Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 Nyújtsd ki a kezedet… 

-Fehér Vasárnap, Húsvét II. Irgalmasság-

Szent János leírása szerint a húsvétot követő nyolcadik napon Jézus újra „eljön”. A megszeppent várakozók gyülekezetében, zárt ajtók mögött egyszercsak megjelenik, és megmutatja sebhelyes kezeit és oldalát. Leheletével a Szentlelket árasztja rájuk, békét hoz, és apostolaira bízza a bűnbánat szentségét. E szokatlan feltárulkozással korántsem akar semmit bizonygatni, inkább hitet ébreszt. Tamásban is. Aki ki tudja miért, nem volt jelen az első húsvéti találkán.

Tamás a különutas. A maga módján hívő, durcás keresztény iskolapéldája lemarad a találkozásról, és most saját, testre szabott bizonyítékra tart igényt. Igaz, mai ésszel mentegethetnénk: ő a karakteres, aki nem hisz el mindent oly könnyen. Nem ad a kósza hírekre és pletykákra.

Ajánlatos kételkedni, ha van bennünk alázat. Helyénvaló feltételezni, hogy megismerésünk állandó javításra szorul. Aki fejlődni akar, állandóan frissíti tudását. De kételyünk lehet önbecsapó is: ha a megismert igazság ellen tusakodunk, ha különbejáratú csodát várunk, ha igazunkat igazságként kisajátítjuk, s ettől nem tágítunk. Amikor félresöpörjük mások tanúságtételét, megátalkodunk a gyanakvások, az előítéletek és az általunk kialakított skatulyák börtönében.

A hit viszont bizalmon alapszik. A bizalmat a szeretet élteti. Jézus nem zárkózik el Tamás kérése elől, de nem is csinál rendszert belőle. Egy kicsit lepirítja „tamáskodó” tanítványát, de a többieket is neveli. Hagyja, hogy Tamás megérintse sebeit, hiszen azok gyógyító sebek, a megváltás örömhírét hordozzák. Nem kellene félnünk a sebek, a vér látványától, s akkor több hittapasztalatban lenne részünk. Jézus sebei azonosságát igazolják. A folytonosságot, hogy ugyanaz a Megváltó van köztünk, megdicsőülve, mentesen az anyag törvényeitől, mint aki a kereszten értünk vérét, életét adta.

A feltámadott nem lett újra a Föld polgára. Övéi között él tovább a Szentlélek által. Jelenlétét itt a földön, az általa szent leheletével létrehozott közösségben „tapogathatjuk ki”. Legyen helyén az eszünk és higgyünk a saját szemünknek, hisz egyházában mindenkit boldognak mond, akik vele nem érintkezhettek úgy, mint Tamás és társai. Jézus nem tesz különbséget azok között, akik vele együtt ettek és ittak, és azok között, akik tanítványai szavára hinni fognak benne. Kegyelme mindenkit képesít, hogy hite olyan szilárd alapokon álljon, mint azoké, akik fizikailag is látták őt.

A mi hitünk sem kevésbé értékes, mint a Tamásé. Sőt. Tulajdonképpen minden földi hitet mások tanúbizonyságán keresztül kaptunk. Ugyanígy van a természetfelettivel is. Emberi ész képtelen lett volna ilyet még kigondolni is, mint amit Jézus feltámadása jelent: adva van a bizonyosság, hogy életünk igazi értelme a feltámadás és örök élet! Nem enyészünk el a halállal. Jézus feltámadása a miénknek is záloga.

„Ugye, összerezzennénk, ha hallanánk hangját: Békesség nektek! Mert a béke vágya erős azokban is, akik a feltámadással mit sem tudnak kezdeni. Azokban is erős, akik a napokban kellemes ünnepeket kívántak egymásnak és nekünk. Egyáltalán nem kellemes ez a feltámadás! Felrúgja egész kispolgári világunkat, szokásainkat, búfelejtő ivászatainkat. Aki viszont közel engedi magához Jézust, azt ő is egészen közel engedi magához, mint Tamást. Érinthető, tapintható valóssággá válik” – írja keserédes humorral Kiss Ulrich jezsuita.

Amikor sebeket és halált látunk, hívjuk a feltámadottat, aki bennünket is vár a nyitott templomajtón belül. A közösségben, ahonnan Tamás is hitét kapta. Ne hagyjuk, hogy a kényelem, a félelem legyőzzön, otthon tartson, hanem legyünk mások apostolai, és kiáltsuk világgá: feltámadt, alleluja!

sp

Megtekintések: 120

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Sebestyén Péter Április 22, 2015, 6:59pm

Igen, kedves Margit. Van eset -sőt legtöbbszöt íggy van - ,hogy mások tanuságtételére is szükség van ahhoz, hogy hitünk, megerősödjék, elmélyüljön. A hit hallásból ered-mondja az apostol. De ajándék. Isten kegyelme. És Isten felhasználja  akörülöttünk élőket is, hogy  hitünkett erősítsék. Ezzel elejét vehetjük az önbecsapásnak vagy a pesszimizmusnak. Ezért kell figyelnünk a jelekre, s ha szükség áldozatot hoznunk hitünkért, akár a szent helyek meglátogatásával. Köszönöm, hogy megosztotta velünk aggodalmát. Mindannyian tanulunk belőle. Szeretettel: péterpáter

Hozzászólt Urszuly Margit Április 20, 2015, 4:11pm

Egy gondolat foglalkoztat gyakran, Tamás kételkedése kapcsán, ami kikivánkozik belölem....és hagyom, hogy megkövezzetek. Napom sincs talán, hogy ne szembesülnék gyengeségeimmel, ne beszélgetnék el a Feltámadottal, hol szégyenkedve, bünbánóan, hol kétségbeesetten könyörögve, hol mély alázattal hálátadva...mert tudom és érzem, hogy gyermekének tart és ez a biztonság nélkül lehetetlen volna élnem.Úgy érzem semilyen, másoktól jövö tanuságtétel nem erösítené bennem ezt a biztos hitet és bevallom soha nem értettem ,hogy miért van szükség a Szökefalvi és hasonló "jelenések"(itt tamáskodom) bizonyítékára, mikor itt él bennünk és köztünk az Igazság.Kell-e, van-e szükség világgá menni, hogy megtapogassuk a sebhelyeket, amikor bárhol vagyunk láthatjuk, csak akarnunk kell.

Szivesen fogadom és várom Péter atya magyarázatodat válaszként tamáskodásomra, hátha okulok belöle ;)

Hozzászólt Sebestyén Péter Április 13, 2015, 6:21am

Hát igen. Még azt is megengedi, hogy tamáskodjunk. Sebeiben ismerjük fel ma is.

Hozzászólt Bíró Ernö Április 12, 2015, 11:45pm

Köszönjük az igehirdetést!

Az Úr mégis szeret minket, pedig naponta hitetlenek vagyunk...

Hogyan segíthetsz?

vagy

vagy

PayPal és bankkártya

 vagy

adományozok


Banki utalással

magyarországi átutalással
Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany[kukac]erdelyimagyarok[pont]com email címre!

© 2019   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek