Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Információ

Kincses városunk: Kolozsvár

Bizonyára vagyunk jónéhányan e közösségben, kiknek egyaránt édes otthonunk a kincses város – akár, ha némelyeteket távolabbra is sodort az élet. Vagy olyanok, akik csak szívesen emlékeznek. Kerüljünk közelebb egymáshoz ebben a csoportban.

Tagok: 75
Utolsó aktivitás: Okt 3

A Szent Mihály-templom még a helyén.

A Mátyás szobor még a helyén.

A Szamos, a Házsongárdi temetõ

és a Farkas utca is még a helyén.

Lám a nyár is még nyárára esik,

és Kolozsvár is még Kolozsváron található.

Akik maradtunk még, itthoni magyarok,

még mindig magyarok vagyunk,

s kibírjuk ezt is-

Gondolom, ebben sincs semmi rendhagyó.

 

Molnos Lajos

Beszélgető fórum

Segitseg nyujtas

Lugosi Marta indította. Utolsó válasz Lugosi Marta által Aug 28, 2013. 11 Válasz

Hallo kedves Mindenki, kis kozvelemeny kutatas!!!!Szeretnek letrehozni egy csoportot aminek egyetlen celja lenne egymas segitese, egy hasonlo csoportra mint a Sohivatal amely csoport egymast segiti Magyarorszagon. Elkepzelesem lenne egy hasonlo csoport letrehozasa erdelyi magyaroknak. Nem penzrol van szo, hanem inkabb szolgaltatsok ingyen. Feliratkoznanak olyanok akiknek szukseguk van valamire es azok akik talan segiteni tudnanak. Pelda: A irja: szuksegem lenne egy 44 es meretu telikabatra, ha van valakinek egy feleslegben kerem  irjon. Vagy: B irja: szombaton Kolozsvcarra megyek, van heleym meg egy valakinek a kocsiban , szivesen elviszem.Lenne erdeklodes egy ilyen csopportra???Kerek mindenkit, ha lehet irjatok. Elore is nagyon koszonom: MartaFolytatás

.

Indította Ferenczy Enikő. dátum: Jún 8, 2011. 0 Válasz

Nem tudom, hogy írjak is valamit vagy a hallgatásom mindent elárul. Ritkán megyek Kolozsvárra, de ha a megyek, nagy fájdalmat érzek, hogy mennyire megy tönkre már semmi sem az, ami volt. Sajnos nem fejlődik egyre ízléstelenebb. Látszik, hogy kik uralják. Nem véletlenül, sosem volt honvágyam.Folytatás

Üzenőfal

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Kincses városunk: Kolozsvár –nak.

Hozzászólt Kilin József Attila Október 3, 2017, 8:55pm

Hozzászólt Kilin József Attila Szeptember 30, 2017, 6:34pm

Hozzászólt Gálffy Mária Szeptember 29, 2017, 10:47pm

Köszönöm,köszönöm a híreket és az időutazást.Nagyon jó volt látni a régi ismert helyeket,,az iskolámat,,egy  kicsit nosztalgiázni.

Hozzászólt Kilin József Attila Szeptember 29, 2017, 9:44pm
Hozzászólt Kilin József Attila Szeptember 29, 2017, 9:29pm
Hozzászólt Kilin József Attila Szeptember 12, 2017, 5:53pm

Hozzászólt Kilin József Attila Augusztus 16, 2017, 10:58pm

Hozzászólt Kilin József Attila Augusztus 16, 2017, 1:50pm

Nagyon köszönjük, ünnepeljünk hát! :)

Hozzászólt Szőcs Katalin Augusztus 13, 2017, 11:11am

Ünnepelünk.

A nyárhoz kapcsolódó természeti erők segítik a csoport- vagy népszellemet. Ilyenkor könnyebben lehet sátoros sokadalmakat, falunapokat, városnapokat, szereket tartani.

Az ünnep nemcsak a pihenést szolgálja. Az ünnepi jelleg annál nagyobb, minél nagyobb benyomás éri lényünket az öröm, belső béke, a harmónia, a szeretet érzésének elmélyülése felé.

Ünnep nélkül, de még inkább ünneplő lelkület nélkül napjaink érzelmi világa elsekélyesedik, üresebbé válik. 

. Egy közös éneklés különösen nagy hatással lehet ránk. A közösségi szellem is fény. Jung szerint a kollektív tudatalattival mind össze vagyunk kötve.

Sok hétköznapi történet arra utal hogy igenis bizonyos szinten együvé tartozunk: valakire gondolunk és megjelenik vagy felhív telefonon, megérezzük valakinek a tekintetét és arra fordulunk, ugyanazt akarjuk kimondani mint a másik stb.

Az ünnep, a meghitt pillanat olyan, mint a fény. Ránk süt és szeretet-meleget ad. A fénynek teremtő ereje van. A spiritulítás, tudatosság fény, mégpedig örömmel átitatott fény. Ennek az isteni élménynek a megtapasztalása után a hitetlenből hívő válik, és egész életvitele megváltozik.

A belső fény világít, melegít. A belső fény az életet adó fény érzékfeletti megjelenése. Úgy működik mint egy helyzeti energia. Mindent magába zár: ő a lélek fénye és melege, az értelem, a szellem, a teremtő szeretet. Fényt zár magába a fizikai élet is. Kapcsolat van az anyagi és a szellemi fény között.  Fénytől független létezés nincs. A külső fénnyel a fizikusok foglalkoznak. Belső fény nélkül nincsen összekötő és teremtő szeretet, nincs komoly művészet, komoly tudomány.

Az egyéni ember megnyilvánulásának útján jelentkező belső fény az öröm forrása. Az öröm érzése annál nagyobb minél többen vagyunk.

A sokadalomnál a teremtő szellemből eredő emberi lelkek összeadódnak. A közös óhaj teremtő erővel bír: “Az isteni eredet minden porcikája istenség. Teremthet bármit, amire ereje futja.” /1/.

. Íly módon támadnak istenei népeknek, nemzeteknek.”/1/

Több egyed közös óhaja teremtő erővel bír. “ Minden Isten olyan erős, / Mint amennyire hisznek benne, /Mint amennyire szítanak hozzá népei!”/1/.

A hun tanítás az összefogás fontosságára figyelmeztet: “Az oktalan kövesse az okosat, / Az okos a még okosabbat, / Csak egység leendjen, /Mert minden széthúzás / Az én erőimet gyengíti, / Ki oltalmazó Istenetek vagyok.” /1/     

  Az összefogás és a közös akarat egy népnek teremtő képességet kölcsönöz.. A közösségnek a jó irányban fejlődő szellemi ereje befogadja és javítja a fejlődő tagjait: “Hiszen ők is Istenből vannak, / S a szellemanyagukból / Sokat eggyé olvasztanak, /Abból istenség támadhat./ Ez az eszmék jó vagy rossz, / De nagy erejének magyarázata. /A vakhitek rontó erejének titka is ez.”/1/.   

  1. Máté I.: Yotengrit. I–II. Palatia, Győr, 2004.
Hozzászólt Kilin József Attila Augusztus 12, 2017, 11:41pm

Köszönjük szépen, nagyon jó felvételek! :)

Öröm látni, hogy más is aktivál ebben a csoportban. Bátorság, kedves csoporttársak, mindenkinek kell hogy legyen egy kedves emléke vagy fotója a kincses városról. :)

 
 
 

Hogyan segíthetsz?

vagy

PayPal és bankkártya


Banki utalással

magyarországi átutalással
Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany[kukac]erdelyimagyarok[pont]com email címre!

© 2017   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek