Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A kalendáriumi regula szerint:

Lőrinc napja ha szép / Sok a gyümölcs és ép.

gyümölcsöző.jpg

Viktor napja is szeptember 5-ére esik, erre is van időjós szólás- ez persze Lőrinccel szabadon behelyettesíthető:

Ha Viktor  napján szép idő van, hosszú lesz az ősz.

 

Ezt ígérik 2015-ban Lőrinc/ Viktor napjára:

Éjszaka egy kiterjedtebb csapadékmező érheti el hazánkat, ekkor sokfelé valószínű eleinte zápor, zivatar, majd akár jelentős mennyiségű eső, beágyazott záporokkal. AKKOR MOST MILYEN LESZ AZ ŐSZ? - Hamarosan kiderül....

lotsoffood.jpg


LŐRINC A  HATÁRNAP:

A naphoz kapcsolódó összes hiedelemben az őszre forduló természet jelenik meg: úgy tartják, hogy ha ekkor szép az idő, hosszú lesz az ősz, a szegedi nép szerint Lőrinc után a fa abban az esztendőben már nem fejlődik tovább. Ezen a napon kezdik szedni a krumplit, ekkor mászik odvába a kígyó. Érdekes, hogy ezek az időjóskások az augusztusi Lőrinc naphoz is " hozzátapadtak", de a szeptemberi, kevésbe ismert Lőrinc naphoz tartoznak.

 watermelon1.jpg

Lőrinc belezavar a dinnyébe!

A közhiedelem szerint a dinnye e naptól kezdve már nem olyan finom, mert lőrinces, merthogy a névnapos belepisil. „Ha Lőrinc-napon esik, a sárgadinnye magja, belső része mind lucskos lesz.” Az Ipoly menti falvakban az uborkára is vonatkoztatták a dinnyével kapcsolatos megfigyelést.  Sőt, egyesek szerint Lőrinc-naptól nem tanácsos már a folyókban fürödni

A dinnyére, a fa növekedésére vonatkozó bölcsességek, meg hogy már nem jó a patakokban fürdeni,   a szeptemberi Lőrinc napra vonatkoznak, most már tényleg vége a meleg napoknak.

Ki volt Lőrinc?

 

Szent_Lorinc_vertanu.jpg

 

Szent Lőrinc a legendája szerint II. Sixtus pápa diakónusa volt. A pápa, mikor elfogták, Lőrincre bízta az egyház kincseit azzal, hogy ossza széjjel a szegények között, közben azért azt is megjósolta, hogy három nap múlva ő Lőrinc is mártíromságra jut, úgyhogy igyekezzen. Lőrinc  a pápa végakarata szerint cselekedett. Amikor őt is letartóztatták, és az egyház értékeit rajta követelték, a szegényeket vezette a bíró elé, mondván: Íme, az egyház vagyona!

Lőrinc  ezért kegyetlen halált szenvedett: rostélyon sütötték meg, attribútuma is a boronára emlékeztető rostély.

 Állítólag,  amikor már a roston jón ideje pirult a roston, így szólt hóhérához: „Az egyik oldalam már megsült, fordíts a másik oldalamra!"

 A történetből adódik, hogy Lőrinc a tűzoltók, a tűzzel foglalatoskodók (cukrászok, pékek) védőszentje, s égési sebek gyógyulásáért is fordultak hozzá. De a könyvtárosoké is valami miatt.

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://netfolk.blog.hu/2013/09/04/lorinc_ez_mar_a_dinnye_vege

Megtekintések: 280

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek