket öreg fejemről. Közeleg a nap, a nagybetűs, megmosdatnak, ünneplőbe öltöztetnek.

 

Nem tehetek róla, de megint az az örömteli izgalom vesz rajtam erőt, amelyet már sok-sok éve ismerek. Azt is tudom, hogy néhány nap múlva ismét a csalódás fog eluralkodni a lelkemen. A forradalom után meghaltam a szabadság álmáért, és azóta is minden évben, újra és újra meghalok.

 

Minden évben eljönnek hozzám Nagyvárad magyarjai a kegyelet és az emlékezés koszorúival, pártállásra való tekintet nélkül. Körüljárnak, megnéznek, megérintik kő testemet. Próbálják felidézni ki is voltam és sokszor emlegetik, hogy csak egy tollvonás volt a bűnöm. Szemem reménykedve pihen meg a futkározó gyerekeken, akik a jövő és a szabadság letéteményesei. Pártzászlókkal szaladgálnak, játékmackó helyett. A jövő stimmel, valóban ők azok, de a szabadság…?

 

Maradék reményem is elszáll, amikor gyors, fekete masinákon megérkeznek a nyakkendős politikusok. Ők azok, akik képmutató szónoklataikkal darabokra vágják az egyszerű népet.  Ők azok, akik a megfogyatkozott, maroknyi magyarságot is megosztják. Ha nem lennék szobor, elmennék innen, mert ez nem rólam szól, eszköznek tekintenek csupán. A szabadság eszméje, amelyet képviselek, bilincsbe verve vonaglik pártérdekek és hatalmi harcok között, kenetteljes politikusok száján.

 

Záróakkordként – nagy ijedelmemre – galambokat eresztenek ki fogságukból, és csak arra tudok gondolni, hogy e cselekedet következményeit a fejemen fogom érezni ismét. Holnap is gyertek és mossatok le, ne büdösödjek jövő márciusig! Takarítsátok el a szemetet, amit hoztok, okoztok egész évben. Akad még letakarítandó terület…

 

Később a fáklyás menet látványa megvigasztal. Kő lábam megmozdulni érzem, amikor látom, hogy a nép ismét egy nagy egységbe tömörül, megtalálják egymás kezét és ismét egy testként vonul végig az úton, mert tudja, itthon van. Magasztos pillanatok ezek.

Aztán vége lett a megemlékezésnek, a politikusok méltóságteljesen elvonulnak, az emberek szétszélednek, és visszatér a Körös-part békéje.

 

Egy évig vajon kinek fogok eszébe jutni? A galamboknak…

 

Megtekintések: 88

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Tállai Enikő Március 19, 2012, 3:32pm

Boglárka egyetértek az írásoddal; sajnos a "megfogyatkozott, maroknyi magyarságot is megosztják"...

Hozzászólt Ozsváth Sándor Március 18, 2012, 8:04am

A "debreceni"  Szacsvay köszönti a váradit, háta mögött a 'tollvonás' színhelye, a Nagytemplom, mellette Könyves Tóth Mihály és Perényi Zsigmond. Ők valamivel bizakodóbban tekintenek le reánk...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek