Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

SZILÁGYSÁGI, ZILAHI, EMLÉKEIM, IDÉZETEK.....5.

Az ''ALMA MATER''....a régiek igy emlegették, ünnepélyesen és kegyeletesen, azt az iskolát /vagy egyetemet/, amelybe jártak, vagy amelyben tanulmányaikat végezték.Latin kifejezés, annyit tesz: ''tápláló anya'', ma már ritkán használják.

Ez az én iskolám, / 1957-ben ballagtam/, a mi iskolánk.......

Megpróbálok, néhány sort idézni, László László könyvéből : '' De la colegiul reformat - la C N S '', mely románul jelent meg, de igéret van arra, hogy magyar nyelven is kiadják , annak is a tartalmi összefoglalójából, : '' A ZILAHI REFORMÁTUS KOLLÉGIUMTÓL - A SILVANIA FŐGIMNÁZIUMIG''.

'' Zilah és Szilágy megye /Szilágyság/ legrégibb középiskolájának kezdetei a XVII. első felére nyúlnak vissza: 1646-ban már működött a zilahi református gimnázium. Ettől az évtől ismert az első rektor neve és a felsős diákok névsora, aki nevét beirták az iskola matrikulájába /anyakönyvébe/ , akik ezzel vállalták, hogy betartják az iskola törvényeit. Kezdetben az iskolában a tanitási nyelv a latin volt, majd a magyar, s a múlt századtól a román és magyar.

Az iskola alapitója és támogatója a zilahi református egyházközség volt, majd később - a XIX. második évtizedétől - az Erdélyi Református Egyházkerület /Püspökség/ mellett műkődő Főkonzisztórium / Egyházi Főtanács/ alárendeltségébe került, de fenntartásához továbbra is hozzájárultak a zilahi és szilágysági reformátusok. Tehát jó három évszázadig, a kollégium református felekezeti középiskolaként működött, egész az 1948-as államositásig. Ekkortól vált magyar tannyelvű állami iskolává, amelyet 1960-ban egyesitettek Zilah román tannyelvű középiskolájával.Azóta két tagozaton: román és magyar osztályokban folyik a tanitás.


Az idők folyamán az iskola neve többször változott: kezdetben Evangélikus-Református Gimnázium vagy Főtanoda majd Kollégium volt. 1903-tól, amikor a jelenlegi három szintes főépület elkészült, akkortól az államositásig a Wesselényi Református Kollégium nevet viselte. /Hálából azért, hogy a Wesselényi család hosszú időn keresztül a kollégium egyik legfontosabb támogatója volt./ 1953 - 1965 között Ady Endre nevét viselte a középiskola, majd egyebek mellett volt még Matematika-Fizika Liceum, Elméleti Liceum és 2001- től a Silvania Főgimnázium nevet viseli.


A több mint három évszázados története során, az iskola a környék fontos művelődési és oktatási központja volt és ez maradt a XXI. századra is. Igen sok neves személyiség tanult itt egykor, kik közé tartozik: a költő Ady Endre, Biró Lajos tudós-utazó-felfedező, Iuliu Maniu politikus, Románia volt miniszterelnőke, Gyarmathi Sámuel - nyelvész, tudós professzor, aki egy ideig tanitott is a kollégiumban. Továbbá Balaskó Nándor szobrász, politikusok : Szikszai Lajos, Kun Béla, Victor Deleu, Iulian Andrei Domsa, Márton Gyula nyelvész, Zörgő Benjamin pszichológus, Petri Mór iró-történész és mások. A diákokat számos kiváló tanár, tudós professzor tanitotta, mint például: Gyarmathi Sámuel, Salamon József, Kincs Gyula, Szabó T. Attila és mások.''



Megtekintések: 216

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dobrai Zoltán Október 25, 2010, 2:21pm
Van egy város

Dobrai Zoltán 2007.10.26.


Ott,Erdélyben van egy város,
Ő fellát a Terbetrére,
Mint Istenek szent hegyére!

Nekem nagyon kedves, áldott
Nincs más ilyen bár hol járok ,
Csak ne fogná soha átok.

Fent a csúcson ott vagyok én,
Lelkem pihenni jár oda,
Mert nekem csak az a haza!

Mondhatjátok magas s csúnya,
Terbete hegyének csúcsa,
Gyűlölni nem tudom soha….

Ha Hellásznak szép a tenger,
Nekem szebb a hegy s a város,
Szép ha még nem is lakájos.

Sok szép emlék, sok szép lány,
Ott vannak kocka köveken,
Ma ott járok én csendesen!

Régi város , régi én is,
Álmaimban ott bolyongok,
Nem ifjan de még is boldog!

Évszakok jönnek és mennek,
Mindegyik csodás szívemnek,
Mert örökre azok lesznek!
Hozzászólt Nagy Magdolna Október 21, 2010, 8:43pm
Köszönjük, hogy a híres almamater (volt iskolád) történetét velünk is megosztottad.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek