Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

A minap lustálkodás közben váltogattam a tv-csatornákat, remélve, hogy találok valami értelmes műsort a kábeltévé szolgáltató bőséges kínálatából. Az első csatornán erőszakos, tolakodó női hang ordítva próbált rábeszélni egy könnyen felvehető bankkölcsönre, amit még házhoz is hoznak. (A kamat kockázatairól és mellékhatásairól az apró betűs részben olvashatnak). A következő reklámból megtudhatjuk milyen vény nélkül kapható gyógyszerek állíthatják vissza a férfiak önbizalmát, aztán a nőkét, majd a gyerekekét. Arra a következtetésre jutottam, hogy nem az AIDS, a rák, az AH1N1 a gyógyszeripar kutatásainak legsürgetőbb tárgya, hanem a prosztataproblémák, hüvelygomba, székrekedés és fejtetű. Ezekre viszont több megoldást is kínálnak, recept nélkül és az árak diszkrét elhallgatásával.

Inkább csatornát váltok, de bár ne tettem volna! Itt népes család várja lélegzetvisszafojtva a DNS-teszt eredményét. (Ha mégsem derül ki, ki az apa, mert hát nagy a falu, akkor a csatorna fizeti a vizsgálat díját, ha meg igen, akkor is). A feszültség szinte tapintható, nem is bírom tovább, gyenge idegrendszeremre való tekintettel továbbkapcsolok. Egy háborús övezetbe csöppenek, fegyverropogás emeli amúgy is magas adrenalin-szintemet. Állig felfegyverzett marcona hős győzi le egyedül a mezítlábas, buta, ellenséges sereget. Győz az igazság, az amerikai demokrácia és kapitalizmus. (Amióta mi is a nagy nyugati akolban bégetünk, számítanak önkéntes jelentkezésünkre, ezért jutányos áron mérik nekünk az akciófilmeket, hátha segítünk erőszakkal boldoggá tenni a primitív olajfúró népeket) Sosem voltam katonaköteles, úgyhogy váltok. Hopp, egy kvízműsor! A feladvány: alkossunk értelmes szavakat az „L” és „Ó” betűkből. Segítség: két megoldás van. A megnyerhető összeg a havi fizetésem kétszerese. A bolondnak is megéri betelefonálni! (A telefonszámla a fizetésem négyszerese lenne).

A következő adón ismét előnyös hitelhez akarnak juttatni, ehhez Rómeót és Júliát hívták segítségül. Kicsit mellényúlt a reklám kiagyalója, hiszen e két fiatalon meghalt hőssel egy banknak sem érdemes hosszú lejáratú hitelszerződést kötni. A drámai hangulatot enyhítendő, nagyon is prózai, undorító férgecskék kiáltoznak segítségért a WC pereme alól, miután a szorgalmas háziasszony betáncolt tűsarkain egy doboz baktériumölő szerrel.

Inkább nézem a teleshop-ot. Itt egy újabb csodagép: mindent vág és reszel, becsavarja a villanykörtét, és nem csak megfőzi reggel a kávét, hanem ágyba is hozza nekem. Az ára olyan sok számjegyű, hogy ki sem tudom olvasni, de az biztos, hogy 999-re végződik.

Megnyomom a távirányító gombját, máris egy celeb konyhájában vagyok. A szobából sztárkollégák affektáló, egymást túlkiabáló zsivalya hallatszik ki. Szerencsére nem látják, hogy a konyhában a család macskája a főkóstoló és, hogy a műköröm beleesett a levesbe.

Elszaladt az idő. Este van. Kultúréhségem megmaradt, de érzelmileg fel fogok töltődni, hiszen szurkolhatok egy nagy művésznek, hogy rátaláljon az igazira. Ez olyan romantikus! Illúzióimat azonban hamar lerombolták a feleségjelöltek. A vőlegény épp intelligencia tesztjeiket elemzi. Szerencsére mindegyiküké negatív.

Kikapcsolom a tv-t és eljátszadozom a gondolattal, hogy átkapcsolok egy nemlétező csatornára, ahol a bankhitelt Matuzsálemmel népszerűsítik, sőt én is kölcsönadhatok az államnak, a kamatokat ezegyszer én kapjam. Itt nézhetek hiteles tudományos műsorokat. A beszélgetős műsorokban tudósok és művészek osztják meg velünk gondolataikat. Nézhetek színvonalas műveltségi vetélkedőket, színházi előadásokat.

Ha jól belegondolok, olyan csatornát szeretnék nézni, ahol nem akarnak manipulálni, szófogadó fogyasztót nevelni belőlem, ahol nem akarják elhitetni velem, hogy csak akkor lehetek menő ha sokat költök és nyakig eladósodom. Nem akarom az aktuális politikai érdekeket szolgálni és két hosszú reklámblokk közt egy rövid kommerszfilmet nézni.

Ilyen csatorna sajnos nincs, mert a minőség, a kultúra és a hiteles hírközlés nem kifizetődő. Még csak tizenkilenc éves vagyok, örök optimista ámde nem hülye, úgyhogy türelmesen várom álmaim tévéadóját. Addig is kézbe veszek egy könyvet és olvasok…

 

Megtekintések: 50

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Modi Dezsö Június 2, 2011, 11:23am

Igazad van Boglárka, egy könyvet olvasni még mindig értékesebb mint a tv, én egy kissé tévhitnek tartom azt hogy kötelezö tv-t nézni ,itt már azt tanitják az iskolába hogy napirenden légy a politikai eseményekkel és a hétköznapi élettel. Nekünk valamikor még kötelezö háziolvasmányunk volt amire még ma is emlékszem.

Amugy engem nem zavarnak a reklámok és szeretem a tv készüléket mert virágot lehet ültetni rá (a régire)

az ujak már arra sem jók.....................!

Hozzászólt Cseh Tamás Június 1, 2011, 9:25pm

Kedves Boglárka!

-Ez zene füleimnek(ez a pozitív suttogás).

-Köszönöm. Minden jót kívánok.

-Ami a TV műsorokat illeti,válogatva kell nézni,én úgy szoktam. néha egy kis híradó,egy-egy film (nem sorozat) és kész. Semmi való Világ a Tv-ben az elég az életben.

Hozzászólt Benczi Boglárka Június 1, 2011, 6:55pm

Akkor nem vagyok egyedül Kedves Sylvia, hátha valóra válik az álmunk egyszer:)

Kedves Tamás, nagyon jól esik, hogy várod, folyamatban van, megsúgom neked :)

Hozzászólt Halász Sylvia Június 1, 2011, 6:47pm

Kedves Boglárka!

Én 61 éves  braziliai  hegylakó  vagyok és én is türelmesen várom  a minöséges TV csatornát...

Hozzászólt Cseh Tamás Június 1, 2011, 6:40pm
várjuk a többi jó írást,ígéretedhez híven.
Hozzászólt Benczi Boglárka Május 31, 2011, 2:02pm
Nagy köszönöm a kedves hozzászólásokat, igyekszem továbbra is jókat írni Nektek :)
Hozzászólt gyuge erzsebet Május 31, 2011, 1:50pm
Jol irsz! Tetszik! Szivesen olvasom irasaidat! Csak igy tovabb!!!
Hozzászólt zachari ilona Május 27, 2011, 8:57pm
nagyon tetszett es nagyon igaz ahogy meg irtad
Hozzászólt Bartha Istvan Május 27, 2011, 9:29am
Tetszik !
Hozzászólt Cseh Tamás Május 25, 2011, 6:52pm
Sajnos nagyon sok embert már nem kell butítani a VV-vel,mert már azon a színten vannak,vagy alatta.Kár.

Hogyan segíthetsz?

vagy

vagy

PayPal és bankkártya

 vagy

adományozok


Banki utalással

magyarországi átutalással
Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany[kukac]erdelyimagyarok[pont]com email címre!

© 2020   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek