Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A Kanadai Magyar Kultúrközpont válasza a 2010. február 8-án a dunatv.hu portálon megjelent összeállításra

Toronto, 2010. február 11.

Szétesik a torontói magyar közösség?

A Magyar Házra kitették az eladó táblát. Az embereket pedig nem érdeklik a rendezvények.
Szerző: Szabó Zoltán Forrás: nowtoronto.com 2010.02.08. hétfő 16:54

A torontói Magyar Házra a napokban kirakták az eladó táblát. Illyés Lehel ifjúsági és sportigazgató szerint miközben a magyar kultúra népszerűsítéséért küzdöttek, a ház egyfajta viharmadárrá vált a helyi magyarok számára. Erről írt a nowtoronto.com hírportál.
"A közösségnek gyarapodnia kellene. Kaptál 60 ezer tagot, ám a rendezvényeken mindössze 20-an vesznek részt. Az emberek nem jönnek el, nem érdekli őket" - mondja.
A jelenlegi épületre évente hat számjegyű összeget kell költeni, nemrég például a sérült tető miatt beszivárgó víz kárt okozott a könyvtár kiadványaiban. Emellett az ablakokat is meg kell javítani.
Az ingatlan értéke az utóbbi időben jelentősen megnövekedett, mely elsősorban a környékbeli fejlesztéseknek volt köszönhető. A szervezetnek pedig mindenképpen szüksége van az értékes terület eladásából befolyó készpénzre. Illyés Lehel most abban bízik, hogy az 5,7 millió dollárra becsült ingatlan eladásából új életre kelhet a közösség is. "Elkeseredetten küzdünk a megújulásért. Létezésünk egyik útelágazásához értünk" - közölte Jordán Emőke, a Magyar Ház tanácsadó igazgatója.
- Nem vagyunk összetartóak. Itt a magyarok "szigetekben" élnek - jegyezte meg a cikkben Tony Kez, a Magyar-Kanadai Kereskedelmi Kamara elnökhelyettese. A szervezet ugyanakkor anyaországi támogatásra vár, remélve, hogy a magyar kormány valamiképpen hozzájárul majd a magyar üzletek beindításához Kanadában. Ugyanakkor azok az erőfeszítések sem voltak túlságosan sikeresek, melyek során a Magyarország felé irányuló vállalkozásokat ösztönözték.

Kezdjük mindjárt az alcímben közölt hírrel: A Magyar Házra kitették az eladó táblát.
Valóban, megtörtént: végre kint van a tábla: Eladó.
Ahhoz azonban, hogy erre sor kerüljön, hosszú hónapok előkészítő munkájára volt szükség. Először felméréseket végeztünk, kérdőíveket küldtünk ki a tagságnak, hogy megtudjuk, mit igényelnek, javaslatokat kértünk, amelyek figyelembevételével nekiláthattunk egy stratégiai terv kidolgozásához. Ennek a tervnek a pontjait a Torontóban és környékén élő, a kanadai társadalomban a legmesszebbmenően megbecsült magyar szakemberekből alakult csoportok dolgozták ki – önkéntesen, semmiféle anyagi támogatást vagy viszonzást nem várva és is nem kapva. A felmérésekből is kiderült, hogy a Magyar Ház mai fizikai állapotában már nem felel meg a közösség igényeinek, mert megöregedett, csak hatalmas pénzösszegekkel tartható működésben, romlása azonban nem állítható meg. A közgyűlésen a tagság egyhangúlag a házcsere mellett döntött, ezt szavazta meg.
Hogy hol találjuk meg azt a helyet - telket, épületet, amelyre a megváltozott körülmények között szükségünk van, azt megint nem a véletlen dönti el. Egy kiváló szakemberekből álló bizottság feladata ennek a sorsfontosságú kérdésnek a megoldása, miközben természetesen követik a stratégiai tervet.
Erre a közös gondra utal a tudósító első mondata, amit azonban módosítanunk kell, mert nem viharmadár, nem is károgó varjú jelképe a Ház, hanem a magyar kultúra megtartásának színhelye, közös vagyon, amivel csak rosszindulatú rágalom szerint nem sáfárkodik tisztességesen a tagság által megválasztott vezetőség és igazgatói testület. Talán ezt akarta közölni a NowMagazine-ben megjelentetett interjú egyik alanya, a Magyar Ház ifjúsági és sportigazgatója, Ilyés Lehel is, de vagy nem fogalmazott jól vagy a cikkíró rosszul értelmezte a szavát, ami aztán magyar fordításban egészen visszájára fordult.
Panaszként hangzik el, hogy a rendezvényeken alig jelenik meg 20 ember. Az emberek nem jönnek, mert érdektelenek.
Sajnos, azt kell mondanunk, hogy az ifjúsági igazgató legfeljebb csak a saját rendezvényeire utalhat itt, nem általánosíthat. Mert ha csak a legutolsó nagyszabású rendezvényeinket tekintjük, akkor is más a kép. Pl. a szilveszteri mulatságon 350 résztvevő volt, karácsony előtt az Attila Fias Trio dzsesszkoncertjére 275 jegyet adtunk el, előtte megemlíthető a teltházas Balogh Kálmán-hangverseny, a középkori vacsorával egybekötött Montanaro-koncert, a Borkóstoló, a Kormorán Memory Band előadása, Hegedűs Endre, Szabó Sándor, Szokolay Balázs hangversenye. Magyarország legjobb mesemondóját, Berecz Andrást közel száz ember hallgatta áhítattal, az irodalmi estjeink a világban megszokott létszám előtt zajlanak - ilyen volt Sajgó Szabolcs szerzői délutánja a Kaleidoszkóp Irodalmi Kávézó szervezésében -, a Magyar Ház Színjátszóköre januári előadásának, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül c. darabnak a sikere akkora volt, hogy más városokba is meghívták őket –, a Kodály Tánccsoport immáron félévszázados évfordulójának megünneplésére készül. Kapásból talán ennyi is elég, hogy szemléltessük az itteni magyarság kultúra iránti érdeklődését.
Pontatlan az a fogalmazás is, hogy van 60 ezer tagunk. Nincs annyi. Nem is lehet. Viszont Torontóban és környékén él kb. 60 ezer magyar.
A hivatalos statisztikai adatokra alapozva elmondhatjuk, hogy a kanadai magyarság Ontarióban összpontosul!
Kanada legnagyobb városa, Toronto, egyben Ontario fővárosa is, amely Észak-Amerikában - gazdasági jelentősége alapján - második New York-nak tekinthető.
Ez a nagyváros és környéke Kanada szívcsakrája!
A magyar közösség a befogadó ország hivatalos megítélése szerint a békés integrálódás iskolapéldáját mutatja. Amellett, hogy igyekezett mindig az itteni társadalom hasznos rétegévé válni, a magyarság megõrizte nemzeti hagyományait. Kanada-szerte, de főleg Torontóban, minden egyházi felekezet megtalálható gondozott magyar templomokkal, ezek mellett azonban kultúrotthonok, irodalmi körök, művészegyesületek, félévszázados múltú tánccsoportok, énekkarok, jótékonycélú, tudományos és szakmai szervezetek fogják össze a magyarságot. Torontóban és környékén él a legtöbb magyar üzletember, magyar orvosok, állatorvosok gyógyítanak itt, magyar mérnökök terveznek, építenek, két magyar könyvesboltunk, magyar lakóházaink, magyar gyógyszergyárunk, bortermesztésünk és üzleteink, éttermeink vannak, köztük olyan is, amely félévszázados múltra tekint vissza. A torontói magyarság szakmai rétegének a súlya akkora, hogy - Kanadában egyedülállóan – egy közel 200 oldalas magyar telefonkönyvünk van, az ú. n. Business Directory.
Aligha létezik kanadai egyetem és főiskola, amelyen ne tanítanának világszerte szaktekintélynek örvendő magyar professzorok, tudósok, kutatók. A Toronto-i Egyetemen magyar nyelvet, irodalmat és történelmet oktatnak, itt mûködik a Hungarian Research Institute, és létezik hétvégi magyar középiskola a minden helységben működő hétvégi magyar ovódák és iskolák mellett.
Torontóban található többtízezer kötetet számláló könyvtárával és múzeumával, valamint állandó képtárával a nyugati emigráció legnagyobb kultúrközpontja, amelyben élénk kulturális és közösségi élet folyik, és amelyben olyan személyiségek is megfordultak az utóbbi években, mint Orbán Viktor miniszterelnök, Sólyom László magyar köztársasági elnök.
Csak Torontóban található élő magyar nyelvű rádióadás és magyar nyelvű TV-program, amit az ország nyugati oldalán is hallgatnak, néznek.
Itt jelenik meg Észak-Amerika egyetlen kulturális folyóirata, a kétnyelvű Kalejdoszkóp, és a két magyar hetilap, amelyeket nemcsak Kanadában, de az Egyesült Államokban, sőt az óhazában is terjesztenek, olvasnak. A torontói egyetemi könyvtár hungarika gyûjeménye 30,000 kötet körül mozog. Hasonló könyvállománya van a torontói városi könyvtárnak is, amely 200 oldalas külön nyomtatott katalógusban közli magyar gyûjteménye adatait. A Kanadai Országos Könyvtár többezer kötetre terjedõ hungarika gyûjteményt tart számon.
A torontói magyar közösséget tehát nem fenyegeti a szétesés veszélye, mert van annyi életerő benne, annyira erős identitástudata, hogy nem engedi magát felszívódni, megsemmisülni. A torontói magyar közösség az egységes magyar nemzet tagja, amelyik mindig segített és segít az otthoni nemzettestvérein, ha másként nem, legalább morálisan. Azt viszont nem szívesen veszi, ha rossz hírét költik.


Szabó Katalin elnök Dancs Rózsa sajtóigazgató
Kanadai Magyar Kultúrközpont
840 St. Clair Ave. West
Toronto, Ontario
Tel.: 416 654 4926
www.hccc.org

Megtekintések: 208

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt platz otto December 25, 2010, 1:12pm
idegenben keseru a siras idegenben maskent fuj aszel de mindig duruzsol a lelkedben egy hang es azt mondja szulofolded mindig visszavar , mert erdely a te szent szulo hazad
Hozzászólt Bálint Mária December 13, 2010, 3:15am

 

Gratulálok az íráshoz és méginkább a munkátokhoz! Ez akkor is eszembe jutott, amikor először olvastam, ám csak most került rá egy kis időm. Reméltem is, hogy nem annyira rossz a helyzet, hiszen az a tapasztalatom az innen-onnan látottak alapján, hogy a többi külföldi magyar közösség is bírja még. Hogy alakult a Ház sorsa?

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek