Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Kedves Kollégák, örömhírt közlök (számunkra mindenképpen): minap a kolozsvári Kriterion Könyvkiadó gondos gondozásában megjelent Árkossy Istvánnal folytatott beszélgetőkönyvünk gyermek- és ifjúkorunk "utcáiról" - kinek, kinek a maga élményeivel, történéseivel. Egyrészt Bágyonból - Tordán és Nagysármáson át - Kolozsvárig, másrészt a kolozsvári Farkas utcából az ugyancsak kolozsvári Utunk szerkesztőség... Tudjuk, a beszélgetők mások gondjaira is hajlamosak figyelni. Ez esetben különösen...
Árkossy festőművész barátom nevében is szeretettel ajánlom. Tisztelettel: Bágyoni Szabó István


400 oldal
13X20,5 cm
KRITERION Árkossy István - Bágyoni Szabó István
Világ árnya, világ fénye

Beszélgetőkönyv
Az egykori Utunk szerkesztője, Bágyoni Szabó István, és ugyanezen lap grafikai szerkesztője, Árkossy István között megszólaló párbeszéd könyve ez a beszélgetőkönyv. Egymásnak írt, datált levelek formájában bontakozik ki kettejük története, mely a régi Kolozsvár története is egyben. A mozaikszerűen, kettejük párbeszédéből összeálló történet Bágyoni Kolozsvárra kerülésével, az 1950-es évekkel veszi kezdetét. Arról is szól ez a történet, hogy a művészet és az irodalom szemüvegén keresztül hogyan néz ki a korabeli Kolozsvár kulturális miliője. Két művész intellektuális utazását követhetjük nyomon e könyv lapjain
29,00 lej

Megtekintések: 70

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Nagy Magdolna Február 10, 2010, 8:18pm
Meretem remélni, h tordai lévén Istvánt bizton ismered. Felesége, Sipos Zsófi egyik testvérbátyja is neves kolozsvári történész, Sipos Gágor. Remélem jól emlékszem, mert ők négyen testvérek, és már nagyon régen volt a gyerekkori barátság Krasznán, Zilah mellett.
Ma boldogan megyek be a negyedik éjszakámra a Gyarmekotthonba, ahol dolgozom, Gencsapátiban.
Jó éjszakát kívánok!
Magdi
Hozzászólt Bágyoni Szabó István Február 10, 2010, 8:05pm
Igen, összefutnak a szálak: Bajusz István egyik kedves tanítványom volt a tordai LMV-ben (Liceul Mihai Viteazul), szakképzettségéhez nem fér kétség! A szakma nyilván tartja, díjazta is... Egyébként: könyvemet épp Zilahon nyomták!
B.Sz.I.
Hozzászólt Nagy Magdolna Február 10, 2010, 7:18pm
Kedves István!

Köszönöm a "kimerítő" választ, sajnos Teleki Éváig nem értem el. A Feleséged gyökereit így sem ismerem, nem emlékszem erre a névre.
Tordán is van egy szem ismerősöm, Bajusz István, régész, aki a lánykori barátnőm férje, és Zilahon élnek.
A könyvet minél előbb szeretném nagy kiváncsisággal forgatni.
Érdeklődésemmel örömöt szerezhettem, ez számomra nagyon jó érzés. Sajnos nem sok érdeklödő ember van manapság. Nehéz megszokni az itteni magyar lekezelő állapotot. Ezt útnakindulásunkkor nem így gondoltuk. 20 év sem volt elég ebbe beletörődni, elfogadni.
Tiszteletem

Magdi
Hozzászólt Bágyoni Szabó István Február 10, 2010, 6:57pm
Magda kedves, két "válasszal" tartozom: egyik Feleségem nagyenyedi gyökereivel, másik a Világ árnya, világ fénye c. beszélgetőkönyvvel kapcsolatos. Enyeden ma is élnek Sarkadiak. A Rózsák utcai fotóstúdiót - Sarkadi Károly fényképészmester (feleségem nagybátyja) műhelyét - mind a mai napig özv. Szabó Jánosné Sarkadi Didi vezeti. Nővére, özv.Marx Józsefné Sarkadi Manyi - úgyszintén szakmabeli - Marosvásárhelyen él... Feleségem (Vera) édesapja, Sarkadi Vilmos ugyancsak a Bethlen gimnáziumban végzett, de Tordára került, és ott alapított családot - majd 1940-ben átszöktek a "kolozsvári határon" magyar földre... Feleségem tehát Kolozsvárt született, és az akkori Mussolini úti Kós Károly tervezte ref. templomban keresztelték.
Gondolom, elég kimerítő voltam.
Ami a könyvet illeti: eddigi tudomásom szerint (nem egyszerű manapság a könyvterjesztés!) mind Kolozsvárt (a Szentegyház u-i magyar könyvesboltban), mind Budapesten megvásárolható (a Lövölde téri 4. szám alatti "Xantusz-boltban" mindenképpen... internetes elérhetőségük van!!! De talán az Írók Boltjában is.).
Köszönöm érdeklődésed, ezek éltetik az íróembert, és remélni szeretném, hogy a könyv április 22-i írószövetségi (Bp., Bajza u. 18.) bemutatóján majd dedikálhatom is.
Tisztelettel, szeretettel:
Bágyoni Szabó István
Hozzászólt Nagy Magdolna Február 10, 2010, 5:43pm
Meg fogom keresni ezt a könyvet, mert sok emlék fűz Kolozsvárhoz. Édesanyám a Farkas utcai kollégium lakója volt sok éven át a képző és utána az egyetemi évei alatt.
Nagyszüleim Kolozsváron éltek, néhányszor ott töltöttem a nyár egy részét.
Alig várom, h elolvashassam, remélem megkapom valhol.
Üdvözlettel
Nagy Pákai Magda
Hozzászólt Bágyoni Szabó István Január 16, 2010, 10:52pm
Kedves Katalin! Örömmel olvasom érdeklődő sorait, köszönöm. Egyelőre csak a "hencegő-példányok" jutottak el Budapestre, hozzánk, ám a Kriterion igazgatójának az üzenete megnyugtató: napok múlva már kapható lesz a könyv az Írók Boltjában (Liszt Ferenc tér - az Oktogon közelében) és állítólag a Helikon Könyvesboltban. Kíváncsi vagyok, sikerül-e hozzájutnia? ... Természetesen, a könyv keltette benyomásokra úgyszintén. Tisztelettel:
Bágyoni Sz.I.
Hozzászólt Dr Tóth Tonk Katalin Január 15, 2010, 4:57pm
Magyarországon valahol megvásárolható? Érdekes könyv lehet.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2022   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek